2010-07-24

Ingen allvarlig stress

Bloggsemester tre veckor skrev jag, men lyckades nu mitt i komma åt Internet ett tag. Det löjliga stresstestet som europeiska banker utsatts för måste jag bara kommentera.

Stresstestets förutsättningar och resultat finns beskrivna hos CEBS. "Värsta" scenariot med ett dubbeldopp för ekonomin antar fjuttiga BNP-minskningar på 0,0% för 2010 och -0,4% för 2011. Arbetslösheten skulle öka i liknande fjuttig mån. Kom igen nu! Med tanke på hur stort doppet 2008-2009 för BNP var så kan vi anta att dubbeldoppet blir runt -5% för BNP. Och kanske ökad arbetslöshet med runt 5%. Lägg därtill sprucken svensk bostadsbubbla, haircut på hälften på grekiska statsobligationer, spansk bankkris, amerikansk delstats- och kommunkris, samt tappat förtroende för brittiska pundet. Då kan vi snacka ett mer realistiskt scenario. Men meningen med testet var ju att man skulle upprätthålla illusionen ett tag till - "all is well, move along now", som Musik@Centrifugen säger.

Svenska Finansinspektionen rapporterar stolt att de svenska bankerna klarade testet. Jag vill se om de klarar mitt test.

Värre är att 5 av 27 testade spanska banker inte klarade stresstestet. Helt klart var en hel del fokus kommer att ligga i fortsatt finanskris. Dessutom en av 14 testade tyska banker - inte oväntat Hypo real estate.

Bloggaren Mengerian anser att stresstesterna bör ifrågasättas.
När man tittar på själva balansräkningarna ser det dock otrevligare ut även för många av dem som klarade sig. För Deutsche Postbank, som är en av Tysklands största banker, ser det ut som att hälften av tillgångarna är skräp
Läs även Cornucopias kommentarer om skämttestet.

Slut för idag. Nu åter till semestrandet!

[]

2 kommentarer:

 1. Åtminstone i USA är siffrorna för tillväxt och inflation rejält friserade. Enligt Shadow Stats (http://www.shadowstats.com/alternate_data/gross-domestic-product-charts) är USA fortfarande i recession och har så varit under nästan hela 2000-talet.

  SvaraRadera
 2. P.S. Las lite mer om stresstesterna:
  http://www.bloomberg.com/news/2010-07-24/euro-falls-as-stress-test-results-fail-to-alleviate-banking-risk-concern.html
  “There’s a lack of credibility,” said Brian Dolan, chief strategist at FOREX.com, a unit of online currency trading firm Gain Capital in Bedminster, New Jersey. “They don’t think the scenarios were stressful enough.”

  Bank of Ireland klarar stresstestet men maste anda (av outgrundlig anledning ;-) ta in 1,63 miljarder euro i en nyemission. Hur ska de ha det nu? Stressade eller inte?
  http://www.bloomberg.com/news/2010-06-09/bank-of-ireland-raises-1-95-billion-through-rights-issue-to-boost-capital.html

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.