2009-01-18

Oljans jätte-contango

Underliga saker fortsätter att hända på oljemarknaderna. I förra veckan var oljelagren i Cushing, Oklahoma (leveranspunkten för NYMEX crude oil futures) de högsta sedan april 2004. De låg på 33 miljoner fat, vilket är nära den maximala lagerkapaciteten. Detta verkar bero på att oljepriserna för februarileverans nu sjunkit väldigt lågt ($34,18/fat som lägst i fredags, stängning på $36,51/fat). Däremot stod oljefutures för leverans i mars betydligt högre, $42,57 vid stängningen. Med ett pris som ligger $6 högre bara en månad längre fram lönar det sig alltså att lagra olja för leverans längre fram. Oljefutures på NYMEX ligger faktiskt ännu högre några månader framåt, se kurvan nedan (källa Nymex).
Till och med över $50/fat i juni-augusti i år. Många tar detta som en stark indikation på stigande oljepriser framöver och lagrar därför upp olja. Phibro, Citigroups råvaruhandelsavdelning, har t.ex. hyrt två oljetankrar för att lagra olja, liksom Shell och BP. I torsdags uppgavs även Morgan Stanley vara på jakt efter en supertanker för att lagra olja. Frontline Ltd, världens största supertankerägare, sade i onsdags att cirka 80 miljoner fat olja nu ligger lagrade till havs, vilket är den högsta siffran på 20 år.

Den stora frågan är nu om den prisutveckling som spås verkligen kommer att slå in. Det kostar drygt en dollar per fat och månad i bara lagringskostnader för oljan, och ovanpå det kommer sen kostnader för försäkring och ränta. Men om nu världsekonomin fortsätter sin nedkrympning och vi därmed får fortsatt minskad efterfrågan på olja, vad händer då? Eller om OPEC inte lyckas med sina produktionsminskningar? Bara det faktum att så många lagrar så mycket olja gör att det blir oerhört riskfyllt att vara med i prisspekulationerna. Om nu oljepriset inte stiger som förväntat kan vi få en panikutförsäljning och därmed en rejäl spik neråt i oljepriset om någon månad.

P.S. "Contango" innebär att futurepriset på en råvara är högre ju längre fram i tiden man går, som kurvan ovan. Motsatsen kallas "backwardation".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.