2012-07-30

Tillväxt och parasitverk

Idag meddelade SCB att Sveriges ekonomi växte oväntat starkt under andra kvartalet i år. På ett år växte BNP med 2,3 procent (mot förväntade 0,8 procent). Detta är dock bara ett snabbestimat och kan komma att revideras ner, men även om det revideras ner något blir det ändå en stark BNP-tillväxt med tanke på situationen i omvärlden.

Intressant är att exporten ökar och då framför allt tjänsteexporten. Samtidigt minskade importen något. Det ser alltså ut som om Sverige fortfarande hävdar sig väl i den globala ekonomiska konkurrensen.

Detta lär dock knappast bero på ett av våra värsta parasitverk, nämligen Tillväxtverket, som enligt DN:s granskning har lagt sanslöst stora belopp på intern representation och konferenser. Nästan 25000 per anställd har de under två år lagt på "interna seminarier och representation" och 30000 per anställd på "intern utbildning och andra konferenser". Parasitverkets chef försvarar det hela, men jag gissar att hon sitter löst nu.
Parasitverket har redan innan DN:s granskning fått ett sparbeting på tio miljoner kronor, vilket är i samma storleksordning som den vidlyftiga internrepresentationen.

Kulturbloggen förvånas över att Parasitverkets chef tyckte att en middag på Grand Hotel för 1476 kronor per person var billigaste alternativet. Även jag kan enkelt komma på betydligt billigare sätt att ordna en middag för 220 personer i Stockholm.

Det som förvånar mig är att Riksrevisionsverket inte upptäckt och slagit ner på dessa excesser.

Hur mycket tillväxt skapas egentligen genom Tillväxtverket? De sitter och fördelar EU:s regionala bidrag och gör diverse satsningar för tillväxt och företagande, men hur stor andel av BNP-tillväxten är tack vare dem?

I ett längre perspektiv kan man undra varför vi ska ha ett Tillväxtverk, när vi istället borde inrätta ett Omställningsverk som ska ta hand om den omställning som vi av resursbegränsningar kommer att tvingas till.

På hemsidan skriver Tillväxtverket att
Som ett av världens rikaste länder har Sverige en potential för tillväxt i alla delar av landet. Likaså möjlighet att utveckla en hållbar tillväxt som tar hänsyn till att mänskliga resurser utvecklas och ekologiska värden bevaras.
Varför ska just vi, som är ett av världens rikaste länder, ha ekonomisk tillväxt? Har vi inte det redan tillräckligt bra? Skulle inte tillväxt istället behövas för jordens fattigare länder, så att de får mer dräglig levnadsstandard?

13 kommentarer:

 1. En väldigt bra fråga på slutet, Flute, men nu är det så att vi lever i ett system som bygger på kapitalackumulation, det måste alltså växa för att fortsätta fungera. Det är som den där filmen där en buss med en bomb i måste åka en viss hastighet eller sprängas. Om du vill ha ett Omställningsverk måste också systemet ändras.

  SvaraRadera
 2. "Har vi inte det redan tillräckligt bra?"

  Nä. Det finns en rad sjukdomar, bl.a. åldrande, vi kan utrota för att nämna ett exempel.

  "Skulle inte tillväxt istället behövas för jordens fattigare länder, så att de får mer dräglig levnadsstandard?"

  Varför skulle det ena utesluta det andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ironisk va? Eller så dök du in på bloggen utan att veta vad den behandlar för ämnen bl.a. Tillväxtens gränser och då är ett "botemedel" mot åldrande lite meningslöst då vi väldigt snabbt skulle stöta På problem med att föda den befolkningsexplosion som skulle uppstå.

   Radera
  2. Att stoppa åldrandet skulle leda till en resursbrist utan dess like. Istället för att dö av ålder skulle vi dö av svält då denna jord inte kan försörja hur många som helst.

   Radera
 3. Sen när är åldrande en sjukdom?
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som Miljöpartiet postulerade i sitt partiprogram för några år sedan: "Vi måste skapa en mer positiv inställning till döden". Den ä goooo!

   Radera
 4. I rådande politiska och ekonomiska system behöver vi ett Tillväxtverk, det säger sig självt. Hela samhället är beroende av denna förhatliga eller underbara tillväxt. Och mest betydelsefullt är tillväxten för politikerna, som på alla sätt måste visa på handligskraft genom en ökad tillväxt.Det som oroar mig är att en majoritet inom de politiska partierna inkl Mp strävar efter tillväxt. Mp har fått för sig att tillväxten kan ställas om och bli grön! De andra partierna vill inte kännas vid att den ekonomiska tillväxten förutsätter allt mer energi och då olja. Och så länge man förnekar detta samband så sitter man säkert. Man tar sig för pannan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo när till och med miljöpartiet tror att vi kan leva som nu men miljövänligt så blir man matt.

   Radera
 5. @Anon 13.30

  Helt klart. Det vi måste göra är att avskaffa centralbanken. Centralbankens avskaffande måste ha högsta prioritet. Först därefter kan vi börja diskutera miljö och annat.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 6. Närmare en miljard människor lever just nu "off the grid" i Indien!

  SvaraRadera
 7. En gnutta visdom är kanske på sin plats för Tillväxtverkets chefer, och kanske också andra statliga chefer?

  Jag kan rekommendera att cheferna i statlig förvaltning kommer till en ledardag nu i höst på temat - DEN VISE CHEFEN - det kostar i o f sig 3 990 Kr för en heldag, men det är väl värt pengarna.

  Vi kommer att vara på Burgårdens konferenscenter i Göteborg den 25 september (en kommunal gymnasieskola - alltså inget högklasshotell - men kvalitet ändå).

  Den 23 oktober är vi på Hillesgården i Klippan, ett mycket intressant projekt där ett kollektiv människor skapat en mycket intressant kursgård, ej "högkostnad där heller, men mycket god kvalitet!

  Mer information på http://www.mirrorgate.se - varmt välkomna att sända hög som låg chef på denna intressanta ledardag - DEN VISE CHEFEN.

  SvaraRadera
 8. Tillväxten är helig, tyvärr.

  Anders Wijkman konstaterade i sitt sommarprogram att för att tro på oändlig tillväxt på en ändlig planet måste man vara antingen ekonom eller idiot (eller om det var ett annat ord med liknande innebörd). Trevligt att den insikten börjar göra intrång i den politiska världen. Eller?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.