2016-06-22

ECB kan snart inte köpa fler obligationer

Med nuvarande regler för Europeiska centralbankens (ECB) obligationsköp, så kallade kvantitativa lättnader (QE), kommer ECB snart att få slut på statsobligationer som de kan köpa. Därmed kommer QE-programmet inte att kunna fortsätta hur länge som helst - Bloombergs artikel sätter tidsgränsen vid mars 2017.

För det första finns en regel att köpen av statsobligationer ska vara fördelade enligt euroländernas storlek mätt med BNP. Därmed blir det en övervikt för statsobligationer från eurozonens största ekonomi Tyskland.

För det andra finns det en regel att ECB inte får köpa statsobligationer med lägre ränta än -0,4 procent. Alla tyska statsobligationer upp till och med fem års löptid har för närvarande lägre ränta än -0,4 procent. Eftersom så stora delar av de tyska statsobligationerna har lägre ränta begränsar det hur mycket tyska statsobligationer som ECB kan köpa. Dessutom driver ECB:s obligationsköp ner räntorna (vilket i och för sig är meningen), vilket gör att allt färre statsobligationer kan köpas med nuvarande regler.

ECB kommer säkerligen att ändra sina regler om behov uppstår. Genom hela eurokrisen har ett genomgående tema varit att regler som ställts upp för att förhindra finansiell lössläppthet har ändrats efter hand, trots att EU:s makthavare ständigt försäkrat att det är otänkbart att reglerna skulle brytas.

Apropå centralbanker så träffas världens centralbankschefer nu i helgen efter Brexit-omröstningen hos Bank for International Settlements (BIS) för sitt årliga möte.

5 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt
    "ECB kommer säkerligen att ändra sina regler om behov uppstår." Slutsats: ECB har inga regler. Tänk om vi alla andra också kunde ändra på reglerna om behov uppstår. Bekvämt.

    Land skall med lag byggas. Centralbanker gör som de behagar.

    SvaraRadera
  2. Vad är alternativet? Finansiell kollaps?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore konstruktiv likvidering så att det som är ruttet kan ge vika för det som är friskt.

      Radera
    2. Ja, det är vad skolboken säger. Kan man lita på den? Den konstruktiva likvideringen kanske blir en destruktiv ond spiral.

      Radera
  3. Vem drabbas av att staters upplåning finansieras via sedelpressen?

    Min magkänsla säger att detta är fel att göra på ren rutin så som sker just nu, och att det bör sparas till de tillfällen då tillfälliga chocker drabbar statskassan, som tex att behöva finansiera kreditförluster i banksektorn för att hantera en kris (givetvis i så fall med fråntagande av äganderätten till banken från dess oansvariga aktieägare).

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.