2010-05-04

ECB leker med elden

Igår försökte Europeiska centralbanken (ECB) lugna marknaderna och rädda de grekiska bankerna genom att säga att de även framgent kommer att ta emot grekiska statsobligationer som säkerhet för kortfristiga lån, även om kreditbetyget på obligationerna skulle sjunka under den gräns ECB normalt har för säkerheter. ECB säger att "undantaget gäller specifikt för grekiska statsobligationer".

Jag frågar mig två saker. Vad kommer att hända den dagen Grekland ställer in betalningarna på statsskulden? Och vad kommer att hända den dagen Portugal eller Spanien får liknande problem som Grekland? Ska ECB ta deras skräpobligationer då också, som "undantag"? Det är nog fler ekonomiskt insatta människor världen över som ställer samma frågor. Inte konstigt att euron fortsätter att sjunka mot dollarn. 1,31 USD/EUR står kursen i nu, jämfört med 1,44 USD/EUR vid årsskiftet. Även den svenska kronan stärks mot euron. 9,58 SEK/EUR nu mot 10,18 vid årsskiftet och 11,10 i somras.

Samtidigt började idag en tvådagarsstrejk i Grekland. Läget i Grekland är närmast perfekt för uppviglare med populistiska slagord.
- Vi vill skicka ett budskap till Greklands och Europas avlägsnaste hörn. Åtgärder som undanröjer sociala skyddsnät genomförs över hela Europa. Men folklig ilska kommer att skaka de imperialistiska organisationerna, sade en av demonstranterna, den kommunistiske parlamentsledamoten Nikos Papakonstantinou.
Många greker verkar också sakna insikt om orsakssambanden.
Sent på måndagskvällen avbröt en grupp arbetslösa lärare, som stormat tv-huset, kvällsnyheterna i den statliga tv-kanalen. De läste upp ett budskap där de krävde jobb och att IMF lämnar Grekland.
Om IMF lämnar Grekland lär dessa lärare garanterat inte få några jobb och lär istället få sällskap i arbetslösheten av fler kollegor. Enda vägen för Grekland nu är att liksom Lettland rätta mun efter matsäcken. Antingen gör de det på ett organiserat sätt med hjälp av IMF och EU eller så blir det på ett kaotiskt och oorganiserat sätt. Risken är till och med stor att det redan är för sent för en organiserad räddning.

Räntorna på grekiska statsobligationer stiger igen idag. Tioåriga ligger på 8,94%, tvååriga på 14,04% efter att ha varit nere under 10% i morse. Detta trots att EU säger att de nu är redo att rädda Grekland. Ingen litar tydligen längre på dem.

Vad kommer att hända härnäst? Ingen vet, utom att det troligen blir stökigt. Finansmarknaderna hatar osäkerhet. Atenbörsen har gått ner nästan 5% idag. Samtidigt noterar jag att femåriga kreditswappar (CDS) på Portugals statsskuld idag gått upp till 312 punkter, vilket är mer än 50 punkter högre än var kreditswappar på Grekland stod i januari i år.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

13 kommentarer:

 1. Till den som skrev denna artikel vill jag säga att skräpp är den hål du kom ifrån!

  SvaraRadera
 2. Anonym 2010-05-04 16.33

  Har du förlorat pengar idag? =))

  SvaraRadera
 3. Nej inte pengar,men jag har tappat min tålamot vad gäller högerns skitsnack!
  Allt är skräp,endast pengar är nått av värde....?
  De säger inte att deras skitpolitik lurade folk till att tro på den giriga ekonomiska politiken..
  Bankerna i USA m.m. som av girighet lurade folk med eviga låga räntor samt stater med fria marknadens välsignelse måste ställas inför rätta!

  SvaraRadera
 4. Vi måste solidarisera oss med grekern då det inte var folket som tog pengarna utan Grekiska statens storfinans så som det nu är med våra egna banker...
  Våra egna pensionärer får avstå pension för det som bankirerna gjort...
  Våra släktningar blir utan arbete på grund av dessa bankirer...
  Våra sjuka får det svårt på samma grunder...
  Bort med högern från vår Europa!

