2011-04-04

Farorna med konspirationsteorier

Läser man på Internet kan man finna ett otal konspirationsteorier. Några av de mest kända är konspirationsteorierna om attackerna mot WTC i New York 11 september 2001, den så kallade New World Order eller rena stolligheter som att månlandningarna aldrig skulle ha hänt utan är inspelade i en filmstudio. Många av er är säkert bekanta med flera av dessa teorier och vissa av er kanske till och med tror på en eller flera av dem.

Ett exempel på en svensk sajt där konspirationsteorierna frodas är Vaken.se, där man kan läsa alla de vanliga teorierna plus några mer lokala såsom den om att Estonia sänktes med flit av onda konspiratörer.

De värsta konspirationsteoretianhängarna kopplar ihop alla de olika teorierna till en jättekonspiration, som går ut på hur ett gäng makthavare försöker lura alla världens medborgare. En av de stora "teorisammankopplarna" är filmen Zeitgeist som bland annat behandlar WTC-kollapsen och banksystemet. Conspiracy Science har gjort en grundlig genomgång av Zeitgeist där man visar upp så många fel i filmens alla delar att man baxnar över att filmen har fått såpass stor spridning.


En av de mest spridda konspirationsteorierna är den om "Den nya världsordningen" som går under benämningen NWO (New World Order). Det handlar kortfattat om att det finns en rörelse av makthavare som planerar att avskaffa nationalstaterna och införa en "världsregering". Vilka dessa makthavare är varierar beroende på vilken variant av NWO man väljer. Ibland är de onda kapitalister och bankirer, ibland Bilderberg-gruppen, ibland "Illuminati" eller frimurareorden, ibland judarnas sionistiska konspiration, ibland till och med utomjordingar! Ofta rör det sig om en kombination av dessa grupper, t.ex. "Illuminati = Bilderberg". Varianten med den judisk-sionistiska konspirationen för världsherravälde verkar vara originalet och har historiska kopplingar till antisemitism. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet florerade denna konspirationsteori fritt i olika böcker och tidningar, men tappade efter Andra världskriget de flesta av sina anhängare. Trots detta har teorierna om världsherravälde fortsatt att leva i andra former och är idag minst lika livaktiga som för åttio år sedan.

USA:s sigill med pyramiden och ögat passar utmärkt för alla konspirationsteoretiker, särskilt som den kan kopplas till den "onda" centralbanken Federal Reserve då symbolen även finns på dollarsedlarna. Devisen "Novus ordo seclorum" betyder ungefär "tidsåldrarnas nya ordning" men översätts felaktigt till "den nya världsordningen".

Min blogg drar ibland till sig anhängare av konspirationsteorier, då de ämnen jag skriver om i många fall ligger nära kända konspirationsteorier. Finanskrisen är som vi alla vet en medveten plan från de onda styrande i Illuminati/Bilderberg att driva in världen i en kris som gör det möjligt att införa världsvaluta och/eller världsregering. Eller var det inte så? Peak oil har sin motsvarighet i myten om att det egentligen finns enorma oljereserver, men att Bilderberg-gruppen (eller var det de onda araberna i Opec?) försöker undanhålla dem och därmed nekar oss vår rätt till billig bensin med vilken vi kan driva våra energislukande transporter. Abiotisk olja? Eller varför inte alla försök från den onda oljelobbyn att förneka möjligheten till energi från vanligt havsvatten eller kall fusion?

Konspirationsteoretikerna brukar framhålla att de bara för fram fakta som media och makthavare försöker dölja från vanligt folk. Det låter i och för sig lovvärt, men det är mycket annat än underbyggda fakta som förs fram. Det handlar inte om ett vetenskapligt sökande efter kunskap, utan om att man har en förutfattad teori man försöker att motivera genom att välja ut de fakta som stödjer den och ignorera allt som motsäger den. Fakta som talar mot teorin avfärdas ofta med att det bara handlar om försök från köpta förrädare och medlöpare att dölja sanningen.

Man skulle kunna skratta åt konspirationsteoretikerna, men så enkelt är det tyvärr inte. Får de arbeta oemotsagda finns risken att vi hamnar i en värld som de flesta av oss inte alls vill ha. Vilka är då farorna med konspirationsteorierna?

Den första faran är att konspirationsteoretiker kan dyka upp som del av annars legitima rörelser. Försöker man att exempelvis kritisera den penningpolitik som förs av USA:s Federal Reserve kan man nästan garantera att det kommer att dyka upp konspirationsteoretiker i sammanhanget. Då deras teorier oftast bygger på "fakta" som det är lätt att slå hål på kan de därmed misskreditera den rörelse där de deltar. David Icke är ett praktexempel på detta - en f.d. medlem i Green Party som numera yrar om NWO och illasinnade utomjordiska ödlor.

En annan fara är att folk som egentligen skulle vilja göra något konstruktivt för att förbättra världen förleds in i sekteristiska konspirationsteorier och ägnar sin tid åt dem istället.

Det farligaste av allt är att de olika konspirationsteorierna är kopplade till varandra och en förhållandevis "ofarlig" teori som man kan tycka bara är något för förvirrade stackare leder lätt vidare till kopplingar till mer ljusskygga teorier. NWO har till exempel de starka kopplingarna till antisemitism och förnekelse av Förintelsen. Genom konspirationsteorier kan religiösa och andra extremister värva nya anhängare.

