Jag skrev i lördags om hur de italienska bankerna befinner sig i epicentrum för finansoro just nu. Idag fortsätter turbulensen när Italiens tredje största bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) fått ett brev från ECB med krav på att skära ner de dåliga lånen från 47 till 33 miljarder euro fram till 2018. Det innebär troligen att banken kommer att tvingas till stora avskrivningar.
Därmed föll MPS aktie med ytterligare 13,3 procent idag, utöver fallet på 29 procent från Brexit-omröstningen till i fredags.
Andra italienska banker föll också, om än inte lika hårt som MPS. De två största bankerna UniCredit och Intesa SanPaolo föll -3,7% respektive -3,1%. Några övriga bankaktier: Banca Popolare dell'Emilia Romagna -6,3%, Banco Popolare -4,1%, Credito Valtellinese -4,1%.
Räntorna på italienska statsobligationer har dock inte noterat någon större ökning idag, så ännu är oron uppenbarligen begränsad till just bankerna och inte italienska statens finanser.
Men förr eller senare kommer bankernas problem att hamna i knät på den italienska staten, vars statsskuld redan ligger på närmare 140 procent av årlig BNP.
Betänk att Italiens BNP är omkring nio gånger större än Greklands för att förstå vilken påverkan en italiensk kris får på EU och eurozonen.
2016-07-04
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"för att förstå vilken påverkan en italiensk kris får på EU och eurozonen"
SvaraRaderaJa, just....PÅVERKAN är sådant att den kan bokstavligen BEGRAVA EU !!!!
Wolfstreet gjorde en liten summering av detta om Italien:
SvaraRaderahttp://wolfstreet.com/2016/07/04/investor-fears-spike-italy-europe-inch-closer-to-doomsday-scenario-bank-run-dei-paschi-unicredit/
Man kan ju misstänka att ECB tvingas köpa upp all dålig skuld till slut, med nyskapade pengar såklart. Om nu alla parter kan komma överens om det. Tyskarna tex, kommer kanske motsätta sig...
Om man nu tänker sig att ECB skulle få fria händer att köpa upp alla dåliga skulder, vad kommer orsaka att systemet välter och hur länge kan sammanbrott förskjutas, kommer det ens fungera på kort sikt?
Jag lutar åt att Tverberg får rätt till slut. Det är inte brist på råvaror eller energi som orsakar samhällskollaps utan överskott på entropi, dvs samhället kan i allt mindre grad tillgodogöra sig energin som konsumeras på ett produktivt vis. Komplexitet tex orsakar ökande energiförluster. Jag sammanfattade några av mina erfarenheter åt cornucopia för ett tag sedan:
http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/gastinlagg-organisationsteori.html
Naturligtvis är råvarornas produktionskostnadsökning även den en faktor som leder till ökad entropi, men bara en bland flera.