[...] vi lever i en högt överskuldsatt värld som bara blir mer så för varje år. Vidare så är det globala systemet idag i en exceptionell högriskfas av snabb icke-produktiv skuldtillväxt tillsammans med historiskt stora finansiella och ekonomiska obalanser. Beslutsfattarna globalt är desperata att åter blåsa upp skulder och ekonomiska strukturer, i vad jag anser är både oförnuftigt och oundvikligen ödesbestämt att fallera.
[...]
Om vi tar ett steg tillbaka, gissar jag att vi inte borde vara alltför överraskade av den pågående europeiska/globala krisens utdragna natur. Efter att ha genomlevat allvaret i ett kaotiskt 2008 är de globala beslutsfattarna beslutsamma att reagera snabbare och mer kraftfullt. Särskilt i Europa har detta köpt tid och säkerställt att respektive dynamik av hausse och spräckande fortsätter.
[...]
Jag är övertygad - i själva verket verkar det i detta läge ganska uppenbart - att de globala beslutsfattarna har gjort en mycket problematisk situation värre. Det globala systemet skulle vara mindre sårbart idag om spekulativa marknader inte åter fixerat vid aggressiva åtgärder från beslutsfattarna.
[...]
Konsensussynen ger att Europa nu går förbi den värsta delen av sin kris. Statsskuldsauktioner har börjat löpa friktionsfritt. Spanien och Italien i synnerhet har givit ut enorma mängder skuld, så att de nu har tillfredsställt stora delar av sina lånebehov för 2012. Åtminstone på ytan verkar situationen att ha stabiliserats avsevärt under de senaste månaderna. Dessvärre anser jag att denna optimism har högst bräcklig underbyggnad.
[...]
Det finns bokstavligen tusentals hedgefonder som nuförtiden kämpar för överlevnad. De har inte råd att missa ett rally. Men de kan inte heller tåla betydande förluster. Allting hålls i ett kort koppel. Det finns också tusentals fondförvaltare i "vanliga" fonder och andra investerare som köper på styrka och säljer på svaghet. Det har blivit en högst spekulativ och orolig bakgrund. Under tiden har marknaderna handlats uppåt medan fundamenta har pekat neråt.
[...]
Nå, det håller på att utvecklas till ett förtroendespel. Men det är de där svaga hedgefonderna. Kommer de att hålla fast - eller kommer några att bestämma sig för att det kan vara bäst att vara den första i kön innan massan rusar mot utgången?
2012-10-27
Förtroendespel
Helgens Credit Bubble Bulletin är en intressant analys av läget på de globala finansmarknaderna, med jämförelser till vad som hände 2008. Här har jag översatt några godbitar.
Labels:
centralbanker,
eu,
euro,
finanskris,
hedgefonder,
italien,
spanien,
spekulation,
statsobligationer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Att göra analyser om ekonomin är en omöjlig uppgift om man skall i denna analys försöka sig på att sia om framtiden.
SvaraRaderaDet enda som med säkerhet går att göra är att på gammalt hederligt sätt hålla sig till det som kallas fundamenta.
Om man gör på detta sätt då får man en helt klar bild över vad vi befinner oss och vad vi är på väg mot.
Låt mig ge er ett antal basfundamenta något för den mer avancerade amatören. Mina kommentarer får ni med på köpet.
1. Baltic dry index - ej manipulerbart kostnadsindex för torrlaster till sjöss. Ligger idag på cirka 1000 punkter - mycket lågt vilket visar på svag efterfrågan.
2. Inflation - är på väg upp från en i förhållande till räntenivåerna hög inflationstakt i många länder. Matpriserna kommer under det kommande 6 månaderna att stiga väldigt mycket i en del länder.
3. Valutor - det pågår nu ett valutakrig i Världen där flera stora aktörer sänker värdet på sin valuta. USA tvingas däremot att se sin dollar sjunka över tid då efterfrågan på den sinar. Dollarn som reservvaluta har sin tid bakom sig. Här kan det hända mycket och fort kan det gå. Tips - pund och dollar får det jobbigt med höjda importpriser.
4. Export import - USA:s handelsunderskott är mycket högt, och det påverkas mycket lite av att dollarn har försvagats ty de i USA som köper importerade varor påverkas inte av de dåliga tiderna i USA - de är så rika att de fortsätter konsumera som förr trots att snart 50 miljoner amerikaner lever på matkuponger. Däremot har Kinas export av lågprisvaror börjat sjunka och det kommer att sjunka ännu mer för deras produktion är i de lägre prisnivåerna och där blir minsknigen kännbar.
Bara lite skrap på ytan.
5. Stålindustri - står inför en mycket kraftig inbromsning då varven i Världen får allt färre order på nya fartyg. Man bygger inte heller lika mycket och höga hus. Metallindustrin kommer att bromsa in vilket leder till mindre förbrukning av kol och järnmalm.
