2011-10-07

Missnöjet jäser på Irland

Under tiden som Belgien och Grekland är i strålkastarljuset händer det saker i andra BIGPIS-länder också.

En av dagens största nyheter på Irland är att Sinn Féin enligt senaste opinionsundersökningen är republikens näst största parti. Med 18% av partisympatierna är det deras högsta siffra på åtminstone 30 år. Sitt främsta stöd har de bland män och låginkomsttagare.

Fianna Fáil styrde republiken Irland 1997-2011, men försvann från makten i valet tidigare i år, då Fine Gael tog över i koalition med Labour Party. Fine Gael är fortfarande det mest populära partiet med 35%, men koalitionspartnern Labour Party får bara 17% och är därmed omkörda av Sinn Féin. Fianna Fáil har fallit till 16%, efter att ha lett Irland genom finanskrisen och gjort dundermisstaget som försatte republiken i dess nuvarande risiga situation då de stödde bankerna fullt ut.

Sinn Féin fokuserar på arbetslöshet och de fattigas situation och det är troligen det som gör att de får så starkt stöd nu, då många irländare säkert hunnit bli missnöjda när de upplever att det inte händer särskilt mycket med den nya regeringen, som ju är bakbunden av den jättelika statsskuld som den förra regeringen lämnade över.

Sinn Féin är ett nationalistiskt parti på politikens vänsterflank, som är känt för sina tidigare(?) kopplingar till IRA. Precis som jag har gissat tidigare gynnar krisen nationalistiska partier av alla färger - röda, blå eller bruna. Partier som förespråkar en rättvis fördelning av krympande ekonomiska medel torde också bli vinnare. Sinn Féin kan därmed dra en riktig vinstlott då de uppfyller båda dessa kriterier.

Idag kan man också läsa att Irlands regering ska stötta upp credit unions (lokala medlemsbanker) med en miljard euro, då många av dem har stora problem med låntagare som ligger efter med betalningarna, vilket kan leda till att lånen måste skrivas ner. Detta hänger ihop med den höga arbetslösheten. Nu är denna miljard förstås småpotatis jämfört med de enorma summor som irländska staten pumpat in i sina stora banker.

3 kommentarer:

 1. Bra att du tar upp den politiska dimensionen i denna skuldkris. Jag tror inte de Europeiska Politikerna, iklusive EU kommer att klara av att förklara för sina väljare varför de maste betala/spara. Detta pedagogiska problem kommer att skapa "revolter" mot EU`s nuvarande konsensus politik: Bade i Tyskland i PIGPIS. Resultatet kan bli att de pengar som nu "investeras" i krisen gar förlorade, EU bryts delvis upp, öppna konflikter mellan länder, populism etc...
  Kan bli läskigt!

  SvaraRadera
 2. Man skall omgående ta ut alla pengar från bankkonton, aktier, fonder mm och köpa fysiskt guld och silver för det kommer inte bli några pengar över varken till pension eller vårt sparande då bankkrisen är över, se upp.
  Har ni lån på hus eller konsumtionslån, betala av dessa OMEDELBART./ Den stora depressionen 2.0

  SvaraRadera
 3. Jamen vem fan ska betala om inte medborgarna? Det är det enda sättet att finasiera verksamheten när skiten har träffat fläkten.
  Privata intressen kommer aldrig att göra rätt för sig när det skiter sig. Det är det största (i mitt tycke) skälet att förbjuda privatägd kärnkraft. Endast medborgarna genom staten kan hantera riktiga kriser. Om ens dom.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.