2012-07-18

Rekordvarmt första halvår på norra halvklotet

Amerikanska vädertjänsten NOAA släppte nyligen siffrorna för temperatur och nederbörd globalt under juni samt hela första halvåret 2012. Det var globalt den fjärde varmaste junimånaden sedan seriens början år 1880, med en en global medeltemperatur 0,63°C över medelvärdet för 1900-talet. Den varmaste juni hittills inföll 2010.

För norra halvklotet var det den varmaste junimånaden sedan seriens början, med en temperatur 1,30°C över medelvärdet. Södra halvklotet hade bara sin tjugonde varmaste junimånad.

Den globala landtemperaturen i juni var också den varmaste sedan seriens början, 1,07°C över medelvärdet. Juni 2012 slog alltså två rekord.

Maj 2012 var också en varm månad.
Årets maj var hade den näst högsta globala medeltemperaturen för månaden (endast slagen av maj 2010) sedan mätningarna började. Högsta medeltemperaturen på norra halvklotet samt högsta land-medeltemperaturen för månaden maj.
Globalt var första halvåret 2012 var det elfte varmaste sedan seriens början, 0,52°C över 1900-talets medelvärde.

Tittar man på datatabellerna är det tydligt att vi befinner oss i en uppvärmd period. De kallaste första halvåren för 133-årsperioden inträffade runt 1900, medan de varmaste åren för januari-juni var under 1990- och 2000-talen.

Landet värms inte oväntat upp mer än havet.
Temperaturstatistiken talar sitt tydliga språk - jorden har blivit varmare de senaste hundra åren. Detta yttrar sig framförallt som "global weirding", alltså fler extrema väderhändelser. Återförsäkringsbolaget Munich Re visar att väderrelaterade naturkatastrofer är i en starkt ökande trend.

Klimatförändringarna kostar alltså redan stora belopp och blir en belastning på världsekonomin. Detta är något som vi tvingas att leva med och ta med i beräkningarna, för även om vi mot förmodan skulle stoppa alla utsläpp av växthusgaser idag, så kommer halterna i atmosfären att vara fortsatt höga under decennier framöver.

Det är inte bara värmen som varit onormal under juni 2012, utan även nederbörden, vilket som jag skrev igår gett stora problem med spannmålsskördarna på grund av torka.

Större delen av USA har som synes ett stort nederbördsunderskott, vilket även varit fallet tidigare i år. Nordvästra Europa har dock haft regnigare (och kallare) än normalt.

7 kommentarer:

 1. Fyfan vilken skitsommar vi haft, kallt och regnigt hela tiden. Ett väder som mer liknar höst än sommar.

  SvaraRadera
 2. OJoj!
  Flute har gått på propagandan. Det är synd.
  Arktis istäcke växer återigen och Sydpolen har köldrekord iår.
  Vår svenska sommar är ett smakprov på det som komma skall de närmaste åren
  För lite balans i analysen se bland annat dessa länkar:
  http://www.newsmill.se/node/15383
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article62106.ece
  http://www.forbes.com/sites/peterferrara/2012/05/31/sorry-global-warming-alarmists-the-earth-is-cooling/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med....men klimatalarmisterna har PK-media med sig så då blir osanning sanning

   Radera
  2. Vadå "propaganda"? Det handlar om temperaturmätningar!
   Stockholmsbörsen steg med 0,74% idag - propaganda!

   Radera
  3. Och vilka länkar var det?
   Första artikeln http://www.newsmill.se/node/15383 var av Torbjörn Sassersson, bland annat känd för sina "astralresor", "remote viewing" och annat hokuspokus.
   Andra artikeln http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article62106.ece om en rysk forskare som varnar för minskad solstrålning och ny istid.
   Tredje artikeln http://www.forbes.com/sites/peterferrara/2012/05/31/sorry-global-warming-alarmists-the-earth-is-cooling/ av Peter Ferrara, som arbetar för Heartland Institute, ökända för att på 1990-talet tillsammans med tobaksbolaget Philip Morris ha lobbat mot forskning som kopplar rökning till sjukdomar.
   Kom igen med några bättre artiklar! Helst sådana som refererar till forskningsresultat!

   Radera
  4. Vad gäller den ryske forskaren Abdusamatov så har följande sagts om hans åsikter:
   "the idea just isn't supported by the theory or by the observations"
   "doesn't make physical sense."

   Radera
 3. Fanns inte vär(l)den före 1860?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.