2010-05-04

Olja ur djupet

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen utanför Louisiana skadar inte bara miljön, utan blir även ett hot mot ekonomin på olika vis. Det ansvariga oljebolaget BP drabbas självklart, men fallet på 12 procent för BP:s aktie drabbar såklart även dem som investerat i den. Vilka investerare har fått sig en känga nu? Oljebolag som BP borde ju ha varit ett "säkert kort" nu när det talades om ekonomisk återhämtning efter finanskrisen och oljepriset gått upp så mycket det senaste året. Även Transocean, som byggt oljeriggen, borde ha varit ett "säkert kort" för investeringar med "peak oil" i åtanke.

Den lättåtkomliga oljan har vi ju redan till stor del tagit upp, och nu kommer vi till den dyra. Den som ligger djupt ner eller i otillgängliga trakter. Kanske kommer priskalkylerna för att ta upp djuphavsolja nu att förändras. Måste man räkna med ett stort och dyrt haveri nån gång ibland blir inte kalkylen lika positiv. Då krävs kanske ett ännu högre oljepris för att motivera investering i djuphavsborrning efter olja.

Andra som skrivit kring detta är Kjell Aleklett, som i söndags skrev om peak oil och katastrofen i Mexikanska golfen. Cornucopia skrev för någon dag sedan om finansiella konsekvenser av
oljerigghaveriet
.

[Andra bloggar om , , , ]

2 kommentarer:

  1. Titta på http://www.youtube.com/watch?v=aiNBCyiB0XA&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  2. Titta på
    http://www.youtube.com/watch?v=aiNBCyiB0XA&feature=player_embedded

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.