2009-01-17

USAs detaljhandel i utförsbacke

Ta en titt på följande diagram över USAs detaljhandel (källa U.S. Census Bureau):
Notera att det som har hänt under 2008 är unikt under de senaste sexton åren. Detaljhandelns försäljning har ökat ganska stadigt sedan 1992. Den enda märkbara avvikelsen från trenden fram till 2007 är en liten "blipp" i slutet av 2001. Men år 2008 händer något som är ett mycket tydligt trendbrott. Ännu tydligare syns det nästan om vi tittar på den årliga förändringen av USAs detaljhandel:
Detta visar tydligt att nuvarande lågkonjunktur är mycket värre än den runt 2002. Många företag inom detaljhandeln i USA måste sitta risigt till, så som siffrorna ser ut. I kombination med det jag kommenterade häromdagen angående USAs minskande export och minskande import så ger detta ytterligare bekräftelse av vart USAs ekonomi är på väg och hur illa det ser ut.

1 kommentar:

 1. Ja, det måste verkligen kännas därborta nu. Svårt att få känsla för hur man upplever det i USA nu, hos oss slår det nog till mer ordentligt om några månader.

  Hoppas bara det inte blir lika surt som Celente förutspår. Tror han har helt rätt att nästa branch att drabbas är kommersiella fastigheter just pga av att företag kommer gå i konkurs mer framöver.

  Mmm, det är lite oroande det som som är pågång.
  Tack för en bra blogg.

  \PD
  \PD

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.