2011-10-10

Amerikaner sparar på läkemedel

För någon vecka sedan kom en skrämmande undersökning från USA att allt fler amerikaner hoppar över mediciner och behandlingar för att spara pengar. Nästan hälften av dem som tar minst en medicin sade att de inte tog så mycket som de fått föreskrivet av sin läkare, eller inte gjorde någon undersökning som rekommenderats av deras läkare. Det är 9 procentenheter fler än de 39 procent som sparade pengar på detta vis i förra årets undersökning. Redan förra årets siffra var skrämmande hög. På sikt kan dessa siffror leda till radikalt förändrad hälsa för USA:s befolkning.

SvD:s Daniel Kederstedt tar upp fler siffror som visar att krisen i USA inte är över.
På pappret klev USA in i recessionen i december 2007 och ut ur densamma 18 månader senare. [...]
Mellan juni 2009 till juni 2011 rasade hushållens medianinkomst, inflationsjusterad, med 6,7 procent för att landa på 49 909 dollar. Mellan december 2007-juni 2009 föll medianinkomsten ”bara” 3,2 procent. [...]
Sedan USA klev ut ur recession har inte mycket hänt med arbetslösheten. Från att ha varit 9,5 procent i juni 2009 låg den på 9,2 procent exakt två år senare. [...]
En person som förlorade sitt jobb under recessionen var i snitt utan arbete i 24,1 veckor i juni 2009. Det var upp från 16,6 veckor i december 2007, enligt Bureau of Labor Statistics. Idag ligger den siffran på 40,5 veckor – den högsta på mer än 60 år.
Har man helt enkelt fel definition av recession? Det känns som en recession i USA, fastän det officiellt inte är det. Siffrorna stämmer också med vad jag skrev i maj om att det fortfarande går risigt för USA och i februari att det inte går så bra för USA.

8 kommentarer:

 1. Visst de sparar på läkemedel......men de lever ändå ! För skyllnad från alla deras offer i Lybien, Irak, Afganistan, Pakistan osv.

  SvaraRadera
 2. Läste just på RT att de amerikanska soldaterna dödade igår 23 civila i Helmand provinsen i AFganistan.
  Självklart USA Arme består ju av drogerade bödlar och krigsförbrytarna....

  SvaraRadera
 3. Hej, fast kan det inte också vara en indikator på att det idag skrivs ut alldeles för mycket läkemedel och alldeles för lätt? Jag hoppas och tror att vi kommer få en vändning där folk inser att läkemedelsbolagen först och främst ser till sin egen vinst. Tack för en trevlig och informativ blogg. Mvh
  /bengt

  SvaraRadera
 4. Man kan lika gärna säga att konjunkturstatus beror på var i inkomsttrappan man befinner sig. Somliga, för USA:s del tiotals miljoner människor, befinner sig i permanent lågkonjunktur och har svårt att klara tillvaron även om många har jobb. När det officiellt blir dåliga tider fylls den gruppen på från närmast ovanliggande skikt, men en del av dem kan rädda sig upp igen. Därmed har vi avverkat de berömda 99 procenten. Så har vi den berömda 1 procent som oavsett hur ekonomin utvecklas lever i personlig högkonjunktur.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det låter bra, den "medicinen" skulle vi behöva i Sverige också.
  Våra "läkare" läser ju bara innantill över vilka läkemedel som folk "behöver".
  Det skrivs ut kolossalt med medicin i onödan och det får Svensson betala då medicin/tabletter är subventionerat./Bra

  SvaraRadera
 6. USA = WAR CRIMINALS

  SvaraRadera
 7. Det blir ett sjysst vacuum då det blir uppenbart för övriga att USA är så gott som bankrutt och utan möjligheter att agera oljepolis för oligarkin runt Wall Street.

  Inrikesoroligheter och rena uppror är inte så långt borta, med en militant ultrahöger i form av Teaparty-gänget och med 99% svikna och cyniska fattiglappar lite snett till vänster.
  Vapen är det ju ingen brist på i landet i alla fall..

  /Tompan

  SvaraRadera
 8. Hoppas Tea Party rörelsen kommer till USA:s hjälp och drar in ALLA trupperna utomlands och lägger pengarna hemma i USA istället där de så väl behövs. /Ron Paul

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.