Det här var bara några få rader men slutsattsen för den som vill ha en är att vi är på väg rakt in i DEPRESSIONEN den stora depressionen som blir Världsomspännande och som kommer att rita om både den politiska som ekonomiska kartan.
Håll i hatten gubbar
Orglasse
Orglasse, tack för en bra ögonblicksbild och några tecken, vart vi är på väg. Vad jag saknar i sammanhanget är några rader om energisituationen (bränslesituationen) och den allt minskande mängden nettoenergi av det som produceras av olja och gas. Dessutom att råljepriset ligger över den kritiska nivån 100 dollar per fat trots den mkt låga ekonomiska aktiviteten i världen, vilket bl a BDI visar. Sen tillhör jag i likhet med Nicole Foss den falangen som inte tror att risken för inflation är speciellt stor. Skuldmassan i världen är alldeles för omfattande för att ökad penningmängd ska kunna skapa en inflation. Det visar bl a alla försök med QE program i USA och ECB:s försök! Nej, jag ser en deflation i vardande som kommer att ställa det mesta över ända, även för de få procenten superrika! Ingen som lever idag har någon som helst erfarenhet av deflation efter 80 år av obruten inflation och ökande penningmängd!
SvaraRaderaTog inte med något om olja eller energi i detta lilla inlägg helt medvetet. Gör det inte nu heller i detta svar.
RaderaOm räntan är 1 % vilken den idag är på besparingar rent generellt i Västvärlden, och inflationen är 2-3 % vilken den också är - då är detta en jätte hög inflation. Dessutom betalar spararen skatt på sin ränta som försämrar köpkraften ytterliggare på det sparade kapitalets avkastning.
Inkomst av lönearbete kompenseras ofta av lönehöjningr för att stoppa inflationens påverkan, men de som har sparat kapital på bank missgynnas något enormt nu av den förda politiken i hela Västvärlden.
Men även obligationer står här inför en mycket stor utmaning. Värdet på obligationer kommer att falla, och ni ska veta att obligationsbörserna är i en del länder 100 - tals gånger större än aktiebörserna.
I Sverige på 1990 - talet, och den kris vi gick igenom då hade vi tvåsiffriga tal på inflationen - men vi hade också räntor på vanliga bankböcker på uppemot 12 % och högre vissa år. Obligationer vilket jag då sysslade med gav i vissa fall 30 - 35 % i avkastning per år.
Föreningssparbanken hade då ett sådant papper där du kunde köpa 100 000 kronor för som lägst ner mot 13 - 14 tusen kronor. När räntan sedan sjönk steg dessa obligationer uppemot 45 - 50 tusen kronor mycket snabbt och det här var inte spekulation utan helt beroende på förändring av fundamenta.
Inflation skall alltid ställas mot ränta, och då får ni svaret om det är hög eller låg inflation. Just nu har vi en enormt hög inflation men detta förnekas av de som inte förstår vad fundamenta och kapital egentligen är.
1 % i ränta - skatt, och 3 % inflation gör att du förlorar stora belopp varje år, och detta förstärks genom hävstångseffekt vilket på bara några år totalt urholkar den köpkraft det sparade kapitalet haft tidigare.
Det är därför som börser, och andra pappers investeringar hållt ut trots att företagen går sämre - det har varit ett bättre allternativ än att spara på bok sitt kapital så här långt.
Men nu står vi inför en helt ny situation - nu blir det ont om kapital, och kontanter blir det brist på - då kommer räntorna snabbt att gå upp. Detta kan inte heller avhjälpas med kvantitativa lättnader längre - den vägen nu är stängd då bankerna inte vare sig vill eller kan ta emot dessa statliga injektioner då de inte går att förränta detta nya kapital på ett acceptabelt sätt.
Vi står inför en absolut ohållbar situation som kommer att sluta mycket illa, och personligen fruktar jag mest att obligations marknaden internationellt tillsammans med derivat marknaden skall totalt klappa ihop.
Aktiebörserna spelar längre ingen större roll då dessa papper till stor del numera ägs av banker och finansbolag som håller kurserna uppe med köp av varandra.
Orglasse
Men man kan få 3% på obundet sparande hos småbanker
RaderaDet som ni deflationister missar är att när förtroendet för fiatvaluta börjar svikta söker sig pengarna till råvaror, vilket ger inflation i allt man behöver för att leva, dvs mat energi mm.
RaderaInte en enda gång hittills i världshistorien har ett fiatvalutasystem lett till deflation och kommer troligtvis inte göra det den här gången heller. Det vi kommer få deflation i är fiatvaluta, aktier och kanske vissa fastigheter. Allt annat kommer öka i pris. Möjligtvis kan vi se en kortvarig lätt deflation på vissa platser innan allt går över till Wiemar 2.0.
Rekommenderar sagda Foss senaste epos om energisituationen och alla problemen med "förnyelsebart":
SvaraRaderahttp://theautomaticearth.com/Energy/renewable-energy-the-vision-and-a-dose-of-reality.html