2011-04-07

Två diagram om USA

Det första diagrammet kommer från Sudden Debt.
USA lånar alltså till en större andel av statens utgifter än vad Grekland gör. Ändå anses USA:s statsobligationer "säkra" men Greklands skys som pesten. Men det är ännu värre än det ser ut. Stapeln för USA inkluderar bara den federala regeringens utgifter, och inte delstater och kommuner (där vi vet att läget också är dåligt för budgetarna). Greklands stapel inkluderar däremot förutom staten även distrikt och kommuner.

Det andra diagrammet kommer från Stefan Karlsson som i sin tur tagit det från Economix.
Här ser vi hur den nuvarande lågkonjunkturen i USA ser ut jämfört med tidigare lågkonjunkturer, vad gäller arbetslösheten. För det första har antal jobb fallit betydligt mer och för det andra har återhämtningen varit oerhört svag jämfört med tidigare lågkonjunkturer. Av detta kan man förstå att detta inte är någon "vanlig" lågkonjunktur.

5 kommentarer:

 1. Skulle du kunna langa upp den ocensurerade stapeln för USA med kommuner och allt?

  SvaraRadera
 2. Cornucopia sa det igår. Det är så.

  SvaraRadera
 3. Eller så kan du börja staplarna på 29% istället för 20 ...

  SvaraRadera
 4. Anonym 2011-04-08 18:40:
  Så blir det när man stjäl diagram av någon annan istället för att göra själv. Visst blir jämförelsen ganska missvisande om man börjar på 20%.

  SvaraRadera
 5. Cornucopia vet att det är så.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.