2015-09-01

Kina har tappat kontrollen

Det blev uppenbart att de styrande i Kina tappat kontrollen över sin kreditbubbelekonomi när Kinas centralbank för några veckor sedan plötsligt devalverade valutan i några omgångar i ett desperat försök att stimulera ekonomin. Nedan ser ni utvecklingen för den kinesiska yuanen mot USA-dollarn sedan 2010.
Visst har yuanen rört sig förut, men aldrig så snabbt som några dagar i augusti 2015.

Kinas kreditbubbla är, som jag skrivit tidigare, monumentalt stor. Kinas totala mängd krediter har fyrfaldigats sedan 2007! Samtidigt har förstås BNP växt kraftigt, men de totala skulderna har växt från 153 procent av BNP år 2008 till 242 procent i slutet av 2014. Det som framförallt sticker ut är hur mycket företagens skuldsättning ökat - från 97 procent av BNP (vilket redan var högt) år 2008 till 169 procent av BNP (!!) i slutet av 2014. Så stor och snabb kredittillväxt leder ofelbart till enorma felinvesteringar.
Ett problem med Kinas BNP och krediter är att för närvarande består nästan hälften av BNP av investeringar i fasta tillgångar såsom fastigheter, industri och infrastruktur. Detta är extremt om man ser både historiskt och jämfört med andra länder.
Till saken hör också att Kinas styrande inte har några erfarenheter av att hantera kreditbubblor, varken i tillväxtfasen eller under urblåsningen. Visst kan de snegla på hur andra länder gjort, men jag gissar att centralbanken och regeringen i sina försök att stabilisera situationen kommer att begå ett antal fatala misstag.

Och Kinas kreditbubbla började inte 2008 - nej sedan dess har vi bara sett den sista maniska fasen. Kinas totala kreditmängd har ökat från endast 2,1 biljoner dollar år 2000 till 7,4 biljoner år 2007 till 28,2 biljoner dollar 2014. Det handlar alltså om ett fjortonfaldigande av skuldmängden på endast fjorton år!!

Redan i mars förra året talades det om "en partiell, kontrollerbar minikris" för Kinas provinsers och städers skulder, vilket ledde till ett "mini-stimulanspaket", som gjorde att Kinas ekonomi kunde hålla styrfart ännu ett tag till. Men det garanterar bara att nästa kreditkris blir ännu större - där är Kina nu.

Shanghai-börsen steg (som jag skrivit om förut) från sommaren 2014 till 15 juni i år, då den istället påbörjade en snabb nedgång. Nedan ser ni hela denna sanslösa uppgång och den efterföljande kraschen, vilken hittills raderat ut hela uppgången sedan januari i år och ännu inte visar några tecken på vändning.
Detta har orsakat en mängd panikåtgärder, för även om Shanghai-börsen är liten i förhållande till Kinas ekonomi, så är den uppenbarligen systemviktig. Det senaste är, som Jojje Olsson skriver om på InBeijing, att man arresterat 197 personer för att ha "spridit rykten" om börskraschen (och även explosionen i Tianjing). En journalist har "gjort avbön" på teve för sin illasinnade ryktesspridning om börsen.

Kina har försökt hålla liv i sin kreditbubbla genom att pumpa in krediter på marknaderna. I juli upprätthölls kredittillväxten därmed, se diagrammet nedan.
Men notera hur komponenterna i stapeln ser ut. Mer än hälften av ökningen av krediterna var till finansiella företag (förutom banker). Så har det inte tillnärmelsevis sett ut tidigare. Kredittillväxten för hushåll och företag (den reala ekonomin) bromsade istället in kraftigt. Det blir intressant att se hur utvecklingen fortsatt i augusti, vilket vi lär få se om drygt en vecka.

Kinas fastighetsbubbla är också en bra bit in i sin urblåsningsfas - både bostadspriser och antal påbörjade bostäder har nu fallit ett bra tag.