Konspirationsteorierna är också ofta kopplade till enkla lösningar på problemen, som dock lätt kan motbevisas. Om vi bara kunde införa guldmyntfot skulle vi få ett stabilt ekonomiskt system där vi kunde ta makten från de onda bankirerna - ojdå, på 1920- och 1930-talen var det visst guldmyntfot som gällde i USA!

Här följer några enkla punkter för att kritisera och avslöja konspirationsteorier. Mer motfakta finns på avslöjarsajter som Debunking 911 - det brukar finnas minst en för varje konspirationsteori.
 • Hur många personer skulle behöva vara inblandade i konspirationen? Hur lyckas man att få alla att hålla tyst? Ingen som försäger sig, blir mutad eller avslöjar något i hemlighet för journalister? Hur sannolikt är det? Jämför med tidigare konspirationsförsök såsom Watergate och se hur lätt det är att få alla att hålla tyst.
 • Kolla upp referenserna. Vilka "vetenskapliga" artiklar refererar konspirationsteorin till? Finns de publicerade i granskade vetenskapliga tidskrifter? Säger sig någon vara professor eller doktor? I vilket ämne? Är ämnet relevant? Vilket universitet?
 • Varför dödas ingen? Om det nu är någon som "avslöjat" den "hemska konspirationen" borde han eller hon vara död vid det här laget. Jämför med hur riktiga konspirationer fungerar, exempelvis organiserad brottslighet som vill undergräva statens makt för att gynna sina egna syften, eller ryska granskande journalister som mördas och försvinner.
Om man ska välja mellan en enkel och en komplicerad förklaring till något är det oftast den enkla förklaringen som är sann. Det är enkelt att några terrorister bestämde sig för att köra in flygplan i skyskrapor i New York. Att sen USA:s regering därefter passade på tillfället att införa hårda antiterroristlagar, starta krig mot Irak o.s.v. är en annan sak. Det är mycket komplicerat att förbereda och i hemlighet utföra en plan för att spränga skyskraporna. Hur många sprängladdningar skulle behöva placeras? Vilka experter skulle behöva hyras in? Har ingen läckt saken? Det är nog lika osannolikt som det låter!

Läs även DN:s artikel från november 2009 om konspirationsteorier.

Tillägg: Läs även Cornucopias artikel om konspirationsteorier från i höstas.

77 kommentarer:

 1. Det här var nog ditt sämsta inlägg jag läst av dig. Slutet för min del på din blogg och ett väl skrivet bevis på hur okritisk och oreflekterad du är.

  ""onda" FED..." Ja, vaffan tror du annars att de är? Jobbar de för USAs befolkning, jobbar de för oss?

  Som sagt, sämsta inlägget.

  SvaraRadera
 2. Hoppsan! Här trampade jag visst på någons ömma tå. Läs igen vad jag skriver, t.ex.
  "Försöker man att exempelvis kritisera den penningpolitik som förs av USA:s Federal Reserve kan man nästan garantera att det kommer att dyka upp konspirationsteoretiker i sammanhanget."
  Varför kan då en vettig icke konspirationsteoretiskt lagd kritisera Fed:s politik? T.ex. för att den gynnar en liten rik maktelit på bekostnad av folkflertalet!
  Problemet är att konspirationsteoretikerna sen hakar på hela NWO-grejen på det hela.

  Ifrågasätt alltid det du läser! Även på denna blogg!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg! Dock kan det göra ont att höra det man inte vill höra...

  SvaraRadera
 4. Nusrat Mirza har kommit med konspirationsteorin för dagen, att jordbävningen i Japan är skapad av HAARP.

  SvaraRadera
 5. Önskar att fler av de som varnar för peak-oil m m gjorde lika tydliga ställningstaganden. När kommentarsfälten fylls med folliehattar så minskar trovärdigheten för den som skrev den urspringliga artikeln.

  SvaraRadera
 6. Mmm...jag såg Inside Job i förmiddags och äntligen börjar filmer, reportage och dokumentärer komma fram genom mainstreamkanaler och det borde väl rimligtvis visa att de som kallas "konspirationsteoretiker" någonstans har rätt.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle vilja säga att en mycket allvarlig effekt av "konspirationsteorierna" är att "etablissemanget", i brist på ett bättre ord, väldigt lätt kan avfärda frågor och resonemang om händelser och företeelser med att avfärda dom som "konspirationsteorier". Man kan på ett väldigt enkelt sätt "stänga ned" en händelse/fråga genom att trycka på den knappen. Man avfärdar "teorin" eller de som har frågor eller som undersöker en händelse/företeelse som galningar, virrpannor, foliehattar osv. Detta gör att individer som är sitter på eller i närheten av information eller kunskap gällande "teorin" väljer minsta motståndets lag.

  För inte så länge sedan var de som hävdade att det ens existerade ett hemligt Bilderbergmöte sk "konspirationeteoretiker" alltså galningar och foliehattar.

  För inte så många år sedan, och märk väl ÄN IDAG, var de som argumenterade för Peak Oil i det närmaste galningar, iaf mycket, mycket förvirrade och med foliehatten på sned.

  SvaraRadera
 8. Bra, Flute! Själv har jag slösat bort alltför många timmar på att försöka argumentra med konspirationstokstollar på div. forum."Never argue with an idiot. They'll drag you down to their own level and beat you with experience".

  Synd, man vill ju inte att de skall stå oemotsagda, men saknar man "rättshaveristgenen" har man inte mycket att sätta emot.

  Palmemordet är en annan lokal konspirationsteori.

