2014-09-05

Ingen bubbla?

Hos ZeroHedge ser jag följande diagram från John Hussman över USA-börsens utveckling (S&P 500) de senaste 20 åren.
Det noteras även att USA-börsens volatilitet är bland den lägsta sedan 2006.

I förra veckan skrev jag
Det ser ut som om det varit längre uppgångar på cirka fem år, följda av större nedgångar. Den senaste uppgången har nu hållit på i drygt fem år, så tiden för nedgång är mogen.
Det finns uppenbarligen fler som noterat samma sak som jag.

De flesta av världens aktiebörser är ganska väl korrelerade och "följer husse" USA. Även för Stockholmsbörsen börjar det bli farligt höga nivåer, även om vi inte har kommit tillbaks till rekordnivån från it-bubblans år 2000. Ännu ser vi dock inte några tecken på att den nuvarande uppgången skulle vara bruten, men det är läge för den investeringsintresserade att vara på sin vakt för tecken på en ny nedgångsfas.

Det är ju inte precis brist på orosmoln här i världen.

11 kommentarer:

 1. Börje Lindström: "Jag tror att vi nu, sommaren 2014, står inför vad som kommer att bli den sista djupa nedturen i den berg- och dalbana som hittills varat i 14 år. Vi kan mycket väl få se en svensk dubbelkrasch med en kraschande börs och en kraschande bostadsmarknad. Detta är ett skräckscenario då den svenska bostadsspekulationen har drivit den svenska ekonomin."

  Det underliga i just Amerika är att både börsen och antalet människor som rekvirerar matkuponger slår nya rekord samtidigt gång på gång. Finns det måntro en korrelation även åt andra hållet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du är samma person. Intresserade bör läsa en förnämlig artikel av Börje Lindström:

   "Megabubblan röda stugan"
   http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/megabubblan.html

   Radera
  2. Jag fortsätter att göra PR för Börje Lindströms förnämliga artiklar. Din blyghet bör inte få hindra fler att ta del av ditt material :-/) Flute-symapatisörer lär finna intresse i din välformulerade krönika:
   http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/varlden.html

   Radera
 2. Problemet är att det ine finns nånting bättre att investera i. Kort sagt, amerikanska börsen luktar minst av alla alternativ..

  Så enkelt är det, och naturligtvis är risken stor för nedgång i närtid, men "buy the f*cking dip" är mitt råd.

  EU kontemplerar både att beslagta spararnas pengar, och har även tydligt visat attde inte ar nåt problem med att låta statsobligationer bli värdelösa när det passar. Höjda skatter överallt. Ingen vill sitta med pengar i ryssland, och obligationer i USA gr ingen avkastning. Det finns helt enkelt ingenstans att ta vägen för kapitalet, och USAs böser luktar helt enkelt minst av alla alternativ.

  SvaraRadera
 3. Anonym. Om din analys är rätt borde intresset för guld och silver öka. Månne vi får se en rusning där det kommande året?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, guld och silver har absolut sin plats, men faktum är att guld och silvermarknaden är dels alldeles för liten för att svälja ens en bråkdel av kapitalet som finns, och som söker ett hem, dels ger det ingen avkastning, och för många med kapital att placera så gör detta (fysiskt) guld och silver helt ointressant...

   Jag har guld/silver själv, men inte mer än jag kan bära med mig om det behövs, och totalt utgör det inte ens 5% av mitt kapital. Men det är ingen investering, det är en försäkring, ska man investera i guld så är aktier i gruvföretag ett långt bättre alternativ.

   Guld/silver är dessutom inte lika likvida som börsen, iom att det är bökigare att både köpa och sälja fysiska varor.

   Och ur det perspektivet, med mångmiljonärer/miljardärer, enorma fonder och andra som behöver placera kapitalet, så återstår väldigt få marknader att placera kapitalet...

   Radera
 4. Njae en kan ju köpa dyra frimärken, men allt sånt är jättedyrt nu. Guld och silver är förhållandevis billigt. Med andra ord så borde man ha köpt frimärken/konst/serietidningar/andra samlarobjekt istället för guld och silver för cirka fem år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samlarmarknaden är stark, och kommer sannolikt bestå ganska många år till.
   Samma sak med exklusiva fastigheter och liknande för de riktigt rika.

   Radera
 5. Anonym...... Vill du mena att man inte skall köpa guld och silver nu när det är billigt för att man inte köpte serietidningar och dylikt för 5 år sedan då det var billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp gärna guld/silver, men se det inte som en investering, utan en försäkring och var rationell och överdriv inte försäkringen.

   Radera
 6. Nej, men jag har de senaste fem åren tänkt om guld och silver som du, att "månne vi får se en rusning där det kommande året?" Nej, man skulle ha köpt Stålmannentidningar istället. Eller Kalle Anka. Nu vet jag inte. Allt som kan gå upp i värde tycks redan vara jättedyrt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.