2010-05-18

Många talar om guld

Nu är jag tillbaks efter flera dagars "bloggsemester". Ja, det blev lite riktig semester också, helt utan Internet, mobiltelefon och sånt.

De senaste dagarna har guldet slagit prisrekord, både räknat i dollar och i svenska kronor - idag runt 1230 dollar/uns och 307 kronor/gram. Detta lockar som vanligt fram en massa "gold bugs" som börjar tala om att guldet är på väg mot $1500, $2000 eller till och med $10000. Visst tror jag på guld som långsiktig värdebevarare i finansiella orostider, men det behöver inte betyda att det alltid är köpläge. När det snackas så här mycket blir jag lite misstänksam.

Flera av mina bloggrannar har uppmärksammat guldet. Stockman skriver lite om guldpriset under 1970-talet jämfört med andra investeringar. Kanske kan man dra några paralleller till dagens läge? Cornucopia har en ypperlig genomgång av guld som investering, där han går igenom olika orsaker till varför man skulle vilja köpa guld.

Vill man höra lite från "gold bugs" kan man titta på Vidsynts videoklipp med Rick Santelli eller Musik @ Centrifugens videoklipp med Peter Schiff. Musik @ Centrifugen skriver också lite om den stora efterfrågan på guld i bland annat Tyskland. Det är då jag som sagt blir lite misstänksam. När "alla" vill köpa guld är det troligen inte rätt läge.

Hursomhelst kan vi titta lite på guldpriset i kronor per gram. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Om man tittar på de glidande medelvärdena gav alltså guldet senaste köpsignalen i slutet av 2009. Ännu ingen säljsignal, men för spekulanter kan det vara läge att ta hem vinsten. Den senaste tidens kraftiga uppgång gör att det troligen inte är köpläge just nu. Jag tänker i alla fall invänta en nedrekyl innan vidare investeringar i ädelmetaller.
Silvret är intressant, då senaste köpsignalen kom i början av 2009, ungefär då jag skrev min längre genomgång av ädelmetallernas prishistoria (del 1 och del 2). Sedan dess har 50-dagars glidande medelvärde hållit sig över 200-dagars och det är därmed behåll som gäller för silver.

[Andra bloggar om , , ]

7 kommentarer:

 1. I grund och botten tycker jag att det ligger mycket sanning i dina argument. Föredrar helt klart tillgångar som är "ute" för stunden (exempelvis naturgas eller agriculture). Man försöker ju ogärna hoppa på rusande tåg, då det är lätt att man bara blir andfådd. :) MEN, resonerar jag som läsare, uppgången som har varit måste sättas i proportion till händelserna som triggade marknadens uppvärdering av guld. Jag upplever den här skuldkrisen som så pass "extrem" att tjugo procents uppgång i guldpriserna plötsligt inte verkar vara så farligt. Fast, som du säger, silver verkar vara ett lockande alternativ också...

  SvaraRadera
 2. Guld kan vara bra, men det finns ingenting som slår en schysst bössa och en stor portion ammunition. Många gånger verkar det som goldbugsen riktar in sig på armageddon och menar att guldet då skulle vara en hedge. Det tråkiga för dem är ju att det är han med bössan som går hem med guldet.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg Flute och en mycket bra kommentar från Perkoff.
  Givetvis kommer guldet rekylera ngt från dessa nivåer. Kanske tom 150-200USD. Precis som "precis alla" är korta i Eurotraden för tillfället kommer även den rekylera upp. Detta är tämligen ointressant för mig. För en trader, givetvis allt.

  Guld är en valuta. Det är så jag ser på "metallen". Om vi ser på alla utestående tillgångar i världen så är det en försvinnande liten del som är allokerat i guld. Jag köper inte tesen om att "alla är hussade till guld". Fler och fler TALAR om guld, en liten del av pengarna går till guldet i dessa orostider men inte mer än så. Fortfarande är förtroendet av ngn oundgrundlig anledning stort för våra fiatpengar, våra politiker och centralbanker och våra riggade marknader.
  Silverration är jätteintressant som du är inne på. Jag tror det finne en enorm potential i silver på sikt.
  NOK och CAD är två andra valutor som efter guld och silver iaf jag allokerar mina kronor i.

  SvaraRadera
 4. Perkoff och Vidsynt:
  Jag håller med om att guld känns som en bra långsiktig placering, men det är som jag skrev troligen inte bäst köpläge just nu.

  SvaraRadera
 5. Det är väl snarare så att det är väldigt många som säljer guld just nu, i form av smycken och skrotföremål. Det annonseras ju som aldrig förr av företag som vill att man säljer guld till dem.

  SvaraRadera
 6. Håller med övriga här, just nu är guldet lite överköpt som det heter och man bör invänta rekyl, som vi iofs nu kanske ser (från 1250-1200). Och visst kan det rekylera ner mot 1050/1100, vem vet?

  Däremot håller jag inte med om att "alla" snackar guld. Ingen på jobbet snackar guld och storbankerna har inte startat några guldfonder. Ännu. Jag är övertygad om att den dagen kommer och då kommer guldet inte kosta 1200 USD/oz. Guldet kommer att bli den ultimata bubblan.

  SvaraRadera
 7. Själv valde jag att göra en lite kompromiss i den här situationen. Tidigare hade jag bara exponering mot silver och agriculture, så jag blev en smula nervös över att guldtåget skulle åka ifrån mig helt... varför jag köpte på mig ungefär 40% av vad jag planerar att äga innan året är slut. Jag kan naturligtvis förlora tio procent (eller vad det nu kan bli på kort sikt), men sjunker guldet under 1100 igen kommer jag garanterat snitta ner mig.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.