  Men de flesta konspirationsteorier faller på det enkla "two men can keep a secret if one of them is dead".

  SvaraRadera
 9. Håller med dig i stort att det går för långt i många fall.Men 9/11 och byggnad 7 är skumt, samt att attentatsmännens pass eller om det var id-kort hittades i tusentals ton med brinnande skrot och stål men ej dom svarta lådorna från dom två planen??? Georgia guidestones är också ett konstigt monument med text som kan ifrågasättas.Konspiratoriskt eller ej så tycker jag att vissa saker inte går att blunda för, men att prata om det så blir man klassad som virrpanna eller konstig. Debatten är minst sagt snevriden när det gäller ämnen som dessa. Niklas

  SvaraRadera
 10. Tills jag har en förklaring på hur World Trade Center byggnad 7 kunde rasa på det sättet som så uppenbart är en kontrollerad rivning, då säger jag att 9/11 = insider job.

  Se t ex: http://www.ae911truth.org/

  Att du inte förstår detta är pinsamt. Nu slutar jag också läsa din blogg.

  OBS att jag inte tror på alla konspirationsteorier, men vissa stämer definitivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg inte ansvaret för din kunskap på någon annan. Den som har kunskap har skaffat den själv.

   Radera
 11. flute, en orsak till alla dessa teorier kan ju faktiskt vara dagens slätstrukna journalistik, som jag själv inte längre hyser nån respekt för. Om en sanning blir obekväm är det lätt strunta i att skriva den och dra fram foliehattesset ur rockarmen. Var finns t ex den kritiska granskningen av världsekonomin i de vanliga dagstidningarna?
  // ej konspirationsteoretiker

  SvaraRadera
 12. Det har väl brukat ta 200 år eller däromkring att bygga en katedral. Frågan är väl därför om människor som hunnit födas och dö förstått detta långsiktiga arbete.


  Det är - för att hålla sig inom Sverige - alldeles självklart att de aktörer, Stift, som numera heter Prästlönetillgångar i Sverige AB inte har haft samma tidsaxlar att arbeta efter som vanliga kapitalister. De är ju institutionella ägare som funnits innan merkantilismen, till och med. Om investerare då inte föstår att sådana aktörer finns, vid en markupplåtelse som kan bli ett köpcentrum och en statsdel 40 år senare, så tror denne okunnige att han mött en konspiration.

  För övrigt skulle en vanlig Häradsallmännings förvärv kunna betraktas som konspiratoriska av samma skäl, bara för att avkastningskraven är annorlunda än för enskilda osv.

  Det är ju självklart att sådana insitutionella ägare kunnat betrakta 1900-talets tillväxt med skepsis från början, eftersom den varit så kraftig.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 13. Aldrig fel med perspektiv och sunt kritiskt tänkande. Med det sagt så är ju fältet naturligtvis fritt för den som i något eget syfte vill utnyttja en viss situation till sin egen fördel genom att underblåsa argument för eller emot. Om så sker så uppstår ju gråzoner där man till slut vet varken ut eller in.

  Det enda man då kan vara säker på är att någon annan tjänar på att du är förvirrad och du vet inte vem eller varför. Bra artikel.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 14. Och någonstans sitter det en bankir i kostym och grånande hår och kan knappt hålla tillbaka skrattet över vår oförmåga att hålla sams...

  Det här var trist och onödigt, Flute. Kampen för anständighet är svår nog utan att vi behöver polarisera oss själva. Sparka på någon som förtjänar sparken istället.

  SvaraRadera
 15. Tack ! Nu slutar jag läsa din blogg.

  SvaraRadera
 16. Slutet för min del på din blogg. Tack och hej !

  SvaraRadera
 17. Det finns en hel del frimurare som kan knipa käft och låta bli att avslöja vad de sysslar med.

  Det är naivt att misstro alla konspirationsmisstankar.

  Byggnad nr 7 vid World Trade Center bara faller ihop, varför? BBC reportern i direktsändning berättade om att nr 7 hade rasat och bakom hennes rygg såg man att byggnaden stod upprätt och skadd.

  Som min gamla morfar sa om journalister : "DOM BARA LJUGER"

  SvaraRadera
 18. Mycket ska man se. För det första är jag så innerligt trött på att man kallar allt som ligger utanför "den vanliga rapporteringen" för konspirationsteorier. Allt som inte passar de styrande förpassas enkelt till gödselhögen genom att klassificeras som konspirationsteorier. Vi som ändå fortsätter att kritiskt granska upplevda sanningar blir nu stämplade som halvgalningar och knäppgökar. För mig är det helt obegripligt att man idag inte kan ha alternativa uppfattningar om exempelvis 9/11, Irak- Afganistan och nu Libyenkrigen, FED, massmedia, etc etc utan att bli förlöjligad. Det är extra tråkigt att läsa samma svada här på en av de mer tänkvärda rösterna "i natten".

  I dagens SvD t.ex pratar man om "Panik ska undvikas med ofarliga vapen". Min motfråga blir genast: varför ska man undvika panik om det egentligen borde utbryta panik...om panik egentligen borde vara det mest naturliga, ungefär som att det är bra att alla sitter kvar vid sina bord när Titanic går under. För panik är ju egentligen motsatsen till kontroll. Och kontroll är just något som eliten inte vill tappa greppet om "Nothing to see here, move along".

  Kritiska röster behövs ALLTID. Men man behöver inte alltid hålla med.