  SvaraRadera
 5. De tre inläggen 16.33, 18.16 och 18.40 verkar väldigt överspända.

  Antalet "rosa piller", som saluförs på Apoteket, kan räknas i miljoner exemplar. Det finns så det räcker och blir över för dig, var inte orolig för att pillren skulle vara slutsålda. Du är välkommen att hämta ut en megaförpackning så du står dig till nästa 1 maj-tåg. :p

  Dessa störtsköna och härligt rosa piller ropar på dig: "hallå, här är vi och vi väntar på dig. Ta ett piller eller två och du blir lugnare än Bob Marley när han satt och rökte gräs vid en sandstrand på Jamaica på 1970-talet...".

  Thord

  SvaraRadera
 6. Så problemen i Grekland har inget att göra med pension redan från 50 års ålder, att ogifta döttrar ärver pension från fadern, att lägsta pesnionsnivå är högre i Grekland än i Sverige, 14 månaders lön per år osv osv.
  Vad genererar pengar i Grekland?
  Jordbruket rä EU stött, så vilken exportindustri genererar ett plus för EU?
  När ett helt land kan dupera sej att dom lever som dom borde när dom lever skyhögt över vad som är normen inom EU, så kommer verkligheten ikapp förr eller senare. Varför skall vi behöva betala för grekernas extrvaganza?
  EU borde kicka ut dom ur Euro samarbetet, om inte annat så blir det en varning till andra länder i nästan samma sits.
  Hårt, men annars så kommer vi alla att dras med i fallet.

  SvaraRadera
 7. Jag upplever det som ytterst obehagligt att den borgerliga alliansen fortsatte att lobba för att införa Euron i Sverige till för bara 3 veckor sedan då de såg att till och med den folkliga opinionen vänt.

  Jag förstår inte VARFÖR de vill ha Euron i Sverige ?
  Låter de ännu en gång ideologi gå före sunt förnuft ?

  SvaraRadera
 8. http://www.feasta.org/forum/viewtopic.php?f=13&t=945

  SvaraRadera
 9. "Vi måste solidarisera oss med grekern då det inte var folket som tog pengarna utan Grekiska statens storfinans så som det nu är med våra egna banker..."

  Det var alltså inte de grekiska politikerna som BESTÄMDE sig för att den grekiska nationen skulle låna, låna, låna? Det var "storfinansen" som bestämde att de skulle låna landets ekonomi i botten?

  LOL! Ni socialister är verkligen en aldrig sinande källa till livsförgyllande Monty Python-humor...

  SvaraRadera
 10. Klart att ECB aldrig gör det här med något annat land än Grekland. Det är ju ett undantag för bövelen.

  Dessutom har de inte råd att göra det igen så de hoppas väl att om dem gör det nu så kanske de slipper sitta i en sits när de inte har råd att göra något (vilket blir fallet när resten av PIIGS får problem).

  Så trots ironin i första delen så kan det stämma. Euron kan bli världens snabbaste Weimarekonomi.

  SvaraRadera
 11. @Markus Likvidvänster: Är du helt oinsatt?

  "Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kallar opinionssiffrorna 'glädjande'. Socialdemokraterna vill att Sverige ska gå med i EMU fullt ut och byta ut kronan mot euron." Januari 2010..
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1853852/euro-i-stallet-for-krona-en-het-fraga-igen

  Oja, beklämmande att vi har politiker som gillar Euron men kom inte och kasta skräp på Alliansen när Toblerone-Triaden står för exakt samma åsikt i den frågan. Nämn gärna en fråga där partierna går skilda vägar så länge det fortfarande är relevant.

  SvaraRadera
 12. Anonym 2010-05-04 16.33:
  Skärp dig! Kommentarsreglerna säger att jag inte vill ha personangrepp och kränkningar i kommentarerna.

  SvaraRadera
 13. Vilken soppa, Statbankrutt hade varit given om man inte had gemensam valuta. Det jag skulle vilja se är en pantsättning av sjukvård, hamnar,kommunikation för att återskapa förtroendet och sedan en upprensning av korruptionen.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.