2012-03-18

Finansdepartementet och peak oil

Jag läser på Kjell Alekletts blogg att Finansdepartementet har beställt en rapport om peak oil som kommer att presenteras 30 mars. Aleklett skriver så här:
Nästa vecka, närmare bestämt den 30 mars, har jag ett annat intressant framträdande och då på regeringens kansli Rosenbad. Finansdepartementet har en expertgrupp för miljöstudier och i oktober 2010 bestämde man sig för att beställa en rapport om Peak Oil. Det kan synas att det hade varit naturligt att man vände sig till Uppsala universitet som bedriver forskning på området, men det gjorde man inte utan uppdraget gick till professor Öystein Noreng vid Handelshögskolan BI i Norge. Det är helt klart att ordförande för expertgruppen, ekonomiprofessor Bengt Kriström, ville ha en ekonoms synpunkt på Peak Oil.
Vad Kjell Alekletts roll blir den 30 mars framgår inte, men det ska bli mycket intressant att se vad Finansdepartementet kommer fram till i sin rapport. Øystein Noreng är känd för att "inte tro" på peak oil. Att man inte vänder sig till Uppsala universitet, som har en av världens främsta forskningsgrupper inom energiområdet, är högst anmärkningsvärt! Kanske deras forskning är lite för obekväm för regeringens tillväxtprästerskap?

Jag vet inte i vilken mening Øystein Noreng "inte tror" på peak oil. En ändlig råvara (t.ex. olja) måste ju per definition någon gång nå en produktionstopp, så antagligen tror han att peak oil ligger långt in i framtiden eller också tror han att peak oil inte kommer att ha någon större effekt.

Mer om Expertgruppen för miljöstudier kan man läsa på deras hemsida.

För övrigt noterar jag att gruppen för Globala energisystem vid Uppsala universitet nyligen nyligen fått högt betyg i en expertutvärdering.
The panel identified the controversial nature of some of the findings of the GESG, but they felt it is very likely that the GESG point of view is correct, and that a distinguished university of long standing is a perfect home for well-informed, academically sound researchers who occasionally annoy senior politicians and business people.

6 kommentarer:

 1. Man får ju onda aningar... Kanske Aleklett "hålls som gisslan" för att skänka legitimitet om rapporten, men att han inte förväntas kritisera alltför mycket om hans forskargrupp ska få förnyade anslag...

  SvaraRadera
 2. "Peak oil" är ett helt onämnbart/otänkbart scenario för makt-etablissemanget. Implikationen av "peak oil" är ingen mer tillväxt. Att säga "peak oil" är att hålla upp en spegel som visar kejsaren att han är naken.

  SvaraRadera
 3. Expertgruppen är en grupp nationalekonomer som analyserar ekonomisk politik. Så det är i sig inget märkligt i att de hellre anlitar en ekonom, snarare än en naturvetare, för att ta fram rapporten. Det behövs helt enkelt fler bra nationalekonomiska - liksom andra samhällsvetenskapliga - analyser av peak oil. Men det är ju oroväckande att läsa Alekletts kommentar där han hävdar att det finns ett flertal fel i rapporten. Det ska i alla fall bli intressant att ta del av seminariet i nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där "exportgruppen" består nästan enbart av neoklassiskt skolade ekonomer. Att fråga en neoklassiker om vad han/hon tror om den framtida tillväxten, är som att fråga en fastighetsmäklare om vad han/hon tror om bostadspriserna i framtiden. Steve Keen om neoklassiska skolan: "The application of bad mathematics to withful thinking"
   http://www.youtube.com/watch?v=qG3CU1st_l8

   Radera
 4. Det är väl så enkelt att "Ingen blir profet i sin egen hemstad" Klassiskt!

  SvaraRadera
 5. Finansdepartementet känner förhoppningsvis redan till Alekletts ståndpunkter. Då kan det vara intressant att se om andra forskare kan peta hål på Alekletts ståndpunkter. Kan de inte göra det på ett trovärdigt sätt så stärker det Aleklett.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.