  //j

  //j

  SvaraRadera
 19. Roligt att så många konspirationsteoretiker kommenterar på det här inlägget, det är stor humor. En favorit bland konspirationsteoretikerna är annars David Icke, en brittisk fotbollsspelare som en dag fick för sig att han var Gud mitt under en TV-intervju, och numera turnerar runt världen och berättar om hur NWO egentligen är en ras av utomjordiska reptiler som härskar över världen.

  En sjysst dokumentär om honom här:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2912878405399014351#

  SvaraRadera
 20. Tycker detta inlägg var bra och visar på ett sunt ställningstagande hos dig. Ser fram emot framtida kritiska - ej konspiratoriska - inlägg från dig.

  SvaraRadera
 21. Jadu Flute, så har även du sålt din själ till PK-media. Detta var dock ej oväntat utan förväntat då du är beroende av de sponsorer som inte vill kännas vid de som kritiserar den "sanning" som vi blir serverade varje dag.

  Precis som Vidsynt och andra skriver så blir man idiotförklarad så fort man ifrågasätter en "sanning" utbasunerad som den enda från PK-media. Även du gör den kopplingen och det är tråkigt. Att du tex inte tycker att det är konstigt att det inte finns en enda nyhetsbevakning kring att världens 300 mest inflytelserika män och kvinnor (statsöverhuvuden, bankirer, politiker, finansfolk) träffas i hemlighet och "diskuterar" framtiden, så säger det mer om dig än om de sk foliehattarna.

  Och precis som andra skriver här så är detta sista gången jag går in på din blogg, då du uppenbarligen är med om att sprida den dynga som PK-etablissemanget sprider.

  SvaraRadera
 22. Mycket bra inlägg. Alltför vanligt att folk drömmer sig bort i spektakulära konspirationsteorier istället för att ta tag i de verkliga saker var och en kan göra. Antar att det är svårt att acceptera hur komplex den mänskliga världen är, att det inte finns någon enda orsak eller makt som man kan skylla alla problem på.

  SvaraRadera
 23. Re 18.59
  Är helt på din sida, byggnaden raserade lite väl exemplariskt.. Samt att de som kunstruerat den påpekade att den definitivt skulle hålla för det..

  Men intressant inlägg Flute// mvh

  SvaraRadera
 24. Förstår varför du skrev detta inlägg och jag tror det hade den effekt du eftersökte.

  Wikipedia har väl fått många konspirationsteoritvivlare att sätta i halsen. Det finns dock olika magnituder i konspirationsteorier.

  Man kan undra varför ALLA slutar skriva om Wikipedia helt plötsligt?

  Klart det finns en agenda över våra huvuden vad fan har man annars lobbyister till? (och vem betalar dem). Man kan kalla det demokrati men det finns säkert även andra namn...

  SvaraRadera
 25. Ibland är det så att många strävar efter samma sak utan att ha samlats i förväg för att komma överens om en handlingsplan. Exempelvis är det många som dricker kaffe varje morgon. Är det den stora kaffekonspirationen? Dock finns det säkert konspirationer. Men om inte världens mäktigaste man kan hemlighålla sitt sexliv, vad kan då vara hemligt?

  FredrikN

  SvaraRadera
 26. Jag må va konspirationsteoretiker i vissa människors ögon.

  Till exempel så tror jag inte på att väst är i Libyen för att skydda civilbefolkningen utan att det handlar om andra intressen, vare sig det handlar om oljan eller militär kontroll över regionen. Man skyddar nämligen inte en befolkning genom att bomba den. Men det verkar ingen skriva om.

  På samma sätt inser jag att min bostad är pumpad till ett pris som är helt ouppnåligt genom vanligt lönearbete. Vilket är helt absurt.

  Eller att oljan är änderlig och de problem som detta medför.

  Eller att kärnkraft gen 4 är det enda nuvarande sätt att täcka vår energitörst.

  CO2 hotet? Är det verkligen något problem?

  Att vara beläst gör att man alltför ofta tycker annorlunda och det är ofta inte populärt.

  SvaraRadera
 27. Så är detta sista gången jag går in på din blogg.

  SvaraRadera
 28. Nu är det bara ATT SLUTA LÄSA din blogg.
  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 29. Flute, jag visste inte att du är så trögsynt.
  Slutet för min del på din blogg. Hej då.

  SvaraRadera
 30. Lite humoristiskt att du verkar tappa en del läsare.. Har själv slagits av hur vitt spridda dessa konspirationsteorier är. Många "kritiska tänkare" i min bekantskapskrets hyllade Zeitgeist till skyarna när den kom. Dom hade sett sanningen.
  Men att ladda ner en film på nätet som någon amerikan har gjort och sedan blint tro på den gör dig inte till en kritiskt tänkare. Snarare till en potientiell sektmedlem.

  Jag förstår att det är lockande med konspirationsteorier i och med att dom förenklar verkligheten så förbannat. Lite som en hollywoodfilm. Jag undrar vem som styr världen bakom kulisserna? Darth Vader?

  SvaraRadera
 31. Fundera på vem/vilka som givit själva ordet konspirationsteoretiker dess oerhört negativa laddning; beskrivande den fulländande hånfullheten och sättande punkt för all tankeverksamhet.

  Fru Katt.

