2011-06-16

Småhuspriserna sjunker

Idag rapporterar SCB ganska oförändrade småhuspriser för perioden mars till och med maj jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. I Skåne ser dock priserna ut att ha ökat den senaste månaden.

Jag har som vanligt tagit SCB:s siffror från Småhusbarometern och inflationsjusterat dem, för att få diagrammet nedan.

Som ni ser så har det varit en ovanligt kraftig nedgång sedan toppen i januari i år och det fortsatte neråt även i maj. Rent tekniskt ser det inte så ljust ut för bostadspriserna, vilket även Cornucopia påpekade häromdagen.

SCB:s statistik ligger som bekant någon månad efter Mäklarstatistik, som häromdagen rapporterade att bostadsrättspriserna sjönk något i maj.
Men den utvecklingen oroar inte Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, ett dugg.
– Nej, jag tycker tvärtom att det är uppseendeväckande att prisförändringarna är så små trots att så mycket förändrats på bostadsmarknaden.
[...]
Normalt brukar en viss stiltje infinna sig på bostadsmarknaden kring midsommartid. Men i sommar tror Nykvist på fler affärer än vanligt eftersom så många vill sälja.
Nu ligger det ju i Nykvists intresse att trissa upp priserna och tona ned risker, så man ska nog ta hans uttalanden med en stor nypa salt.

När vi ändå tittar på bostadspriser kan vi se på skillnaderna mellan olika kommuner, vilket även Cornucopia gjorde i för någon vecka sedan. Jag har valt ut statistik från SCB för ett antal kommuner för att visa hur olika det kan se ut. Observera att det är inflationsjusterade normerade priser, så det ni ser är procentuella uppgångar sedan 1995. Sedan skiljer sig såklart priserna i absoluta tal rejält mellan olika kommuner.

I Stockholm har det som bekant gått upp rejält sedan dippen 2008, men i ytterförorten Upplands-Väsby ser det istället ut att ha legat ganska stilla, om än med viss dragning uppåt. I gräddförorten Ekerö var dippen 2009 istället, men med rejäl uppskjuts sedan dess.

Går vi till andra delar av landet är utvecklingen i Linköping lik den i Stockholm, medan närliggande Åtvidaberg har haft en nedgång det senaste året, liksom Vimmerby lite längre söderut. I Kumla märktes ingen dipp 2008, men priserna har ändå legat ganska still sedan dess. Boxholm och Katrineholm dippade 2009 men gick upp rejält 2010. Sölvesborg står i en klass för sig med sanslösa uppgångar de senaste två åren.

8 kommentarer:

 1. Som boende i Sölvesborgs kommun kan jag bara bekräfta prisuppgångarna. Det gäller främst villor med havsutsikt i de gamla fiskelägena runt om i kommunen. Ett ruckel kan gå för 2-3 miljoner, bara det ligger vid havet. Många blir dessutom bara fritidshus(!).

  SvaraRadera
 2. Javisst, även här i Värmland villapriser går bara upp och upp. Desto bättre utsikt, desto högre pris !

  SvaraRadera
 3. Vi bor inte i Grekland, vi bor ju i Sverige.
  Självklart priserna kommer att fortsätta uppåt !
  Det måste de gjöra ! Vi bor ju inte i Grekland, du !

  SvaraRadera
 4. Självklart ! Det som händer i Grekland KAN ALDRIG INTRÄFFA här i landet ! ALDRIG !

  SvaraRadera
 5. Svar till anonym 2011-06-16 19:26 :
  Säg inte det två gånger.

  SvaraRadera
 6. RAPPORT FRÅN KIRUNA : jag kan bara bekräfta prisuppgångarna ! ! !

  SvaraRadera
 7. Upp, upp, upp, här i Malmö....
  JUST SKY IS LIMIT.....

  SvaraRadera
 8. Fy fan du, då.....

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.