2010-05-03

Allt klart?

Kan vi få slippa älta Grekland ett tag nu? Nu är nödlånepaketet till Grekland från EU och IMF klart och färdigförhandlat. Grekerna får 110 miljarder euro i lån mot att de vidtar en massa ytterligt impopulära åtgärder såsom frysta och minskade löner, höjd pensionsålder, sänkta pensioner och höjda skatter på bland annat bensin, alkohol och tobak.

Så har grekerna tydligen också fått vår gamle Pagrotsky till sin hjälp. Då borde väl allt gå vägen? Han kan väl börja med att tala om för grekerna att de borde förpassa sina korrupta politiker, framförallt familjerna Papandreou, Karamanlis och Mitsotakis, till någon lämplig liten ö i Egeiska havet. Typ Napoleon på Sankt Helena.

Nej, vi lär nog få återkomma till Greklandsfrågan. Generalstrejk på onsdag blir väl närmaste hållpunkt. Sen ska långivarländernas parlament godkänna utbetalningarna. Tyskarna lär bli svårast att övertyga, särskilt innan regionalvalen nästa helg.

Och tror någon att grekerna ska lyckas pressa ner budgetunderskottet till 3 procent till år 2014? Och att de ska lyckas driva in skatterna, när 30 procent av ekonomin är i den svarta sektorn. Överhuvudtaget tror jag inte att politikerna har en chans att genomföra sitt åtstramningsprogram utan att hela Grekland blossar upp i kravaller.

Hela idén att försöka lösa problemen för en överbelånad genom att ge mer lån känns fel. Jämför med hur en privatperson i samma situation skulle behandlas. Inte skulle han/hon få mer lån. Enda lösningen är skuldsanering i någon form. Långivarna måste också få sig ett rejält bett av det sura äpplet, eftersom de varit korkade nog att låna ut till ett land med en sådan rutten kredithistoria som Grekland.

Och sen kommer Portugal och Spanien och kanske Irland... och så Storbritannien, som ska hålla val snart. Bloggrannen Musik @ Centrifugen resonerar kring lite sånt.

Bloggaren Winning Trading föreslår att man ska ta den hårda vägen och utesluta Grekland ur EU, samt upplösa eurosamarbetet. Kan vi inte passa på att upplösa stora delar av EU:s onödiga byråkrati när vi ändå är på gång?

Förresten, apropå Greklands blankningsförbud i veckan, så skrev Andreas Cervenka en bra artikel i DN/E24 i helgen. Med motsvarande resonemang som för blankningsförbudet borde man tillfälligt förbjuda aktieköp om börsen rusar uppåt för fort, men sånt hör man aldrig.

Nåja, det ska bli mycket intressant att se hur finansmarknaderna kommer att tolka att räddningspaketet är "klart". Min gissning med fingret i vädret är att optimismen kommer att hålla i sig maximalt i en vecka.

[Andra bloggar om , , ]

1 kommentar:

  1. Ja, det är spännande tider i den europiska ekonomin just nu. Pagrotsky var jag med och sanerade Sveriges kris i början av 90-talet. Då hade vi ett budgetunderskott på 12 procent, vilket kan jämföras med Greklands. Det tog några år, och många fick ta hårda smällar, men det gick bra den gången. Måhända går det lika bra för Gredkland. Vi klarade det själva utan bistånd från IMF vill jag minnas.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.