  SvaraRadera
 32. Intressant att ett antal personer (eller är det samma person som lämnat flera kommentarer?) väljer att sluta läsa denna blogg bara p.g.a. ett inlägg jag skrivit som inte stämmer med deras åsikter.
  Är det möjligt att istället diskutera frågan och komma med sakliga motargument? Kan man inte det börjar jag att undra hur det står till.
  Och glöm inte att tänka kritiskt vad gäller det du läser.

  SvaraRadera
 33. Arctic Bong:
  Tack för tipset! Dagens skratt från Nusrat Mirza!

  SvaraRadera
 34. Så Flute du tror att USA har okuperat Irak pg av att Sadam "hotade världen" med sin massförstörelsevapen ????? Tror du på detta Flute ?????? KLART : Bara att sluta läsa din blog. JUGGE

  SvaraRadera
 35. En intressant fråga är ju varför konspirationsteoretikerna blir fler, vilket de blir om man skall tro DN-artikeln du länkar till.
  Förklaringar jag kan tänka mig är:
  * Dålig skola, där man inte får lära sig kritiskt tänkande.

  * Ett allt mer maktgalet och korrumperat EU, som ingen begriper hur det styrs.

  * Ökad globalisering och många storföretag, vilket försvårar förståelsen för hur världen funkar.

  * Internet! Denna fluga som gjort att vi kan ta del av massor med bra information och annorlunda perspektiv, men också mängder av ren skit. Många begriper helt enkelt inte skillnaden.

  /Tompa

  SvaraRadera
 36. Flute, kritiskt tänkande är som sagt inte konspirationsanhängares starka sida. Enklare för dem att stoppa huvudet i sanden.

  SvaraRadera
 37. DIREKTFRÅGA TILL DIG FLUTE !
  Just nu rapporterades på radio att Japanerna släppt stora mängder radioaktiv vatten till Stilla Havet. Japans regering hävdar sammtidigt att det blir INGA dåliga effekt på havsmiljö.
  TROR DU PÅ DETTA FLUTE ??????

  SvaraRadera
 38. "En av de mest spridda konspirationsteorierna är den om "Den nya världsordningen" som går under benämningen NWO (New World Order). Det handlar kortfattat om att det finns en rörelse av makthavare som planerar att avskaffa nationalstaterna och införa en "världsregering"."

  Men det är ju ingen konspirationsteori. Det är ett faktum.

  SvaraRadera
 39. Mycket bra inlägg Flute! Jag håller med dig i princip. Det finns andra konspirationsteorier också som du inte nämner. Till exempel att Bill Gates satsning på vaccinforskning är ett led i att minska jordens befolkning med ett par miljarder människor. Eller att svininfluensan och den därpå följande vaccineringskampanjen var ett led i överhetens strävan att ta död på halva jordens befolkning osv...

  Världen är tillräckligt otrevlig som den är. Att USAs insatser i Mellanöstern och Nordafrika till största delen handlar om inflytandet över oljan torde de flesta hålla med om. Att tidigare allierade till USA (Saddam Hussein, Khadaffi mfl) helt plötsligt blir ondskefulla personer, beror på att dessa personer, fr a Saddam, vägrade springa USAs ärenden och intressen.
  WTCs Building 7 är för mig ett mysterium som utretts mycket bra av den danske kemidocenten Niels Harrit. Han framför ingen alternativ konspirationsteori om vilka som skulle ligga bakom. Han redogör endast för empiriska fakta och finner att den enda rimliga förklaringen till detta husras är att det var fråga om en kontrollerad sprängning. Anledningen till denna sprängning vet vi ännu inget om.
  När man köper de kända konspirationsteoretikernas argument hamnar man i ett moras. Bland dessa räknar jag David Icke och Alex Jones.

  SvaraRadera
 40. Intressant inlägg och, kanske mer intressant, att se responsen i kommentarerna. Många är det som säger att de nu ska sluta läsa bloggen - få invänder mot vad du faktiskt skriver. För den konspiratoriskt lagde ligger det väl till hands att koppla ihop invändningarnas frånvaro med att du, Flute, numera granskar kommentarer innan publicering ;)

  Jag tycker i alla fall att inlägget var en bra ansats för diskussion. En fråga som inställer sig är huruvida det finns något positivt med folk som presenterar alternativa teorier? Jag tror att det inte bara är negativt - inte bara farligt.

  Jag vill också hävda att det inte alltid är produktivt att, med svepande generaliseringar (jag menar inte att Flute gör sig skyldig till detta), förpassa allt som utmanar den medialt etablerade bilden till facket för konspirationsteorier - tvärtom kan det vara förknippat med vissa faror. Det påminner i mycket om hur vissa debattörer kallar Flute et al för tillväxtfientliga när de påtalar farorna med Peak-oil.

  Minns du förresten Flute, inlägget du skrev om Bilderberggruppens sammanstrålning i Juni förra året? http://flutetankar.blogspot.com/2010/06/bildt-pa-bilderbergmote-i-helgen.html

  Då skrev du: "Men faktum kvarstår att Bilderberg-gruppens möten omgärdas av en massa hemlighetsmakeri runt en utvald skara av världens mäktigaste. Varför? Och varför medias tystnad? Här skulle kunna finnas en enorm potential för en eller flera grävande seriösa journalister."

  Kan det vara så att seriösa journalister drar sig för rapportera från ett dylikt sammanhang på grund av risken för att kallas foliehattar? Jag tror att den risken finns och med det i åtanke nyanseras bilden av farorna kring konspirationsteorier. Kanske var det denna nyans som efterfrågades av personerna som givit sina farväl här bland kommentarerna? Det får vi aldrig veta, som de valt att inte diskutera.

