2011-06-14

Billiga spanska fastigheter?

Jag läser att "Under förra året ökade svenskars fastighetsköp i Spanien med 105 procent". Husen har ju blivit så billiga...
Sedan pristoppen första kvartalet 2008 har bostadspriserna i Spanien sjunkit med i snitt 15 procent. På vissa turistorter har priserna gått ned med 30—40 procent.
Här finns en stor risk att blåögda svenskar kan bränna sig rejält - hoppas att de åtminstone inte köpt för lånade pengar! Med tanke på hur monumentalt stor den spanska bostadsbubblan var så lär nedgångar på 15 eller 30-40 procent inte räcka.

Spaniens statssekreterare för bostadsfrågor säger:
– Vi måste göra allt vi kan för att förhindra en ny bostadsbubbla, säger Beatriz Corredor.
Tillåt mig storskratta! Risken för en ny bostadsbubbla i Spanien är obefintlig de närmaste hundra åren. Det kommer att ta minst ett decennium innan man har rett upp efter den nuvarande spruckna bubblan - vi har inte ens sett något som liknar en riktig botten och de spanska bankerna låtsas fortfarande som om det regnar, tack vare generösa spanska bokföringsregler.

Överhuvudtaget skulle jag avråda från att köpa bostäder i fjärran länder om man inte planerar att flytta dit permanent. Med tanke på effekterna av oljepriser och finanskriser på flyget lär det om några år bli nästan omöjligt att besöka sin semesterbostad till rimlig kostnad, om man inte vill ta tåget. Hur många vill sitta på tåget 48 timmar eller mer för att komma till sin semesterbostad i Marbella eller Antalya?

9 kommentarer:

 1. Håller med om dina synpunkter. Men valutan bör nog också vägas in. Sedan årsskiftet 08-09 så har Euron gått från 11 till 9kr.

  Bostaden som då kostade 100 000Euro dvs 1,1Mkr och gått ned i pris med 40% i lokal valuta kostar idag 60 000Euro dvs 540 000kr. Så för en svensk så är priset alla redan halverat. då vår köpkraft ökat.

  Men som sagt, det är fullkomligt vansinnigt att köpa semesterbostäder i fjärran länder...

  SvaraRadera
 2. Spanien kan man i alla fall åka tåg till, de som köpt hus i Thailand får det betydligt besvärligare.

  SvaraRadera
 3. Vill man ha ett hur i Spanien så är det väl inget fel att köpa där. Landet verkar stabilt och att ta sig dig lär knappast bli nåt problem närmaste tiden, inte dyrt heller.

  SvaraRadera
 4. Det är många EUM länder som genomgår en ren deflationistisk process eftersom de inte själva kan sänka räntan till 0-0.25% eller trycka pengar och köpa statsobligationer som USA, England eller Japan. Spanien har väl också EUs högsta arbetslöshet.

  Därför kommer trycket på fastighetspriser och banker att fortsätta tills de flesta skulder är avskrivna och antagligen lämnar Spanien EMU.

  SvaraRadera
 5. Jag tror även vi skall önska alla naiva människor som köper fastigheter/lägenheter i Thailand: Ett Stort Lycka Till!

  SvaraRadera
 6. Är väl inget fel köpa fastighet utomlands om man gör det för egna pengar. Låna ska man inte göra ens till fritidsboende här hemma.
  Det är lånen som är problemet. Inte var man väljer bo. Permanent eller fritid.

  SvaraRadera
 7. Spanien ska man helst bosätta sig i om man tänker köpa bostad där. Annars går det lika bra att hyra.
  Eftersom Flute nämner oljepriset vilket talar för att svenskar borde emigrera.
  Enligt forskarna är världen på väg in i en kall fas de närmaste åren som varar minst 50 år. Sverige kommer inte klara av denna förändring tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Nu är du där igen och fantiserar om en ”hemsk ” framtid. Du har inte en susning om vad du pratar om. Dina katastrofscenarion finns bara i ecofundamentalisters huvud som ett hjärnspöke. Hade du varit lite ”positiv” så hade du tänkt på något snabbtåg i Europa som når Spanien på 8 timmar men nä da jämmer och elände………….

  SvaraRadera
 9. Köpa fastighet i Thailand? Nej, det man köper är ett hus, men ingen fastighet, marken arrenderas bara ut. Du missar alltså den viktigaste delen av ägandet, jorden huset står på. Utan det äger du bara en lös sak, i detta fall i form av ett hus.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.