2011-04-07

Dumhet framför elakhet

Bloggaren Jiddra skriver idag om konspirationernas anhängare och tar då också upp det som jag skrev om häromdagen om konspirationsteorier.
Om man ska välja mellan en enkel och en komplicerad förklaring till något är det oftast den enkla förklaringen som är sann.
Denna princip kallas för Ockhams rakkniv efter den medeltida filosofen William Ockham. Principen "innebär att man inte ska anta fler företeelser eller ting än som behövs för att förklara de observationer man gör".

En variant på Ockhams rakkniv är Hanlons rakkniv.

"Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."

"Tillskriv aldrig till elakhet det som tillräckligt kan förklaras med dumhet."

Ett exempel anser jag är den bolånebubbla som blåstes upp i USA under första delen av 2000-talet. Flera centrala aktörer gjorde aktiva val som drev fram denna bubbla. Centralbanken Federal Reserve sänkte exempelvis räntan alldeles för lågt alldeles för länge. Detta gjorde de i ett försök att mildra effekterna av den spruckna dotcom-bubblan. De lyckades bara blåsa en ny bubbla. Här kommer vissa konspirationsteoretiker fram med idéer om hur Fed hade ett ont uppsåt att driva världen mot en finanskris som skulle gynna deras medkonspiratörer. Knappast, säger jag. Det handlade om ren dumhet från Feds sida. De ville självklart hålla sina goda vänner bankirerna om ryggen, så för att hjälpa dem efter dotcom-bubblan sänkte de räntorna rejält och länge. Men i längden blev det inte så bra, då lånen till låga räntor gick in i bostadsmarknaden. Det var precis som att kissa på sig. Varmt och skönt i början, men det blev snart ganska kallt och otrevligt, med resultatet att flera av Federal Reserves bankvänner utraderades under Finanskrisen 2008.

9 kommentarer:

 1. Akta dig för Ockham, han verkar slående ofta på foliehattarnas sida...

  SvaraRadera
 2. Privata bankirer är inga "vänner" till Federal Reserve de är iställer privata ÄGARNA till Federal Reserve.
  Federal Reserve är varken "federal" och har inga "reserver" heller.

  SvaraRadera
 3. Francesco Cosiga, fd Italiens president publicerade en artikel i Corriere della Sera, (altså en mycket seriöst tiddning i Italien), där han hävdade att Mosad står bakom 11 SEPTEMBER.
  -Är Francesco Cosiga också en förvirad galning ?

  SvaraRadera
 4. Jag håller med. Jag tycker att ju mer jag har sett och längre jag levt så inser jag mer och mer hur outgrundligt korkad mänskligheten är i sin helhet. Dessutom tror jag att det är en accelererande process, kanske beroende på den fördummande effekt som TV har.

  SvaraRadera
 5. Annan amerikansk stupiditet i bostadskreditsammanhang:

  - Låntagaren kunde lämna nycklarna till banken när skulden översteg värdet och därefter var låntagaren skuldfri!

  - Om den bundna räntan gick ner kunde låntagaren lämna det gamla lånet och få ett nytt på den lägre nivån utan att behöva kompensera långivaren.

  - Lagstiftning som tvingade kreditinstituten att ge lån till individer som inte klarade en normal kreditprövning.

  Var för sig är inte omständigheterna av avgörande karaktär, men tillsammans bygger de en bild av mindre snillrikt kreditgivande.

  SvaraRadera
 6. Tänker inte prata så mycket om konspirationsteorier men visst är det märkligt att FED hela tiden gör samma "misstag" om och om igen. Och att Ben Bernanke blir befodrad genom att få ytterligare en period som riksbankchef och vara medhjälpare (organisatör?) och blåsa upp nya bubblor. Om man ifrågasätter deras göranden blir man per automatik utsedd till foliehatt och det känns ju väldigt märkligt.

  Vilka är det som vinner, Wall Street eller du och jag? Inte jag iaf.

  SvaraRadera
 7. nu är det väl knappast så att Fed är omedvetna om de konsekvenser deras agerande har. Mao det vet att de gynnar sina ägare och att det sker på stor bekostnad av många andra. Kallt, beräknande och ja faktisk elakt.

  SvaraRadera
 8. Heh. Den som tror att intelligenta och grundliga personer som söker bevis för en konspiration, inte ska hitta några sådana, bara för att ingen konspiration föreligger... den har allvarligt underskattat kraften i människans intelligens!

  SvaraRadera
 9. Nja, Occams razor säger väl att den enkla förklaringen är bäst/att föredra framför den komplicerade. Inte alls samma som som att den är "sann" (och vaddå, den komplicerade osann?).

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.