  /J

  SvaraRadera
 41. De anonyma skribenter som "hotar" med att sluta läsa denna blogg visar tydligt hur människor som tror på konspirationer fungerar. Ända sättet att behålla sina förvirrade åsikter är att bara umgås med likasinnade och isolera sig från allt som kan tänkas störa deras bild av världen, dit även denna blogg numera räknas. En öppensinnad person kan hitta massor med information som förklarar olika konspirationer.

  SvaraRadera
 42. Väl skrivet Flute, men konspirationsteoretikerna kan nog inte bekämpas med fakta, metod och god argumentation. Ju mer fakta och vetenskaplig metod man applicerar desto mer rabiata blir dom.

  Med anledning av Nusrat Mirzas oavsiktliga debut som stor komiker rekommenderas Wireds utmärkta artikel om just HAARP från 2008.
  Länk:

  http://www.wired.com/politics/security/magazine/17-08/mf_haarp?currentPage=all

  SvaraRadera
 43. Flute - detta var droppen! Nu kommer jag att läsa din blogg varje dag!
  =)
  Keep on truckin´!

  SvaraRadera
 44. Ojdå, även Flute kan visst få många kommentarer. Men det där med att guldmyntfot löser alla problem är det väl knappast någon som tror på. Kan bankerna fortfarande låna ut pengar som de egentligen inte har, så kommer det ju att sluta med att allt guld finns hos bankerna. Det var väl lite det som hände i USA på 1920- och 30-talet. Det stora problemet är de skulder som bankernas verksamhet ger upphov till. I det gamla Romarriket hade man dödsstraff på sådan verksamhet.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 45. Jag tycker att varje konspirationsteori får bedömas utifrån sina fakta eller "fakta". Sedan behöver man ju inte helelr vara så binär i hur man ser på olika förklaringar.

  Exv.
  Utomjordingar styr världen - bedömer att det nog inte är så.

  USA invaderade Irak pga olja och inte för att man trodde de hade kärnvapen - det finns en del saker som pekar på att det kan ha varit så, eller så var det inte så.

  IB-affären - bedömer det som troligt att den konspirationsteorin stämmer.

  //mk

  SvaraRadera
 46. Angående WTC Building 7:
  Läs om den på t.ex. Debunking 911

  Överlevare skrev:
  "Det här var trist och onödigt, Flute. Kampen för anständighet är svår nog utan att vi behöver polarisera oss själva. Sparka på någon som förtjänar sparken istället."

  Nej, det var inte alls onödigt. Jag anser att konspirationsteorierna är farliga för att de (som Vidsynt skriver) gör det lättare för makthavarna att avfärda även bättre underbyggda farhågor (exempelvis peak oil) som bara "tokigheter".

  Anonym skrev:
  "Det är naivt att misstro alla konspirationsmisstankar."

  Jag misstror inte alla konspirationsmisstankar. Det är helt klart att det finns konspirationer som är värda att beakta, men de konspirationsteorier jag här skriver om är den kategorin som folk fortsätter att tro på trots att det finns en mängd fakta som talar emot dem.

  En annan Anonym skrev:
  "Jadu Flute, så har även du sålt din själ till PK-media. Detta var dock ej oväntat utan förväntat då du är beroende av de sponsorer som inte vill kännas vid de som kritiserar den "sanning" som vi blir serverade varje dag."

  Jag är inte ett dugg beroende av någon sponsor. Bara fram till för någon månad sedan hade jag ingen reklam på bloggen. Det är inga stora pengar som reklamen ger, men en liten slant som "tack" för den tid jag lägger ner på att skriva här.

  Nille:
  Jag antar att du menar Wikileaks, inte Wikipedia.

  Jugge skrev:
  "Så Flute du tror att USA har okuperat Irak pg av att Sadam "hotade världen" med sin massförstörelsevapen ?"

  Det var väl uppenbart från början att det fanns andra motiv bakom USA:s invasion av Irak. Har jag någonsin förnekat det?

  USA:s regim ser jag som en skurkregim - den största av dem alla. De gynnar mest en rik maktelit, även om man ger lite smulor till övriga för att hålla dem nöjda.

  En tredje Anonym skrev:
  "Just nu rapporterades på radio att Japanerna släppt stora mängder radioaktiv vatten till Stilla Havet. Japans regering hävdar sammtidigt att det blir INGA dåliga effekt på havsmiljö."

  Det kan de ju säga. Verkligheten kommer ganska snart att visa de verkliga effekterna, som kommer att vara omöjliga att dölja. Fult spel av detta slag kommer fram förr eller senare - jfr. t.ex. Teckomatorp.

  SvaraRadera
 47. För alla som tror att jag spelar på makthavarnas sida kan jag påminna om att jag var en av de få som skrev om Bilderbergmötet förra året, vilket J kommenterade ovan.

  Eller varför inte inlägget "Makt, makt, makt, makt, makt" om EU:s maktstrukturer.

  SvaraRadera
 48. Flute

  Här tog det hus i helvete! Underbart, det finns liv i folk, när en del av världsbilden får sig en törn ;)
  Självklart fortsätter jag läsa din blogg även om du (säkerligen) medvetet var på ett provocerande humör idag!

