2012-10-19

Nynazisterna starkare i Grekland

ZeroHedge tipsar om ett reportage från BBC om hur nynazistiska partiet Chrysi Avgi (Gyllene Gryning) blir allt starkare och gör sig mer synliga i samhället och utan problem kan terrorisera både invandrare och politiska motståndare. De har starka kopplingar inom polismakten och är enligt opinionsundersökningarna nu Greklands tredje största parti. Skrämmande läsning för den som liksom norska Nobelkommittén tror att EU fortfarande skapar fred.

Grekland hade inbördeskrig senast 1949 och frågan är nu om de åter är på väg mot det. Chrysi Avgi glorifierar tydligen det senaste inbördeskriget.

Jag läser för övrigt att fredspriset ska tas emot av tre representanter för EU: EU-kommissionens ordförande José Manuel Durão Barroso, EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och EU-parlamentets talman Martin Schulz. Tre slippriga gentlemän som representerar mycket av det som jag inte gillar med EU. Den Hälsosamme Ekonomisten föreslår att vi kallar dem för Triumviratet, vilket jag tycker är en bra idé.

24 kommentarer:

 1. Jag blir inte klok på nazister i länder där befolkningen inte är naturligt blond och blåögd, vill de utrota sig själva eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.
   För massa år sen läste jag en artikel om att polska nazister demonstrerade i auschwitz. Great!
   Nazityskland dödade miljontals polacker under kriget. Lita på att de där polska nazisterna hade släktingar som blev dödade av nazityskland.

   Vad är nästa steg?
   Kan nästa steg vara att man ser artiklar i tidningar om att judiska nazister demonstrerar?

   Radera
  2. Kallar dom sig själva verkligen för nazister eller har media hittat en knasboll som dom amplifierat upp för att få dom att framstå som osympatiska? Den fete i klippet kallade sig enbart nationalist.

   Jag hatar av princip när media håller på och vinklar på gränsen till lögn. Kan inte ett samhälle klara av en objektiv nyhetsrapportering är man illa ute.

   Radera
  3. Rent semantiskt bör ju nazist (nationalsocialist) betyda en som vill ha socialism inom sin stat och ingen eller liten som helst in-/beblandning med andra stater. Judiska nazister bör alltså inte kunna finnas, men israeliska, och grekiska nazister kan vilja kicka ut tyska nazister ur sitt land.

   I denna mening är väl alla stater nationalsocialistiska, iallafall de som har skattebaserade trygghetssystem som i stort sett bara är till för landets medborgare. De "riktiga" nazisterna (som Gyllene gryning) vill dock ha etniskt homogena nationer.

   Radera
  4. Har ni missat att Hitler och Goebbels och company inte var blonda själva? Blå ögon och blont hår var det ariska idealet, men knappast någon dealbreaker för medlemskap i partiet. Det fanns många andra kroppsdelar att definiera dig utifrån, näsa, skalle, haka etc. Och din stamtavla förstås, inga "orena" raselement fick finnas där.

   Om ni läser lite historia så ser ni också att Hitler och naziideologin skulle göra mängder av polacker, tjecker o.s.v. till stortyskar. Det kryllar nämligen av blonda blåögda tjecker och polacker bl.a. Det fanns givetvis rörelser i dessa länder som välkomnade detta. Troligen så stammar dagens polska nazister etc. från sådana rörelser. Antisemitismen har funnits och finns i massor av länder, inte bara Tyskland och det är ju en av nazismens grundpelare, långt viktigare än blå ögon.

   Jag har mycket svårt att tro att Gyllene Gryning skulle klassa sig själva som nazistiska, de är väl uppenbart anti-tyska (eurokrisen?) och sedan andra världskriget och tysklands ockupation så verkar det helt orimligt. Jag tror att Anonym 12:46 har rätt, det är media som generaliserar och blandar ihop ultranationalism med nazism. Gyllene gryning är uppenbarligen fascister, precis lika illa som nazister men troligen utan det extrema judefokuset, förmodligen är alla ickegrekiska element lika illa omtyckta av dem.

   Radera
  5. Det verkar dock efter lite snabba efterforskningar som att gyllene gryning kan ha tydliga nazistiska tendenser. Så jag får nog återta mitt "svårt att tro" ovan. Jag har svårt att förstå det, men nu får jag nog ta och tro på att de är nazistiska. Men ickeblondheten är inte en paradox i nazismen.

   Radera
  6. Ultranationalister är en bra benämning, tycker jag.

   Radera
 2. Givetvis otrevligt men inget annat än väntat. DOCK känns det hela verkligen som ett pseudoproblem då hela EU-projektet har utvecklats sig till en enorm Fascistisk Maskin.

