2012-10-30

Den stora stormen i NY

Ni kan väl inte ha undgått att monsterstormen Sandy har dränkt USA:s östkust i natt och hittills handlar det om drygt tio döda.

Vad vi inte ska glömma är att stormen dessförinnan hade drabbat karibiska länder som Haiti, Jamaica och Kuba med tiotals döda och tiotusentals förstörda hem. Men dessa fattiga länder anses ju inte lika viktiga.

Nåja, vi får se hur hårt drabbat östra USA faktiskt blivit.

Bilderna från New York antyder att det kommer att ta lång tid att återställa skadorna efter stormen. Havsvatten har forsat ner i tunnelbanan, i biltunnlar och säkert i många källare och bottenvåningar. Bara att pumpa ut allt detta vatten lär ta tid. En stor elcentral på nedre Manhattan har exploderat. 670 000 personer är utan ström i New York, varav 230 000 på Manhattan och enligt elbolaget kommer det att ta flera dagar att få igång elen. Än så länge har man nog inte klart för sig hur allvarliga skadorna är, men det kommer nog fram under dagen. Jämför med Japan efter tsunamin förra året, där katastrofens omfattning kröp fram så sakteliga.

I hela det lamslagna östra USA handlar det om miljoner som är utan ström. Flera kärnkraftverk på östkusten har stängt ner, bland annat USA:s äldsta i Oyster Creek, där det utfärdades en "alert" i natt. Det verkar dock inte vara någon fara, då reservgeneratorerna tydligen står och tuffar.

En av effekterna av Sandy kan bli att Obama kan gynnas i det kommande presidentvalet - förutsatt att han gör bra ifrån sig nu. Gör han bort sig på något sätt kan det gå illa för honom i valet.

Slutsats: köp aktier i pumputhyrare i östra USA! Nå, skämt åsido, Sandy lär definitivt ha en inverkan på världens största ekonomi och på världens finansmarknader. Frågan är bara hur.

25 kommentarer:

 1. Och jag som precis skrivit vad jag tycker om ett kontantlöst samhälle, nog är det väll lite tidigt eller hur går det att betala med kort när det är strömlöst i affärerna ?
  Mvh stabilekonomi.se

  SvaraRadera
 2. Enligt "Sveriges största oberoende ekonomiblogg" har det endast duggregnat i New York så skadorna torde väl inte bli så stora...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid det tillfället när det skrevs nej, och det var enligt en läsare på plats i New York. Var du där? Nej. Så jag litar mer på en läsare som var det.

   I övrigt inträffade precis det jag skrev, stormen träffade inte New York, som dock fick de väntade översvämningsskadorna, som jag också nämnde.

   Underligt New York-fokus för övrigt.

   Radera
  2. Peter Madison: Det där var riktigt lågt.

   Radera
 3. Många säger att katastrofer o krig är bra för ekonomin. Kan det va så enkelt?
  Varför satsar man inte ändå.
  Mvh Matts

  SvaraRadera
 4. Cornu bor ju på västkusten så det regnar ju mest och störst där! Han har en märklig inställning till medmänniskor i vart fall, lite duggregn borde inte orsaka så mycken skada. Vilken pudel ska han nu dra till med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut ingen. Har redan konstaterat att jag hade rätt.

   Radera
  2. Jag tycker att ditt raljerande med statistik i jämförelse med Gudrun är tecken på en låg nivå av empati, det är väl ingen tröst när folk lider och dör att det var värre någon annanstans!

   Radera
 5. Ett förlorat Ego är mycket allvarligt om man vill vara något man inte är.

  Denna storm som fortfarande inte är över, och först i slutet av veckan kommer att kunna redovisas konsekvenserna av - den har nog gett oss alla den kunskapen vi som läser bloggar - att vara en självsäker man inte är så bra.

  Lars W har bitit i det sura äpplet, och hans Ego är mycket sårat.

