2011-10-06

Dexia första bankoffret

Belgisk-franska storbanken Dexia ser ut att bli det första offret i Finanskrisen 2.0. Sedan i helgen har det stått tämligen klart att det skulle bli någon form av nationalisering och/eller uppsplittring av Dexia. ZeroHedge tipsar om en artikel idag i belgiska De Tijd om att det blir nationalisering av de sundare delarna av banken och att aktieägarna kommer att lämnas kvar med de dåliga bitarna.

Många rykten cirkulerar just nu kring detaljerna, men vi kan vara tämligen säkra på att Dexia avslutas i nuvarande form. Det sägs vara klart att Luxemburgdelen av banken säljs av. Det verkar fortfarande inte finnas enighet mellan Belgien och Frankrike om hur det hela ska gå till. Belgiens tillförordnade premiärminister Yves Leterme säger liksom tillförordnade finansministern Didier Reynders att man vill att Frankrike ska ta sin andel av kostnaden för räddningen av Dexia. Det ska tydligen bli ett nytt styrelsemöte i Dexia i Paris i helgen.

Dexia-aktien har idag sjunkit med 13,8 procent och går mot strömmen för övriga europeiska bankaktier, som stiger idag (exempelvis Société Générale +4,85%, UniCredit +2,33%). Dexia-aktien har tappat nästan 60 procent i värde den senaste veckan.

Dexia fick jättelika statsstöd redan under första Finanskrisen 2008-2009. Belgiska staten och andra belgiska offentliga institutioner äger 44 procent av bolaget, medan franska staten äger 26 procent. Därmed bestämmer som största aktieägare Dexias öde. För den skuldtyngda belgiska staten är det inte välkommet med ytterligare belastning i statsbudgeten, när statsskulden redan uppgår till runt 100 procent av årlig BNP. Detta avspeglas i att räntorna på belgiska statsobligationer denna vecka stiger igen efter att ha sjunkit tillbaka ett tag, liksom priset för kreditswappar på Belgiens statsskuld. En rejäl belastning kan det bli - Dexia är världens 34:e största finansföretag med tillgångar på 760 miljarder dollar, motsvarande 163 procent av Belgiens BNP. Även om bara en del av detta belastar den belgiska statsbudgeten blir det kännbart. Belgiens läge blir som jag nämnt förut inte lättare av att man saknat en riktig regering sedan juni 2010 (därav tilläggstiteln "tillförordnad" på ministrarna).

Nu ska tilläggas att Dexias prekära läge inte är någon nyhet - ZeroHedge spekulerade redan i slutet av maj i att Dexia skulle bli första offret för Greklandskrisen.

Läs även Andreas Cervenkas bloggartikel från i tisdags om varför Dexia kan bli ett problem för både EU och USA.

2 kommentarer:

 1. Dvs Dexias ägare som tog risker och tjänade pengar får även ta ansvar? Om det verkligen är på det viset är det riktigt bra!

  SvaraRadera
 2. Dexia själva försöker släta över problemen och har som en huvudnyhet på sin webbsida information sina privatkunder om att det absolut inte finns någon risk för insatta sparpengar hos Dexia. Att de överhuvudtaget skriver något sådant alls visar väl att läget är rätt kritiskt och att de gör vad de kan vad gäller damage control, och för att försöka undvika en bank run.

  Citat: "Alle spaargeld bij Dexia is volledig veilig

  Premier Leterme bevestigde het de voorbije dagen permanent: “Geen enkele spaarder zal ook maar 1 eurocent verliezen.” U kunt als klant van Dexia Bank België dan ook volledig gerust zijn."

  Google-översättning: "All savings at Dexia is completely safe

  Premier Leterme confirmed in recent days continuously, "no savers will lose even a cent." You as a customer of Dexia Bank Belgium therefore completely at ease."

  Källa: https://www.dexia.be/info/nl/iws/home.html#page=%2Finfo%2FNL%2FCampaigns%2FDexiainhetnieuws%2Findex.aspx

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.