2010-05-04

Svängning om euron?

I januari skrev jag att jag trodde att frågan om svensk euroanslutning snart skulle vara stendöd och begravd två meter under jorden. Nu ser det ut som om euroförespråkarna börjar vackla efter den senaste tidens turbulens. Idag säger euroförespråkaren Anders Wijkman att "Det är nog ingen nackdel att stå utanför. Sverige bör inte gå med nu i alla fall. För mig är frågan inte aktuell nu". Robert af Jochnick, en av ja-sidans ivrigaste förespråkare under folkomröstningskampanjen, säger nu att Sverige ska ”vänta och se” med ett eventuellt euromedlemskap. Även om det fortfarande finns många jasägare skulle jag tro att allt fler kommer att offentligt eller i tysthet svänga om i eurofrågan, allteftersom eurokrisen fortskrider.

Bland våra politiker har ju framförallt Folkpartiet propagerat för svenskt euroanslutning, men euroförespråkarna finns i alla partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet. "Victor" tipsade om en artikel i Expressen från januari i år med titeln "Euro i stället för krona - en het fråga igen".
De senaste opinionssiffrorna från SCB i december visar att 44 procent av svenskarna nu är för ett medlemskap i valutaunionen EMU, medan 42 procent är emot.
[...]
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kallar opinionssiffrorna "glädjande". Socialdemokraterna vill att Sverige ska gå med i EMU fullt ut och byta ut kronan mot euron.
- Under nästa mandatperiod är det inte aktuellt med någon ny folkomröstning. Men efter en prövning skulle eventuellt en ny omröstning kunna hållas i början av 2014, sa Mona Sahlin till journalister i december.
Sahlins utspel tvingade regeringspartierna att agera:
I mitten på januari skrev företrädare för tre av de fyra regeringspartierna - Anna Kinberg Batra (M), Roger Tiefensee (C) och Stefan Attefall (KD) - på DN Debatt att de redan under nästa mandatperiod vill "analysera erfarenheterna från eurosamarbetet, EU:s hantering av den finansiella krisen samt för- och nackdelar för Sverige att ingå i respektive stå utanför samarbetet".
Ja, det kanske kan vara läge att analysera erfarenheterna, men man bör nog vänta ett tag med att göra analysen. Läget förändras kontinuerligt. Europeiska centralbanken ändrar sig också kontinuerligt.
I januari sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet att ECB inte kommer att ändra sina regler om säkerhet för ett enda land.

Men på måndagen gjorde ECB just detta. Då beslutade ECB att upphäva kravet på kreditbetyg för grekiska statspapper som används som säkerhet i refioperationer.
Det är ju knappast förtroendeingivande med en centralbankschef som gör en total kappvändning i en sådan grundläggande fråga som vad som ska godkännas som säkerhet. Nu på torsdag kommer det förresten räntebesked från ECB. Ingen förändring väntas från nuvarande styrränta på 1%, men många kommer nog att med spänning följa vad som sägs från Trichet och hans kumpaner angående krisen.

[Andra bloggar om , , ]

4 kommentarer:

  1. En del lär sig av andras misstag, en del måste göra misstagen själv. I det här fallet med stora konsekvenser för oskyldiga.

    SvaraRadera
  2. Yäy, Tack för uppmärksamheten flute ;)

    Jag vill även passa på att rekommendera box.net för lagring av diverse dokument (t.ex. Excelfiler och mallar).

    Mina dokument ligger där och är i både ODS och XLS-format.
    http://www.box.net/shared/83b8ktlirr

    (Bör väl komma upp lite till om ett tag)

    SvaraRadera
  3. Tack Flute,
    riktigt bra information kring Euro-krisen på den här siten.
    /Utblick

    SvaraRadera
  4. Det grekiska parlamentets godkännande är inte nog. Vi vill se lagar om sänkta löner, pensioner och sociala förmåner. Innan dess kan inte den slovakiska regeringen tillåta lånet, sade premiärminister Robert Fico i Bratislava, enligt SvD.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.