2012-10-12

Högmod går före fall

Dagens (eller till och med årets) mest absurda nyhet är väl att EU får Nobels fredspris. Frågan är vem som ska hämta det - Barroso eller van Rumpoy eller någon annan?

Kunde inte norrmännen hitta någon mer värdig pristagare som ligger lite mer i tiden?

EU:s ledare är inte oväntat stolta, rörda och hedrade, liksom utrikesministern och EU-förespråkaren Carl Bildt och EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp).

Andra röster är kritiska, t.ex. Carl Schlyter (mp) och Jonas Sjöstedt (v).
Euron har bidragit till en mycket djup social och ekonomisk kris. EU:s politik gör miljoner människor fattiga och arbetslösa, det ökar spänningarna i Europa. Runt om i världen finns många modiga människor som riskerar allt för fred och frihet och som vore värdiga vinnare.
Även SD, representerat av Gustav Kasselstrand och Sven-Olof Sällström, är djupt kritiska och skriver:
Om EU någonsin varit ett fredsprojekt kan det definitivt inte sägas vara det idag. Vi ser EU som ett hot mot sammanhållningen mellan nationerna, och på sikt mot freden i Europa. Det EU vi lever under idag har istället för gemenskap skapat europeisk desintegration, ett Europa där länder ser med allt större misstänksamhet mot varandra, där varje ”solidarisk” handling villkoras med långtgående krav på nationella uppoffringar. Vi lever i en tid då en tidigare icke-existerande konflikt mellan Nord- och Sydeuropa har växt fram, i en union där det är svårt att hitta några vinnare utom storbanker och avdankade gammelpolitiker. ”Fredspriset” tilldelas nu en union där tidigare fiender, som senare blivit vänner, åter blivit ovänner.
Kände EU-parlamentarikern Nigel Farage från brittiska Självständighetspartiet (UKIP) säger:
- Det här visar att norrmännen verkligen har känsla för humor. EU har skapat fattigdom och arbetslöshet för miljoner. De senaste två åren har EU orsakat stor fiendskap mellan länderna i norra och södra Europa. Se bara på hur fru Merkel mottas med nazistflaggor i Aten och hur tyska tidningar avfärdar greker som arbetsskygga lättingar
Bland bloggare kritiseras fredspristagarvalet av bland annat Cornucopia, Birger Schlaug och Musik@Centrifugen. "Farsen är fulländad", som M@C säger. Läs även Badlands Hyena om saken. Den Hälsosamme Ekonomisten har annars det bästa förslaget, nämligen att priset borde ha gått till EG - postumt. EG bidrog till fred i Europa, EU skapar nu motsättningar.

Att EU nu får fredspriset kommer de närmsta åren troligen att framstå i en otäckt ironisk dager när EU-imperiet faller samman. Inte bara vissa länder är på väg att ramla ur, utan även regioner inom länder, såsom Katalonien. Högmod går före fall.

Alfred Nobel vänder sig troligen i sin grav.

11 kommentarer:

 1. Omg, sanslöst.
  Norrmännen agerar helt utan sans. Ta ifrån dem rätten att dela ut fredspris i Alfred Nobels namn.
  Vill de skämma ut sig så är det ok, bara de inte drar med sig sverige/svenskar. PINSAMT!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är fantastiskt. Det går enbart att skratta åt spektaklet och visar enbart hur absurd världen har blivit. Jag blir mer och mer övertygad om att jag deltar i enorm satir-pjäs...

  Krig är Fred - Krigsförbrytarna Kissinger och Obama, och nu även Eu, tilldelas fredspriset. Länder går ut i krig för att "skapa fred".

  Frihet är Slaveri - Pengar har blivit ett synonym för frihet i vår matrealistiska värld. Men hur får man pengar? Jo, genom att slava...

  Okunnighet är Styrka - Vem lyssnar folk helst på under fikapauserna på arbetet? Någon som tar upp vad som hände i gårdagens tv-program eller den som vill diskutera aktuella världshändelser?

  SvaraRadera
 3. Anonym 2012-10-12 16:10,
  kan bara instämma vad du säger. Dekadensen har alltid ett tak, vi måste ju vara nära nu. Tyvärr verkar en total finanskris vara enda vägen ur detta träsk.

  SvaraRadera
 4. Hade det inte varit lämpligare att ge priset till Norge istället? Jag tycker att det är fredligare stämning i Norge än i EU, Breivik till trots.

  Nåja, det här ger ju åtminstone tillfälle att lyssna på Europahymnen!

  SvaraRadera
 5. Olycklig tajming nu när EU:s bäst-före-datum uppenbarligen har expirerat och utförsbacken blir allt brantare. Kan bara sluta med en okontrollerad krasch.

  SvaraRadera
 6. Kan ju tycka att det är EMU som är problemet, inte EU i första hand.
  Tore

  SvaraRadera
 7. Det blir väl som med utnämningen av "Årets svensk"; osviklig känsla för att pricka in toppen på pristagarens karriär just innan det brakar utför...

  SvaraRadera
 8. Kritiken kommer p g a aktuella ekonomiska fundamenta, ingen ifrågasätter EU:s fredssträvanden. Det var väl inte ekonomipriset som delades ut?
  Så länge jag inte är på samma sida som Nigel Farage och Jonas Sjöstedt är jag nöjd; ingen av dessa två har mänsklighetens bästa för ögonen.

  SvaraRadera
 9. Martin Goës2012-10-13 11:49

  Unknown: Med facit i hand är det en evinnerlig tur att vi tackade nej till euron! De länder inom EU som inte är euroländer är, med få undantag, de som klarat sig bäst. Just själva begreppet EMU är en iögonenfallande ironi: EMU - en fågel som inte kan flyga...

  SvaraRadera
 10. Varför får Norrmännen dela ut fredspriset? Ta tillbaka det till Svenska Nobelkommittén, Norrmännen kan uppenbarligen inte hantera det här.. Först Obama och nu EU, vad håller dom på med?

  SvaraRadera
 11. De kommande två åren lär Ryssland och Kina eller någon med nära koppling till makten i dessa länder få fredsprisen. Norge verkar vilja se om sig själva och ge ryggdunkar till "rätt" personer...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.