2011-06-13

Bostadsrätter - uppdaterad statistik

Idag kom SCB med statistik om bostadsrättspriserna för 2010, så jag uppdaterar några diagram från det jag skrev om bostadsrätter kontra småhus i maj.
Bostadsrättspriserna har som ni ser stigit betydligt snabbare än alla andra fastighetspriser, men det visste vi förut - detta var bara en bekräftelse med senaste priserna. Dock är ökningen inte jämnt fördelad över landet.
Inte oväntat är bostadsrättspriserna högst i storstadsområdena och betydligt lägre i övriga landet.
Ser man emellertid på hur mycket priserna stigit procentuellt så ser man att Stockholms bostadsrättsmarknad förefaller ganska mild jämfört med övriga landet.
Skillnaden blir ytterst tydlig när man ser på hur småhuspriserna (villor och radhus) utvecklats jämfört med bostadsrätter. I Stockholm är som jag konstaterade i maj skillnaden inte så stor, medan i övriga landet bostadsrättspriserna har sprungit iväg mycket snabbare än småhuspriserna. Jag återkommer med fler vackra diagram när jag hunnit snickra ihop dem.

Relaterat hos bloggrannar:
Och i media:

11 kommentarer:

 1. Kan du vara vänlig och förklara graferna lite mer ingående. Varför ligger Stockholm lägst på reala bostadspriser(2000 = 100)?

  SvaraRadera
 2. Tack Flute

  Att bostadsrätter stiger snabbare än villor beror antagligen på att bostadsrättsföreningar ofta har en stor skuldsättning. Om man istället tittade på pris plus andel i föreningens skulder skulle prisökningarna vara närmare småhusens. Detta stöds av att bostadsrätter utanför storstäderna steg snabbare än de i Stockholm. Relativt priset har bostadsrätter i småorter högre skuldsättning.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Undrar bara varför tagas det bort alla dessa kommentarer....????????

  SvaraRadera
 6. Ha ha ha. För att de var inte politisk korrekta.

  SvaraRadera
 7. Varför kommentarerna tagits bort? Läs den första kommentarsregeln.
  "Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till."

  SvaraRadera
 8. Vad föranleder detta utbrott? Var det någon som uttryckt något annat än beundran för vårt underbara multikulturella system, eller? I så fall måste naturligtvis censur genast införas! Vi kan inte på några villkor tillåta något annat än 100% underkastelse inför multikulti-HBT-feminist-socialist-vindsnurre-etablissemanget! Alla med avvikande åsikter är naturligtvis mentalsjuka och skall spärras in för hets-mot-[fyll-i-valfri-tycka-synd-om-grupp].

  SvaraRadera
 9. Ta det lungt Flute, ta det lungt....
  Vi ska inte bråka här. Vi kan ju koppla av lite granna istället !
  Vi kan ju flyga till Aten och fika lite på SYNTAGMA TORGET imoron...i lungt och ro.
  Vad säger du ?

  SvaraRadera
 10. Anonym 15:41:
  Som sagt, de borttagna kommentarerna handlade inte om personangrepp, utan saknade fullständigt relevans för blogginlägget (kommentarsregel nr 1).

  Anonym 15:46:
  Jag tar det lugnt och ler mest. Det är vissa andra som inte verkar kunna behålla lugnet.
  Men en fika på Syntagmatorget låter ju intressant (i den kinesiska bemärkelsen).

  SvaraRadera
 11. Jo, de borttagna kommentarerna var mest konstiga. Jag skummade förbi dem utan att riktigt fatta vad de handlade om. Men för övrigt håller jag med om att det inte är helt lyckat att ta bort kommentarer sådär, just därför att folk inte kan låta bli att indra vad som stod i dem.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.