  Han hade dessutom en rätt konstig artikel för några dagar sedan om hur nästa regering kommer att se ut. Han menar att det inte finns en chans i Världen att SD kommer att vara med i nästa regering.

  Hans spådommar klarar inte ens ett par dagar när det gäller stormen så vi får väl se med det övriga också när tiden lider.

  Bra att ha grönsaks odling att falla tillbaka på då kanske.

  orglasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att (sd) kommer vara med i nästa regering?

   Snacka om sårat ego. Det stavas även spådomar, med ett "m".

   Radera
  2. Rätt skojigt faktiskt att ett felstavat ord i en blogg anmärks på - det om något visar väl på vilken viktig petter man är när man orkar med att påpeka sånt.

   Besserwisser mentalitet är något som inte är bra - gör du den pudel du blir tvungen till att göra förr eller senare, gör den redan nu och lägg den dryghet du visat upp bakom dig, och ta nya friska tag.

   När det gäller SD så har jag faktiskt ingen aning om hur det blir efter nästa val - men eftersom dina förutsägelser inte håller ens två dagar om New York, så är det väl knappast troligt att din politiska dito håller heller - det var allt.

   Orglasse

   Radera
  3. Och ändå har över >600 restauranger öppet i New York och börsen öppnar idag. Verkar vara en enoooorm katastrof.

   Det är fascinerande hur lättlurade folk är bara man visar lite foton (på samma sak igen och igen) och har stora svarta rubriker.

   Radera
 6. Tiotal döda?! Och hur många hade dött om det hade varit business as usual? Om det dör drygt tiotusen per år i vapenrelaterade aktiviteter i USA är nog tio på några dygn bra mycket mindre än normalt.

  Sen får man inte glömma underhållningsvärdet av nyheter. Och här tycker jag att både amerikanska och svenska medier har gjort sitt absolut yttersta för att producera bra underhållningsvärde.

  Speciellt tycker jag att den nu världskända kranen på skyskrapan var en bra grej att fokusera på. Däremot dök det på TV4 news upp tre killar i badbyxor som flamsade och plaskade i vattnet på gatan bakom en amerikansk reporter som iklädd regelrätt sydväst bredbent låtsades parera vindbyarna medan han i direktsändning rapporterade om allvaret i situationen. Det är därför man ska undvika direktsändning. Det kan allvarligt undergräva underhållningsvärdet.

  SvaraRadera
 7. Detta var nog en övning inför petrodollarkollapsen 21 dec.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför just 21 december?

   Radera
  2. Antagligen mayakalendern igen. Alla astrologiintresserade mayafantaster kan väl göra ett litet besök på denna sidan är ni snälla:

   http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/1864-mauricio-jose-schwarz.html

   (Japp, det är samma Randi som de senaste åren har ett öppet erbjudande om 1M USD till den som kan visa nåt övernaturligt under vetenskapliga tester.)

   Radera
 8. Men nog kommer väl det ovädret att kosta mer än de cirka 20 BUSD som har uppgetts. Vi får väl se.

  SvaraRadera
 9. Snälla, kan vi inte få slippa att få fajterna på Cornucopias blogg överspillda hit till den här mer försynta.
  Moderera, Flute !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarerna på detta inlägg har hittills följt kommentarsreglerna. Jag har inte bedömt det som personangrepp.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gick du över gränsen! Att som anonym kommentator kalla någon för "empatilös" är personangrepp.

   Radera
 11. Re: 21 dec.

  Nej men enligt ett nyhetsbrev jag läser så verkar nått stort vara på g då.

  http://www.strategicinvestment.com/pages/svs/video/endcap_video_dec21_premium.php?pub=CAP4979&code=LNDPN820

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast han har en hel del bra poänger, även om det inte är något sensationellt.

   Radera
  2. Och du kan läsa mer om James Dale Davidson här: http://anexerciseinfutility.blogspot.se/2008/05/crystal-ball-of-james-dale-davidson.html

   "In the booklet, Davidson makes a number of ominous predictions, some that in hindsight were laughably wrong."

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.