2011-04-13

Ett tecken i tiden?

Igår kväll råkade jag tjuvkika lite på teve och såg ett program vid namn "Såld på hus".
I Såld på hus sätts fastighetsmäklare på prov. Programmet går ut på att se hur bra de är på att gissa priset på nyligen sålda objekt i för dem obekanta orter i Sverige.
När det till och med går att göra skådespel för folket av bostadsköp, så kan man verkligen undra över hur sund den svenska bostadsmarknaden är, även om Riksbanken säger att det inte är någon bubbla.

Apropå det kunde man igår läsa att
Ett trendbrott har ägt rum på den svenska bostadsmarknaden, särskilt vad gäller villor, enligt Fastighetsbyrån, en av landets ledande bostadsförmedlare. Prisökningarna har stannat av, försäljningstiderna har ökat och antalet försäljningar minskat.
samt att
Prisyran på bostadsmarknaden är över. Bankernas bolånetak och högre räntor har dämpat farten på priskarusellen. Det visar den senaste kvartalsanalysen från mäklarkedjan Fastighetsbyrån.
Samtidigt har dock enligt senaste boprisindikatorn från SEB hushållens syn på bostadsmarknaden åter blivit "ljusare", då fler än förra månaden nu tror på stigande priser framöver och färre tror på fallande priser.

Vi får se hur det går framöver. Visserligen har priserna legat ganska stilla den senaste tiden, men inflationsjusterat har priserna fått en liten nedgång.

8 kommentarer:

 1. Det här med såld på hus. Det är bara ett i raden av alla 'dokusåpor' som bygger på att följa familjer i deras jakt på drömboendet, finns nästa lika många sådana som matlagningsprogram. Flera av dom är dessutom brittiska. Det ligger i tiden att satsa allt i sitt boende som blir en statussymbol. Även om vi inte kommer se någon betydande nedgång framöver så bygger förväntningarna även på att kommande generationer ska ha samma värderingar och förväntningar på livet.

  SvaraRadera
 2. Hade inte någon TV-kanal ett program där "experterna" skulle tipsa om aktier att köpa ganska exakt någon månad innan IT-bubblan sprack?

  SvaraRadera
 3. Jag har sett programmet ett par gånger genom andras försorg och det som slog mig var hur fel mäklarna hade. Det kunde slå på miljonen...

  SvaraRadera
 4. Cornucopia - "Börsmatchen"! Hahaha, klassiker. "Löparn", Ernst Billgren och en apa (eller var det en hund?) skulle köpa en portfölj och sen omplacera veckovis. Sjukt kul. Ganska nära innan allt sprack.

  SvaraRadera
 5. Påminner lite om några år tillbaka då någon sa att apor var lika duktiga som aktiemäklarna och TV visade att så var fallet.

  Börjar tro att ekonomins omvandling till religion har gjort den mer eller mindre totalt oanvändbar (evig tillväxt och liknande "sanningar")

  SvaraRadera
 6. Sök på bostadsbubblan på svtplay.se! SVT Forum tog upp bostadsbubblan efter lunch idag.

  SvaraRadera
 7. Finns många tecken på att vi är på toppen av bubblan nu. Kanske brister den nu när byggnationen kommit igång och räntan går upp, samt bolånetak fått verka en stund. Att lilla Borås planerar två höghus, ett a 90 m och ett på 24 vån är kanske ett annat tecken på hybris o bubbla... Betänk Dubai.

  http://www.bt.se/nyheter/boras/bildextra-fortsatta-planer-pa-skyskrapa-i-boras%281724359%29.gm

  http://www.bt.se/nyheter/boras/planer-pa-24-vanings-hoghus-vid-sandwalls-plats%282731590%29.gm

  SvaraRadera
 8. Åtminstone teorin om "effektiv marknad" innebär att det bör vara teoretiskt omöjligt att förutsäga specifik prisutveckling. Jag tror visserligen inte att någon (spekulations)marknad är "effektiv" i den strikta ekonomisk-matematiska meningen. Men eftersom det här är en fråga i teoridiskussionen har det testats om och om igen, och det visar sig faktiskt att det inte existerar något metod att förutsäga kursutveckling bättre än slumpen. (Vilket egentligen är logiskt, för om det fanns något rationellt sätt, skulle alla använda det.)
  Det mysteriösa är att det däremot verkar existera flera köp-och-sälj-strategier som ger konsekvent sämre resultat än en slumpmodell. Go figure...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.