2011-04-07

Definiera bubbla?

Apropå gårdagens inlägg om Riksbanken och bostadsbubblan kan man undra hur man egentligen ska definiera en bostadsbubbla.

Wikipedia har följande definition av Fastighetsprisbubbla.
En fastighetsprisbubbla är en typ av finanskris orsakad av spekulation i priset på småhus, fastigheter och bostadsrätter. Den kännetecknas av en stor, men i tid begränsad, avvikelse uppåt i priset på småhus och bostadsrätter jämfört med konsumentprisindex, KPI.
Wikipedia på engelska skriver istället så här (min översättning).
Den karakteriseras av snabba ökningar i värderingen av fastigheter såsom bostäder, tills de når ohållbara nivåer i förhållande till inkomster och andra ekonomiska faktorer, följt av en minskning av prisnivåerna.
Dessa båda definitioner är ganska bra tycker jag, särskilt den sista. De får duga för mig.

Det som många glömmer i sammanhanget är att bostadsbubblan egentligen i grunden är en kreditbubbla. Utan ökande hushållskrediter (bolån) skulle det inte inte ha blivit någon prisbubbla i Sverige. Därför är det som jag ser det viktigare att ha en bra definition av kreditbubbla. Här följer ett försök till definition.

En kreditbubbla inträffar när mängden krediter till en viss sektor inom samhället (t.ex. hushållen) ökar så mycket att denna sektor i längden inte längre kan betala räntor och amorteringar på skulderna.

Orsaken till kreditbubblan är att villkoren för kreditgivning förslappats på ett eller flera sätt, t.ex. extremt låga räntor, amorteringsfrihet eller låga krav på kontantinsats. När kreditvillkoren sedan skärps spricker kreditbubblan.

Ni får gärna komma med bättre förslag!

4 kommentarer:

 1. En bubbla är bara en bubbla om den spricker. Hur ska du annars kunna bevisa tesen om att det är en bubbla?

  Det finns viktiga skillnader i Sverige jämfört med bubblan i USA, i Sverige köper ingen 3-4 bostadsrätter/villor och hyr ut i andra hand.

  Folk köper primärt för att bo och lån i sig är ingen anledning till att skrika bubbla.

  T ex har jag lån på 1.8m, bostadsrätt värd 2.2m och 1.4m på avanzadepån. Är jag satt i skuld eller är jag fri? Kan jag få mer avkastning än bankräntan så är det självklart att jag tar lån för att förvalta mitt kapital optimalt.

  SvaraRadera
 2. Jag saknar komponenten övervärdering i de definitioner du nämnde. Det är i alla fall vad jag instinktivt tänker på när jag hör begrepper bubbla, att någon betalar mer för något än vad de egentligen är värt, på grund av spekulation om att det kommer att vara värt mer i framtiden.

  Det känns som en komponent som varit framträdande i de händelser man tidigare klassificerat som bubblor såsom fastighetskrisen på 1990-talet, IT-bubblan samt Tulpanbubblan i Nederländerna.

  SvaraRadera
 3. Personligen gillar jag den svenska definitionen bättre. För mig är en bubbla när något köps på ren spekulation. Den absoluta majoriteten i Sverige köper bostäder för att bo i. Därför anser jag att vi inte har en bostadsbubbla i Sverige. Däremot har vi en övervärdering av bostäder i många omåden.

  För övrigt mycket bra att du försöker definiera begreppet. Tycker att det är för många bloggare som skriker bubbla utan att berätta vad de faktiskt menar med det samtidigt som de idiotförklarar alla som inte håller med...

  SvaraRadera
 4. Makro e kul2011-04-12 22:52

  Håller med dig helt och fullt - den andra definitionen är den bästa.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.