  SvaraRadera
 49. Eftersom det länkas en massa i olika kommentarer här, så kanske jag också kan bidra med en debunkare. Jag påstår inte att han har rätt om allt, mina fysikkunskaper är inte större än att man skulle kunna lura i mig nästan vad som helst, men han ställer faktiskt en ganska relevant och vettig fråga om Iraks påstådda massförstörelsevapen:

  "But if Dubya orchestrated a massive conspiracy to bring down the World Trade Center as a pretext for launching a Mideast War, why didn't he pull off the far simpler trick of faking the discovery of weapons of mass destruction in Iraq? Think of it - his biggest political liability could have been avoided with a piddling investment in special effects, Bush would be seen as America's savior, his strategy would be completely vindicated, and he'd be politically unassailable. All it would take would be spritzing an empty factory with the ingredients for nerve gas, with just enough cross-contamination to create a whiff of the real thing. Yet for some strange reason he didn't do it."

  I rättvisans namn bör man kanske säga att alla inom 9/11-Truth-rörelsen inte påstår att Bush & C:O gjorde "det." Det finns även en falang som hävdar att de bara visste vad som var på gång, och lät "det" hända. Man behöver förstås inte tro att det var så heller, men det är ändå lite mindre spektakulärt.

  Länken:
  http://www.uwgb.edu/dutchs/pseudosc/911nutphysics.htm

  SvaraRadera
 50. Flute: "Nej, det var inte alls onödigt. Jag anser att konspirationsteorierna är farliga för att de (som Vidsynt skriver) gör det lättare för makthavarna att avfärda även bättre underbyggda farhågor (exempelvis peak oil) som bara "tokigheter"."

  Här gör du världens logiska kullerbytta... Tror du att du eller någon annan som vi kan anse "vettig" får mer gehör för sina åsikter eller "bättre underbyggda farhågor" om du eller denna någon annan gör avståndet till "foliehattarna" så stort som möjligt? Jag tror jag skrattar ihjäl mig...

  Lycka till med att försöka skriva dig fram till någon form av inflytande eller plats vid köttgrytan. Tråkigt att du tror att den vägen går över andra människor som i stort sett står på din sida. För makthavarna som du så gärna vill bli lyssnad på av gör det inte.

  SvaraRadera
 51. Man måste vara insatt antingen som yrke eller ha god insyn i vissa kretsar.
  Enkelt sagt , jag vet nåt som inte du vet!

  Jag vet att det finns konspirationer och teorier kring dessa. Ett fullt transparent samhälle skulle avslöja de flesta.

  SvaraRadera
 52. Överlevare:
  Jag tror inte särskilt att makthavarna lyssnar på mig. Mitt bloggande är absolut inte en väg till en "plats vid köttgrytan".

  Men det finns andra som de kanske lyssnar på.

  SvaraRadera
 53. Anonym 2011-04-05 16:40:
  Du vet ju inte heller vilka kontakter eller insyn jag har...

  Visst finns det konspirationer, men de är inte de som cirkulerar i de vanligaste terorierna.

  SvaraRadera
 54. Intressant inlägg som vanligt Flute. Humornivån på vissa kommentarer från dina gäster når den här gången skyhögt.

  SvaraRadera
 55. Lustigt att du refererar till Conspiracy Science, vars "genomgångar" av material är lika opartiska som Siewert Öholm. Om man ska bemöta stolligheter, så är det bra om man i alla fall försöker vara någorlunda objektiv.

  SvaraRadera
 56. Ifall ni undrar om "censur" så har jag på detta inlägg bara tagit bort en kommentar som innehöll kränkningar och som inte heller hade särskilt med konspirationsteorier att göra.

  SvaraRadera
 57. Darren:
  Uppdatera mig... har du några exempel på partiska genomgångar från Conspiracy Science?

  Fantastisk hemsida du länkade till förresten ;-)

  SvaraRadera
 58. J
  problem med att fejka kärnvapen är att det går se exakt vilken del av en reaktor klyvbaramaterialet kom från. Kärnvapen är svåra som fan att fejka annat än att man visar upp en låda på TV. So fort första analysen av isotoperna gjorts är det självklart vems det är.


  Flute
  OK inlägg. Jag håller med att det hela underlättar för styrande att avfärda klagomål men det är också svårt att dra alla över en kam. Även inom en "konspirationsteori" finns det väldigt många versioner. Tror att rätt många har en del sanning i sig.

  Tror också att de sprids mer för att mer och mer folk inser att traditionella media helt enkelt kör sin egen politisk agenda (eller snarare ägarens) med några få undantag. Grävande journalistik verkar vara på utdöende och då blir det nog naturligt att folk söker "sanningen" på andra ställen. Tyvärr är det inte så många ställen som försöker vara objektiva plus att folk verkligen gillar enkla lösningar och att det är någon annans fel.

  SvaraRadera
 59. Inom två månader kommer du att ha fått äta upp den här blogposten, just saying....

  SvaraRadera
 60. Anonym 2011-04-05 21:42:
  OK, vi inväntar med spänning domedagen ;-)

  SvaraRadera
 61. Klart, det är bara att sluta läsa.....

  SvaraRadera
 62. "Hur många personer skulle behöva vara inblandade i konspirationen? Hur lyckas man att få alla att hålla tyst?" Det är enkelt-man kallar dem för konspirationsteoretiker, ingen lyssnar på sådana. Fram tills helt nyligen vill säga...

  SvaraRadera
 63. Slut, slut, slut ! Leiser IKKE mer. Det ær kun nok !
  Takk og hei ! Hilsen !

  SvaraRadera
 64. Bra inlägg, den här debatten behövs verkligen med jämna mellanrum.

