2014-09-18

Ryssland, Ukraina, propaganda, sanktioner och ekonomi

Det är nu helt klarlagt att rysk militär materiel levererats till rebellerna i östra Ukraina. Bloggaren Wiseman presenterar bland annat en video från rebellerna som visar hur de inspekterar en rysk stridsvagn av typen T-72B3 som de erövrat tillbaka från ukrainska styrkor, som i sin tur erövrat den från rebellerna. T-72B3 är en tämligen ny modell som Ukraina inte har i sin armé. Därför måste denna stridsvagn ha kommit in i Ukraina från Ryssland. Antingen har ryssarna fantastiskt dålig koll på sin militärmateriel så att moderna stridsvagnar kan komma på avvägar till ett grannland (knappast troligt) eller också har de levererat den till rebellerna (mycket troligt).

Alla "ryska troll" och svenska "nyttiga idioter" i kommentarsfält på bloggar samt Twitter och Facebook får alltså äta upp sina uttalanden om att ryska vapenleveranser till rebellerna skulle röra sig om NATO-propaganda.

Rebellerna i östra Ukraina visar också återigen sin klantighet genom att filma en stridsvagn som uppenbarligen levererats från Ryssland och därmed undanröja den tveksamhet om bevisläget som den ryska propagandan kunnat spela på. De visar förstås också sin klantighet genom att låta regeringsstyrkorna erövra en stridsvagn. Ryssland borde vid det här laget också ha förstått att det inte är propagandamässigt möjligt att dölja leveranser av krigsmateriel till halvbra organiserade rebellgrupper i andra länder, men gjort är gjort. Frågan är hur Ryssland kommer att agera i fortsättningen.

Det lär vara en vapenvila mellan de ukrainska regeringsstyrkorna och separatisterna, men tydligen rasade häftiga strider i närheten av flygplatsen i Donetsk så sent som igår onsdag. Men något slags vapenvila råder tydligen ändå, då Mariupol inte längre bombarderas såvitt jag kan läsa. Jag läser också att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) planerar att dubbla antalet observatörer som övervakar vapenvilan.

Vad som kommer att hända framöver är svårt att sia om - vi får helt enkelt följa utvecklingen.

Ukrainas president Petro Porosjenko är idag i Washington för att möta Barack Obama, kongressrepresentanter med flera. Troligen kommer han att be om mer stöd.

Häromdagen inleddes USA-ledda militärövningar i västra Ukraina, inkluderande 15 länder. Långt bort från konfliktzonen, men ändå en styrkedemonstration från NATO med uppenbar adress till Ryssland.

Samtidigt förstärker Ryssland militärt på Krim och i södra Ryssland. Det pågår alltså en uppladdning på båda sidor. Än så länge finns dock inga tecken på att den skulle gå överstyr.

Viktigare är just nu vad som händer på sanktionsfronten. EU och USA har ju infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland med anledning av annekteringen av Krim och dessa sanktioner i kombination med allmän osäkerhet på grund av Ukrainasituationen har påverkat Rysslands ekonomi negativt.

Den ryska rubeln har fallit kraftigt och har nu nått sin lägsta nivå mot dollarn sedan 1998. Detta kan driva upp inflationen i Ryssland, som redan har en hög årstakt på 7,7 procent. Finansministern uppmanar folket att inte få panik, vilket är en varningssignal som brukar betyda att det är dags för panik. Lyckas Ryssland hålla ihop ekonomin, eller går landet mot en allvarlig ekonomisk kris?

Ytterligare ett tecken på ekonomiska bryderier för Ryssland är att man i den nya budgeten för 2015-2017 lägger in en krishanteringsfond som tar av reserver. Man räknar med ett litet budgetunderskott, men statens inkomster är till stor del beroende av energiexporten och tydligen bygger den nya budgeten på en optimistisk prognos för oljepriset.

Ryssland har inte stängt av gasleveranserna, men av "tekniska skäl" har Gazprom dragit ner på leveranserna. Vi får se hur detta utvecklas framöver.

Visserligen lovar Rysslands energiminister att de inte kommer att minska gasleveranserna till Europa, men vi vet hur mycket löften från ryska staten är värda.

Än så länge har det såvitt jag kan se inte varit några protester i Ryssland, men tar inflationen fart och även nedgången i ekonomin kan den ryska regeringen tvingas hantera kraftigt folkligt missnöje.

7 kommentarer:

 1. "Visserligen lovar Rysslands energiminister att de inte kommer att minska gasleveranserna till Europa, men vi vet hur mycket löften från ryska staten är värda."

  Vad jag vet så har det hittills aldrig hänt att statliga Gazprom dragit ned på sina gasleveranser till Europa. Gazprom har varit en pålitlig leverantör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det Martin?

   http://www.cbsnews.com/news/russia-cuts-gas-supply-to-europe/

   Radera
  2. Ben Dover påpekar mycket riktigt att Gazprom har stängt av gasen i början av 2009.
   http://www.cbsnews.com/news/russia-cuts-gas-supply-to-europe/
   Även jag kommenterade saken då:
   http://flutetankar.blogspot.se/2009/01/hoppsan-gastrycket.html
   Så Gazprom är definitivt ingen "pålitlig leverantör" som du skriver.

   Radera
 2. Kan det vara så att Ryssland väntar med gasvapnet tills dess att vintern kommer, eller är de europeiska gaslagren väl fyllda tills dess?

  SvaraRadera
 3. Som jag förstått fyller man gaslagren under sommaren så gasvapnet är inte lika effektivt nu.

  Däremot får jag vibbarna att Ryssland har problem att leverera gas helt enkelt. Man kanske har fuskat med infrastrukturen eller så måste man nyinvestera för att kunna utvinna mer. Krigen kostar och sanktionerna biter.

  Det är en stor konkurrensfördel för länder och företag att inte vara beroende av Ryska råvaror framöver.

  SvaraRadera
 4. Den stora frågan är väl varför just USA, av alla länder på jordklotet, har för rätt att lägga sig i vad Ukraina gör överhuvud taget? USA har militär personal i över 140 länder på planeten! Varför?

  SvaraRadera
 5. Nyttig idiot, lustigt att du använder det begreppet när du verkar vara en själv. 99% av svenskarna tror blint på västerländsk massmedia när det gäller ryssland. Även annars intelligenta människor reagerar med ryggmärgen, faller in i kören av hatiska röster, och vägrar argsint sätta sig in i dom större bakomliggande skeendena. Hur känns det att vara totalt okunning, naiv och ett djupt troende propagandaoffer? Intressant att du stödjer nazism och massmord på civila. Du kanske skulle läsa på lite innan du kontaminerar internet med din dynga?

  Bara en efterbliven och fanatisk extremistbloggare kan väl vara upphetsad över att det förekommer militärt stöd till frihetskämparna. Ryssarna kommer inte, likt svenskarna, böja sig framåt för usa.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.