2009-10-25

Rostad majs och pumpasoppa

För några veckor sedan nämnde jag bland "världens vackraste mat" mjölmajsen "Painted Mountain". Nu undrar säkert många vad man ska ha den till förutom att ha de vackra kolvarna till att hänga upp som inredningsdetaljer. Förutom det förslag jag skrev då, nämligen att mala den och koka polenta, så har jag nu ett ännu bättre förslag till goda snacks.

Rostad majs
Man kan ibland hitta rostad majs i affärer, men i mitt tycke är den alldeles för salt. Så här kommer recept på hur man gör sin egen "parched corn" som den kallas i Amerika. Man tar torra majskorn - det kan vara mjölmajs eller sockermajs, men inte popcorn. I originalreceptet rostar man kornen direkt, men jag har experimenterat lite och tycker det blir bättre om man låter dem stå i blöt över natten. Häll på kvällen på kokande vatten över majskornen i en skål. Låt stå till nästa dag och slå i durkslag för att få bort vattnet. Låt rinna av ordentligt.
Sen tar man en aning matfett (t.ex. olja, smör, ister eller baconfett) i en kastrull med lock. Majskornen ska inte bada i fettet, utan det ska bara vara så att det precis smörjs ut på botten när det smält. Sedan häller man i majskornen så att det blir ett lager som är omkring 1½-2 majskorn - välj alltså en lagom stor kastrull. Salta efter egen smak.
Stek sedan under lock på medelvärme. Var beredd på att några av majskornen kommer att poppa - därav locket och därför inte så mycket matfett att det kan skvätta omkring. Rör om då och då och rosta majsen tills den blivit ljusbrun. Om du använder flerfärgad majs som Painted Mountain är det bra att ha med några ljusa korn så är det lättare att se när de är färdiga. När majsen är färdigrostad häller du upp den i en skål och låter den svalna innan du äter den.
Det här var så gott att jag kommer att göra slut på min hemodlade majs väldigt snart. Då måste jag leta rätt på mjölmajs i någon affär - borde gå att hitta t.ex. i invandrarbutiker med inriktning på latinamerikaner. Nästa år ska jag utvidga min majsodling!

Om du odlar sockermajs, vilket väl är vanligast bland hobbyodlare i Sverige, så är detta ett sätt att använda kolvar som blivit övermogna. Låt dem helt enkelt torka och gör sedan rostad majs.

Pumpasoppa
När vi ändå är inne på recept kan vi se vad vi kan göra av de vackra pumporna förutom pumpagubbar. En rätt jag brukar göra är pumpasoppa. Dela pumpan i två halvor och gröp ur fröna och trådarna (fröna kan man spara och rosta på 175 grader i ugnen om man vill). Skär sedan pumpahalvorna i ungefär 2 cm tjocka skivor, som du skär av skalet på och sedan skär till tvåcentimeterstärningar.
Släng alla tärningarna i en stekgryta som du har tagit matfett i. Stek sedan sakta under lock tills det hela blivit mos. Rör om då och då så att alla bitarna blir stekta. När allt mosat sig (tar minst en halvtimme) tillsätter du pressad vitlök, chilipeppar och salt och låter det koka ett tag till. Tillsätt till sist creme fraiche eller matlagningsyoghurt, blanda ihop och låt koka upp under omrörning för att sedan omedelbart ta ifrån värmen innan det skär sig.

Pumpasoppan kan lämpligen avnjutas tillsammans med hembakt bröd.

Läs även andra bloggar om , ,

1 kommentar:

 1. Hej!

  Hur gör du med mjölmajsen?
  Torkar du den innan du malar den?
  I så fall hur länge och på vilket sätt?

  Jag har tänkt mixa den med en vanlig matbererade och ev, mortla som så behövs och sedan sila bort skalen,
  eller behöver man sila skalen överhuvudtaget?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.