Flera saker pekar också på att Kinas ekonomi har börjat krympa. Kolproduktionen föll i juli med 3,1 procent mot samma månad förra året, eftersom gruvföretagen drar ner på produktionen för att minska förlusterna på grund av låga priser. Mer än två tredjedelar av Kinas kolgruveföretag gick med förlust första halvåret. För årets första sju månader sjönk kolproduktionen med 5,3 procent mot samma period förra året.

Elproduktionen sjönk 2 procent i juli jämfört med året innan. Cementproduktionen föll 4,7 procent i årstakt. Stålproduktionen föll med 4,6 procent i årstakt. Allt detta pekar på en krympande ekonomi, trots vad Kinas officiella fantasisiffror försöker göra gällande.

Det pågår också en kapitalflykt från Kina. Charles Hugh Smith påpekar att Kinas centralbank nu inte har någon smärtfri utväg. Om de höjer räntan för att stoppa kapitalflykten och stödja yuanen kommer de att sänka de kinesiska företagen (särskilt exportföretag som konkurrerar med företag i andra länder). Om centralbanken istället sänker räntan för att stimulera ekonomin försvagar de också yuanen och detta leder i sin tur till större kapitalflykt.

Kina är alltså en bra bit in på att blåsa ur sin kreditbubbla och krympa sin konstgjort uppblåsta ekonomi. Detta kommer att få följder för hela världsekonomin, särskilt med tanke på att Kina är världens näst största ekonomi sett till BNP. Särskilt kommer förstås alla som exporterar varor till Kina att drabbas. Ett land som man då osökt kommer att tänka på är Australien, som är en av Kinas viktigaste råvaruleverantörer.

För Kina kommer urblåsningen och krympningen att leda till folkligt missnöje, vilket i sin tur med största sannolikhet kommer att leda till att landets auktoritära regim kommer att ta i med hårda nypor för att tysta ner allting.

22 kommentarer:

  1. Situationen i USA är ännu värre !!!!
    USA kommer snart att kollapsa.
    USA petrol-Dollar är snart BORTA !

    EU är mycket nära KOLLAPS och total SAMMANDROP !!!!!

    Bara Ryssland och Kina kommer att överleva.
    De har tappert befolkning och bra statsledning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Situationen i USA är ännu värre !!!!
      USA kommer snart att kollapsa.
      USA petrol-Dollar är snart BORTA !

      EU är mycket nära KOLLAPS och total SAMMANBROTT !!!!!

      Bara Ryssland och Kina kommer att överleva.
      De har tappert befolkning och bra statsledning.

      Radera
    2. Öööh? Är du betald av Putin eller?

      Radera
    3. Здравствуйте, как дела ?

      Radera
    4. Anonym 2015-09-02 07:38:
      Nej, han är från Serbien, inte Ryssland.

      Radera
    5. Brukar man inte säga att Serbiens bästa vänner är Ryssland?

      Radera
  2. I och med Kinas krasch kan nog romklubbens industriproduktionstopp vara ett faktum redan 2015. Om nu inte riksbankcheferna runtom på jorden trollar igång ekonomin igen. Fast det är nog inte så troligt eftersom de nog inte har en aning om vad de ska göra. Länk till huvudscenariot från romklubbens världsmodell:

    http://1.bp.blogspot.com/-ehGjtD0D96A/UjS5i_cvK2I/AAAAAAAAI8I/MALu1X9d94U/s1600/LTG2.png

    Om Gail Tverberg får rätt så är den efterföljande utförslöpan betydligt snabbare än vad romklubbens prognos ovan gör gällande. Detta eftersom romklubbens modell ej tar hänsyn till finanssystemet. Skuldsättning gör asymmetrin kring toppen blir starkare dvs nedgången blir brantare.

    http://ourfiniteworld.com/2015/08/26/deflationary-collapse-ahead/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gail Tverbergs prognos utgår från att man kommer att följa "reglerna" för krediter, handel m m, men det hon inte räknar med är att regeringar kan göra i princip vad som helst om situationen är extrem och hotande. Man kan t.ex. säga att alla krediter nollställs om man bedömer att fördelarna överväger nackdelarna. Man kan införa handelssystem som inte bygger på den globala frihandel vi i princip har idag.