  SvaraRadera
 3. Logiskt sett är nazister, nationalsocialister, inverterade kommunister. Gyllene gryning är därmed närmast inverterade socialister. Fascister inverterade socialdemokrater. Och vise versa. Klart och logiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle vilja göra ytligare ett tillägg till Triumviratet. Borde det inte kallas det tredje triumviratet. EU vill ju gärna efterlikna rom och det var ju på många sätt triumviratet ett och två som avskaffade medborgarinflytande i den romerska republiken (här förenklar jag historien).

  SvaraRadera
 5. Inga nazister i Israel?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11239440.ab

  SvaraRadera
 6. I Sverige är ju SD enda EU-kritiska partiet. Trist om man är EU-kritiker och jag tror inte för en sekund att majoriteten av SD's väljarkår är nazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även V är mycket EU-kritiska.

   Jag tror inte heller att SD lockar till sig nazister. Jag har träffat svenskar med nazistsympatier genom en gemensam bekant och de röstar (att döma av vad jag hörde av deras diskussioner) troligen inte på SD, som de säkerligen tycker har alldeles för mycket sossepolitik.

   Radera
  2. SD är intressant då de inte vill sälja ut Sverige till EU/EMU.

   Radera
  3. Ja det är väl inte utan ironi att två karismatiska ledare (Sjöstedt och Åkesson) faktiskt står för ganska sunda värderingar när det gäller just EU-politiken. Två ytterlighetspartier som man egentligen inte vill ta i med tång. Men som sagt, jag tror inte alla V's röstare är kommunister och inte att alla SD's röstare är nazister, jag tror merparten är vanliga människor som känner sig överkörda. V och SDs framgångar är inte sjukdomen i sig, det är resultatet av de vanliga partiernas svek.

   // Anonym 2012-10-19 20:36

   Radera
 7. Var inte de gamla grekerna, som Homeros, Aristoteles, Sapfo och Platon, blonda och blåögda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romantisera kan man ju göra.
   Själv tycker jag att våra historiker/kyrkan har lurat oss i århundraden samt kommit på indo/arier/europe och romantiserat det.

   Radera
 8. Det verkar långsökt att beskylla EU för att skapa Gyllene Gryning.
  Et sådant parti kan finnas ändå. Greklands ekonomiska kris skulle ha funnits oavsett EU.
  Det är knappast EU:s fel att SD finns i Sverige. SD:s existens beror på en misslyckad svensk invandringspolitik (och bidragspolitik).

  SvaraRadera
 9. Flute verkar lite väl känslomässig när det gäller EU.
  Snart verkar det som om allt ont i världen kan härledas till EU.
  Det liknar klimatalarmisterna som skyller allt slags väder (kyla,värme, vind, regn osv.) som inte är trevligt, på CO2 och i slutändan det moderna industrisamhället.
  Syndabockar, häxjakt osv känns inte särskilt fräscht,

  SvaraRadera
 10. Gyllene Gryning ordnar säkerhet och trygghet där demokratin misslyckats.
  Ordnar soppkök, förhindrar kriminalitet, ger grekerna lite självförtroende, gör de korrupta rädda. Det är synd att den positiva sidan negligeras, speciell då vi antagligen går samma väg. Här i Sverige är dock splittringen mycket större, liksom skälen för svenskarn att ta på sig hårdhanskarna. Men fortsätt bara att liksom EU och dess kulturmarxister att ljuga för er själva och hoppas att stormen blåser över och allt blir lugnt, fridfullt, harmoniskt, jämlikt, rättvist, solidariskt och att sammanhållningen i Sverige blir samma som ända fram till 70-talet. Vad bra! Troligt?

  SvaraRadera
 11. Det är precis det som är oroande med utvecklingen i Grekland, bara att lägga karbonpapper under så har vi Sverige om tre år.
  Vi har exakt likadant stuk på våra lallande pajasar till regering som Grekland hade under boomen, "allt är bra, finns ingen anledning till oro".. bla, bla, bla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor skillnad mellan Grekland och Sverige:

   Grekland har nynazister medan Sverige har en ny generation utav nazister, de svenska nassarna övervintrade efter WW2, oftast under sosseflagg ....

   Radera
 12. Anon 17.32, stämmer inte alls. Det är nynazister i Sverige också, men de kallas ibland slarvigt för nazister. Endast medlemmar i partiet NSDAP är äkta nazister, och det partiet existerar inte idag.

  En viktig skillnad mellan Sverige och Grekland är att i Sverige är en stor del av befolkningen faktiskt blond och blåögd. Här behöver man alltså inte vilja utrota sig själv för att man pratar om oönskade raser.

  För ett tag sedan så var det någon nazi-politiker i Ungern eller däromkring som hade hetsat mot judar och sedan fick veta att han själv var jude, det är ju inte så lyckat precis. Jag tror nog att det finns sådana exempel även i svenska nazi-kretsar, bland personer som kallar Reinfeldt för neger för att hans farfars farfar var svart.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 13. Hur går det för nynazisterna i Sverige då? Blir de också starkare?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.