2010-05-31

Penningsystemet, räntan och tillväxten

E24:s och SvD:s kloke ekonomireporter Andreas Cervenka skrev igår en artikel om "Den lätta konsten att göra pengar". Det är bra att även vanliga ekonomimedia börjar skriva om detta, eftersom de flesta människor inte har en aning om hur pengar egentligen skapas. Förutom Cervenkas artikel kan jag rekommendera att titta på filmen "Money as Debt" av Paul Grignon, som finns på Youtube. Jag minns vilken omskakande upplevelse det var för mig när jag förstod vårt moderna penningsystem för några år sedan.

Hursomhelst frågar sig Cervenka om det finns något inbyggt fel i "tillverkningsprocessen" för pengar, och påpekar att "Krisen har gett radikala kritiker av vårt moderna penningsystem vind i seglen". Han har mycket rätt i det han säger, men det värsta problemet är att vårt penningsystem kräver evig ekonomisk tillväxt. Eftersom pengar skapas som lån med ränta, så måste det hela tiden skapas mer pengar för att även kunna betala räntorna. Det är därför kraftiga tillbakagångar i ekonomin får så katastrofala effekter på de finansiella systemen. Och det är därför som näranollränta kan användas som en tillfällig räddning, då det minskar den post som tär på hela penningsystemet i ekonomiska tillbakagångar, nämligen räntebetalningarna.

Hittills har krympande ekonomi varit ett undantagstillstånd under recessioner och depressioner. Redan 1930-talsdepressionen skakade dock om världsekonomin rejält. Men, vad händer den dagen ekonomisk tillväxt inte längre är långsiktigt möjlig, utan förpassas till undantagstillstånd? Då rubbas basen för hela penningsystemet. Sommaren 2007 skrev jag om peak oil kontra slutet på oljan.
Vad peak oil handlar om är istället att vi under mer än hundra år har levt i en värld med ständigt ökande oljetillgång och billig olja. Detta har drivit en ekonomisk expansion utan motstycke i mänsklighetens historia. När peaken kommer och passeras får vi istället stå ut med ständigt minskande oljetillgång och därmed allt dyrare olja. Den största oron bland "peakoilare" är hur våra globala samhällssystem, fullständigt uppbyggda kring billig olja och ständig tillväxt, ska hantera detta. Vilka ekonomiska, politiska och sociala problem kommer detta att leda till? Vi ser redan en del av dem, men fler kommer ju dyrare oljan blir. Kommer vi istället att få se en ekonomisk kontraktion utan motstycke i mänsklighetens historia?
Och peak oil ser enligt de flesta oljeexperter ut att ha passerats sommaren 2008. Så Cervenkas varnande artikel kommer inte en dag för tidigt.

Apropå bra reportrar på E24 skriver Per Lindvall idag en jämförelse mellan PIIGS-ländernas läge idag och Sveriges på 1990-talet. Han kommer fram till att PIIGS' kris är betydligt värre än Sveriges 90-talskris. Han pekar också på en kommande risk apropå att irländarna tvingades rädda sina banker och deras statsskuld därmed exploderade.
En motsvarande bankkollaps i Spanien är också det riktigt stora orosmolnet i den pågående krisen.
Och nu ser bankräddningarna ut att ha påbörjats i Spanien, i och med förra veckans händelser runt sparbankerna "cajas". Utsikterna är skakiga enligt Deutsche Bank.
Spanish lenders need to refinance 125 billion euros ($153bn) of bonds by the end of next year, putting the nation’s savings banks in a ‘very weak and risky position,’ according to analysts at Deutsche Bank AG. The so-called cajas have to repay about half the 46 billion euros falling due for banks this year and the 79 billion euros maturing 2011, according to Carlos Berastain... The remainder is owed by commercial lenders such as Banco Santander SA.


[Andra bloggar om , , , , , ]

2 kommentarer:

  1. Skuldbaserat, just det, jag håller med, filmen money as debdt är mycket informativ på ett enkelt (läs förenklat) sätt.
    Fråga Flute:
    Kan du kommetera det som händer med M3? se länk:
    http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply-charts

    Minskar skulderna så minskar M3? Det skulle alltså betyda att om vi betalade av alla våra lån så skulle inga pengar finnas?? =)

    SvaraRadera
  2. Samme Cervenka säger också att pengar är våran mest grundläggande råvara. Sen när blev pengar en råvara? Det har jag missat.

    Så vitt jag vet kan man inte äta sig mätt på pengar eller bygga något bra av dem, förutom möjligen vika papperssvalor.

    Sen att kalla det den mest grundläggande råvaran är dubbelfel och matchstraff.

    Sätt Cervenka, som tydligen lever i sin lilla finansbubbla, på svältkost så inser han nog efter ett tag vad som är de mest grundläggande råvarorna…

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.