2009-01-28

Deflation och utrikeshandel

Nu är det ganska klart att vi befinner oss i prisdeflation. KPI minskade i december med 1,3% från november. Detta berodde dock till största delen på att räntekostnaderna för bostäder minskade kraftigt. Men igår rapporterade SCB också att producent- och importpriserna sjönk i december vilket pekar mot lägre konsumentpriser framöver och bekräftar deflationstrenden. Importpriserna föll med 2,3% och producentpriserna sjönk med 0,7%.

Positivt för Sveriges ekonomi är att exportpriserna bara föll med 0,3%. Om det fortsätter så kan vi klara oss förhållandevis bra genom krisen. Jag noterar även att utrikeshandelns nedgång fortsatte under december. Varuexportens värde minskade med 9% och varuimporten med 11% jämfört med december 2007. På månadsbasis (från november 2008) var nedgången 10% för exporten och 17% för importen, vilket visar på kraften i nedgången.

Visserligen är det inte trevligt med så kraftiga nedgångar i den ekonomiska aktiviteten, men så länge importen minskar snabbare än exporten befinner vi oss i ett bra läge jämfört med många andra länder. Vi har fortfarande ett handelsöverskott på cirka 112 miljarder kronor för hela året och på 11 miljarder för december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.