2012-10-08

Isvolymen i Arktis

Jag har skrivit om hur den arktiska havsisen i år var rekordliten till yten, även om ytan nu har börjat öka igen i och med den antågande vintern. Nu har även mätningarna av isvolymen kommit, som visar att även den var rekordlåg, närmare bestämt bara en femtedel (!) av vad den var år 1979, som är det första året då den beräknades. Just detta att volymen är så låg innebär att isen är tunnare och därmed bryts upp snabbare under sommarhalvåret. Vi kan alltså räkna med fortsatt liten isyta i Arktis och därmed mer extremväder även kommande år.

Denna sommar har varit ett annus horribilis vad gäller vädret i Sverige, när vädermönstren "fastnat". I Stockholm blev det bara sex högsommardagar i år mot 28 förra året (alltså dagar med temperaturer över 25 grader). Inte sedan i februari har Sverige haft ett starkt högtryck. Under april-september har man i delar av landet haft fler nederbördsdagar än för denna period de senaste femtio åren.

Effekt och Uppsalainitiativet tipsar om en artikel i Nature om hur den tinande arktiska permafrosten kan förstärka klimatpåverkan. Det kostar att läsa artikeln på Natures hemsida, men det finns en sammanfattning på Skeptical Science.

En annan undersökning visar att hur mycket av den ökade koldioxidmängden i atmosfären som kan tas upp av växterna är begränsat på grund av att det finns för lite kväve i jorden.

Och peak oil kommer inte att rädda klimatet genom att sätta en begränsning på hur mycket koldioxid som kan släppas ut. För det första finns en hel del olja kvar i marken, så förbränningstakten lär fortsätta att vara hög även om den minskar. För det andra finns en massa kol kvar och peak coal beräknas inte inträffa förrän runt 2020 2030. För det tredje så har vi redan satt igång en självgående process med t.ex. upptining av arktiska områden. Även om vi stängde ner all användning av fossila bränslen idag så räcker den mängd som mänskligheten redan bränt upp för att ge fortsatt klimatpåverkan.

Det är bara att anpassa sig till det förändrade klimatet. Årets dåliga vår gjorde att jag bestämde mig för att inte odla några pumpor och det var nog ett klokt val med tanke på hur sommaren blev. Däremot har potatisen trivts bra.

9 kommentarer:

 1. Peak oil kommer inte rädda klimatet, men det kommer krascha finansiella systemet.
  Så då får vi väl se om det blir så mycket mer kol förbränt

  SvaraRadera
 2. Hej Flute! Bra att följer upp Arktisfrågan/klimatutvecklingen så bra! Tänkte bara säga att du skriver att Peak Coal inträffar 2020 men det gäller alltså bara Kina, världens kolproduktion peakar inte förrän 2030 (tyvärr), om vi ska gå efter Globala Energisystem. Se exempelvis Kjell Alekletts "Peeking at Peak Oil"- sid 249. Rätt ska vara rätt!
  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandet - jag har rättat till det.

   Radera
 3. Att isen smälter i Arktis är det väl ingen tvekan om - orsaken till detta är det däremot mycket svårt att sia om.

  Arktis isfritt – för 10 000 år sedan

  by maggie

  WUWT tipsar om en studie som publicerats i Quaternary Science Reviews. Studiens resultat visar att Arktis tycks periodvis ha varit isfritt sommartid under tidig Holocen. Koldioxidnivån antas då ha legat på ca 260 ppm, alltså är det inte koldioxidhalten i atmosfären som ligger bakom detta försvinnande av istäcket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till artikeln?
   Vad än klimatförändringen beror på så kan vi konstatera att klimatet håller på att förändras. Det är väldigt svårt att förutsäga exakt hur detta kommer att slå mot exempelvis Sverige. Kallare och blötare? Varmare och torrare? Vartannatårsväder? Vi måste därför hursomhelst ha en hög anpassningsberedskap.

   Radera
  2. Det finns ju även andra faktorer än växthusgaser som påverkar Jordens klimat.

   Radera
 4. Är ismängden rekordlåg vid den andra polen också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men mängden havsis som "saknas" i Arktis är betydligt större än den extra havsis som finns i Antarktis.
   Antarktis är väldigt annorlunda mot Arktis, då Antarktis har en jättestor kontinent som "kylklamp" mitt i. Arktis har bara en liten "kylklamp" i form av Grönland, som dessutom ligger på ena kanten. Därmed blir isavsmältning betydligt mer märkbar i Arktis.
   Jag ska nog återkomma till Antarktis.

   Radera
 5. Denna länk är intressant att läsa:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.468319/forskare-darfor-kan-koldioxidutslapp-bli-var-raddning%20

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.