  Jag har en fråga som gnager mitt hjärta. Troligtvis var Pentagon ganska bevakat, jag tänker främst på videoövervakning. Vad som inte lämnar mig någon ro är varför endast 6 frames av attacken mot byggnaden har släppts hittils. Det har ju gått snart 10 år nu. Behöver vi vänta 70 år till innan materialet släppas, eller kommer det klassas hemligt för evigt?
  Säg det kanske inte fanns några övervakningskameror på plats?

  Hjälp mig i min okunskap.

  SvaraRadera
 65. Men massförstörelsevapen behöver ju inte vara kärnvapen.

  SvaraRadera
 66. Borgartrött2011-04-06 18:35

  Samtliga inblandade i berlusconis maktövertagande har faktiskt knipt käft !

  men nu har MANIFESTET hittats, se senaste avsnittet av dokument utifrån å SVT-Play.

  Så det finns faktiskt konspirationer som existerar i verkligheten även om 95% är fake.

  SvaraRadera
 67. Hej flöjten.....

  om ditt inlägg var seriöst har du nu fösökt att sätta dej ovanpå många människor som precis som du försöker finna nån sorts logiskt resonemang i världens olika skeenden.

  du nämner även ett par vanligt förekommande "teorier" och avfärdar dessa utan djupare analys, vilket tydligt visar hur du orienterar dej i många frågor.

  jag förstår egentligen inte varför du väljer att göra detta inlägg då din sida tidigare har visat på väl underbyggda analyser av omvärlden?

  i detta inlägg upplever jag dej onödigt präktig som ett slags bevis att visa tillhörighet på...?

  Jag anser att är man född som människa på planeten jorden, då är man även berättigad till åtminstone mat och rent vatten....

  med mina ögon sett , så är det inte så det ser ut idag.

  in min värld, så är det endast människor med makthunger och i det närmaste storhetsvansinne som skiljer dessa åt.

  för kom igen..... så svårt är det inte att lösa de mest grundläggande problemen.

  tyvärr separeras vi folket ännu mer nu, när vi tvingas välja sida i en icke fråga om huruvida vi blir vilseledda eller ej, när vi alla från början har visst om att det är inte mitt eller ditt bästas som står först på dagordningen!

  jag slutar inte läsa din blogg, men den blev mindre intressant!

  morpheus

  SvaraRadera
 68. Faran med att reflexmässigt förlöjliga alla "konspirationer" är att man då troligen missar en del verkliga "konspirationer". För övrigt är det väldigt bekvämt för företag, makthavare etc att kalla allt dom inte gillar för "konspirationer" eftersom konspirationsförnekarna då reagerar med ryggmärgen och rycker ut och börjar mobba alla som vågar presentera obehagliga fakta.

  SvaraRadera
 69. "En av de mest spridda konspirationsteorierna är den om "Den nya världsordningen" som går under benämningen NWO (New World Order). Det handlar kortfattat om att det finns en rörelse av makthavare som planerar att avskaffa nationalstaterna och införa en "världsregering"."

  - Ok Flute, menar du då att Nigel Farage ljög i intervjun på KWN? Han borde väl veta eftersom han sitter i EU-parlamentet?

  http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Archive.html

  Jag tycker att det är rätt uppenbart att starka krafter verkar i en viss riktning, det talas ju öppet om det du kallar för "konspirationsteorier"! Kanske inte i mainsterammedia iofs. Kallar du allting som du inte vet någonting om för konspirationsteorier?

  SvaraRadera
 70. Intressant. Men jag blir lite fundersam på när individer är säkra på sin sak. Som när debutanter på båda sidor i ett ämne är totalt säkra på att sina argument. Självklart är de 100% säkra att den teori som de tror på är verkligheten och den andra sidan har totalt fel.

  Jag tycker med all den fakta som finns kring NWO att alla människor bör vara öppna för tanken att det verkligen kan vara en beskrivning av verkligheten. De som hävdar annat, med 100% säkerhet, anser jag ha svag begåvning att tolka samband eller ha varit utsatt för någon form av enastående hjärntvätt.

  SvaraRadera
 71. BRA inlägg Flute och lustigt att se den efterföljande debatten. På samma sätt som vi dras till t.ex sensationsnyheter och skvaller skulle jag tro att konspirationsteorier helt enkelt är något som det finns ett "behov" av. Enda sättet att "skydda sig" mot denna typ av galenskaper är träning i kritiskt tänkande (vilket inte är detsamma som att utgå från att allt man lärt sig är lögn).

  SvaraRadera
 72. ToxicMonkey2011-09-30 12:39

  Sjukt vad många som tog anstöt av att bara höra dina åsikter angående ämnet. Som om det vore något personligt riktat mot dessa konspiratoriskt lagda människorna som tror på allt "utöver det vanliga" som kommer deras väg.

  Mitt tips till er som tror på diverse konspirationsteorier utan särskilt bra insyn är att först och främst läsa på om vad som skett (Läs INTE bara konspirationsteoretikers hemsidor), och sedan rannsaka er själva med frågan: "Är jag inte helt enkelt lite paranoid?".

  Väldigt bra inlägg i alla fall. Första gången jag läser din blogg, men det kommer jag fortsätta med.

  SvaraRadera
 73. Har du gjort nån omvärdering av det här blogginlägget nu med ett års betänketid ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag står fortfarande för det till 100%!

   Radera
 74. Fm att du missat Vetenskapens värld på TV igår...?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.