      Radera
    2. Däremot anser jag att hon har helt rätt i att "We don’t know how fast things will unravel, but things are likely to be quite different in as short a time as a year."
      Världens regeringar och centralbanker kommer under press att ändra på en hel del spelregler.

      Radera
    3. 叫警察!

      Radera
    4. Visst kan man ändra på spelreglerna. Tror det blir svårt att komma in i matchen ändå. Avskrivs krediter ruinerad du pensionärerna och underklassen får påfyllning.

      Radera
    5. Förmodligen är det mest tur om nu romklubben prickar in toppen i sin model. Att de med någon precision kan känna vad råvaruvariabeln skulle vara initialt vid beräkningen är ju otroligt.

      Radera
  3. 中华人民共和国

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japanska bokstäver....!!!!????

      Radera
  4. Undrar var Kinas massiva hamstring av guld kommer in i ekvationen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är en skröna som far runt på nätet - troligtvis underblåst av nättrollen. T.ex. Tyskland har större guldreserv än både Kina och Ryssland tillsammans.

      Likaså har Italien och Frankrike vardera mer guld än Kina.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

      Radera
  5. 廁所在哪裡?
    洗手間哪裡?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du kan kinesiska, men denna kommentar har inget att göra med inlägget.

      Radera
    2. Japanska bokstäver.......????????

      Radera
  6. I grunden bygger Kinas "tillväxt" på krediter, billig arbetskraft, produktivitet och på att utlandet, tex USA köper varor, som KIna förädlat. Kina har/hade alltså ett handelsöverskott, som bör vara med i ekvationen, som innebär att någon anna har ett underkott, och detta kan i längde bara balanserad med inflation och/eller valutadifferenser, och eftersom råvaror (real ekonomi) prissätts i dollar, har FED eller litet övertag, kan man tänka?

    Dessutom anses det vara ett karaktärsdrag, att Kineser är spelberoende :-) samt är väldigt duktiga på att tänka inom boxen, och det förstärker tesen att de kanske inte riktigt kontrollerar utvecklingen, men det gör nog å andra sidan ingen.

    Så man ska nog vara ödmjuk, Kinesisk ekonomi hänger samman med amerikansk och Europeisk, och Kinas uppgång är ändå kusligt imponerande, jämfört med tillståndet på 80-talet.
    Det är nog ingen högoddsare att Kina och Ryssland är lite trängda, så nog kommer de att samarbeta, kanske tom om en separat indexvaluta, för råvaruhandel. Kina kommer i vart fall inte att kollapsa, är inte lika skört och bortskämt (ännu) som väst, så går ekonomin åt fanders, så gör den, men ärligt talat, vad händer då? de slutar konsumera lite och så påverkar detta vår ekonomi, och så käkar de ris hela veckan i två år, som de varit vana vid, och så kommer de igen. Frågan är hur Kinas ekonomi påverkar USAs och Europas? För vad händer med vår ekonomi, om vi inte "köper grejor" som Ingves uttryckte saken, jo det blir mindre moms :-), mindre handel, mindre omsättning, mindre "tillväxt" mindre skatt, mer misshöje på hemmaplan, mer Sverige-retro-yra? S.W
    S.W

    SvaraRadera
  7. Marknaden är orolig för Kina trots den lilla insyn som marknaden får i Kina. Tänk hur det blir om marknaden verkligen får insyn, då kan det bli otroligt oroligt.

    SvaraRadera
  8. Heffaklumpen2015-09-06 19:15

    Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad Flute vill ha sagt med artikeln, Att förändringar sker i Kina? Det har vi känt till ganska länge nu. Att deras skuld har växt/vuxit 4 ggr på 7 år... säger egentligen ingenting om det inte går att relatera till något adekvat, vilket inte görs... Vad kul för kineserna, mycket händer, bloggare skriver om det lilla som finns att tillgå och världen snurrar vidare... Hurra, hurra vad det är roligt i Moskva, vi dansar och ler och du är nästan som jag.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.