2012-03-31

Earth Hour - ett jippo?

Ikväll uppmanas vi att fira Earth Hour klockan 20.30 till 21.30 genom att släcka lyset. WWF säger att Earth Hour är en "klimatmanifestation", men tyvärr blir det förfelat här i Sverige. Nog är det bra att vi sparar el, men här i Sverige framställs elen till största delen inte genom förbränning av fossila bränslen. Genom att istället tända levande ljus gjorda av paraffin ökar vi istället utsläppen av växthusgaser. Earth hour må vara bra som klimatmanifestation i de flesta av världens länder, där el till största delen framställs genom att bränna kol och fossilgas, men i Sverige kanske vi skulle tänka ut något annat? Jag ser tyvärr denna timme som ett meningslöst jippo och tänker inte delta.

Istället tycker jag att det är värt att lägga krut på t.ex. 22 september som är internationella bilfria dagen. Det känns mer meningsfullt.

Nåja, diskussionen är fri så länge ni håller er till kommentarsreglerna. Vad tycker du om Earth Hour?

15 kommentarer:

 1. Det hela är givetvis inget annat än trams och indoktrinering, ungefär att jämföra med Melodifestivalen.
  Att styra Solen, aka gud, är en uppgift för avancerad även för den "upplysta" människan även om hon på fullt allvar tror att det är möjligt. Geoengineering talas det fortsatt väldigt tyst om, tyvärr.

  Vidsynt uppmanar fortsatt alla som verkligen tar Earth Hour på allvar att hålla andan under hela manifestationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle iaf Earth hour göra nytta på riktigt ;-)

   Radera
  2. Earth Hour är ungefär som insamlingar till världens barn på TV.
   Vi renar vårt samvete genom att skänka 100 spänn. Sedan kör vi på som vanligt - i båda fallen.
   Vi kommer säkert att få höra beräkningar om hur mycket energi vi sparade totalt under denna "timma", men i sammanhanget betydelselöst.
   Samma med tex insamling till Världens barn....oj det blev 27 miljoner....allt medan vi bara får en enkel info om att vi skattebetalare hällt 100 miljarder till ett svart hål där människor har levt över sina tillgångar.

   Happy Hour!

   Radera
 2. Aleklett förespråkar att man ställer bilen idag istället. Det vore en bättre och mer verkningsfull manifestation. http://aleklett.wordpress.com/2012/03/31/earth-hour-diskussion-med-uppsala-nya-tidning/

  SvaraRadera
 3. Jag är ganska säker på att koldioxidekvationen är till paraffinljusens nackdel även om de jämförs med kolkraftel och glödtrådslampor...

  SvaraRadera
 4. Det är intressant att många av de som är kritiska till Earth Hour inte verkar förstå att det är en symbolisk handling för att visa sitt stöd för att gå mot ett mer hållbart sambälle. Invändningen är ofta att det inte spelar någon roll om man släcker lamporna en enda timme om året, eller att andra saker skulle göra större nytta under den timmen. Det är väl klart att vad vi än gör under en timme om året inte har någon som helst direkt betydelse. Det går ju nästan 10 000 timmar på ett år så diskussionen blir ju helt befäng. Men som symbolisk manifestation så skulle det kunna ha en betydelse om tillräckligt många visade att de bryr sig om de problem som vi kommer att ställas inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så kan man ge 100kr till röda korset och fortsätta titta på idol och vara nöjd resten av året för att man är så omtänksam.

   Radera
  2. Att skänka något till Röda Korset betyder nog bara att deras sverigechef får en nyare Jaguar.
   Håkan Larsson

   Radera
  3. Min kära fru insisterade på Earth Hour, så efter att ha vandrat runt här i mörkret och funderat kom jag fram till att min ståndpunkt kring evenemanget är följande.
   Jag måste nog hålla med de övriga som hävdar att det är trams.
   Att göra en sak under 8759 timmar och sedan en annan sak under en enda timme är inget annat än ett försök att lindra det egna samvetet.
   Hade man verkligen brytt sig så hade man väl agerat på samma sätt under alla årets dagar? Genom att enbart göra det under en timme men inte sedan är väl ett tecken på att man INTE vill leva på det sättet, att man alltså inte är seriös i sin kritik?
   Lite som att åka själv i sin SUV till demonstrationståget för minskade CO2-utsläpp.
   Eller är jag fel ute? VAd säger du Magnus?
   Hälsningar
   Fredrik.

   Radera
  4. Jag satt också här i mörkret en timme och det kändes verkligen bra att göra sitt för miljön. Jag tog till och med en sväng och källsorterade nu på morgonen så nu är jag verkligen på den säkra sidan. Verkligen en skön känsla att ha gjort sitt för i år. Ett uppslag till nästa år att försöka få alla kor att hålla sig en timme, tror det skulle kunna göra underverk. Man ska komma ihåg att CO2-utsläpp inte bara är vårt fel.

   Så länge vårt engagemang nätt och jämt räcker till en timme om året och det mest används för att döva samvetet så saknas förutsättningar för att göra något. Då kan man bara hoppas på att vi fortfarande har chansen kvar att göra något när problemen blir så stora att vi tvingas bry oss om dem.

   Radera
 5. Otroligt fånigt och dessutom i princip felaktigt. Man lär folk att det är bra att släcka, när det i stället, i Sverige i alla fall, vore bra om det var mer tänt, i synnerhet utomhus.
  Andelen energi som går till belysning är också väldigt liten; det är väldigt dålig utväxling på att spara med släckta ljus, snål diskmaskin etc, det ger ingenting.

  SvaraRadera
 6. hörde att facebooks nya datahall i Luleå skulle dra mer ström än SSAB:s stålverk.

  SvaraRadera
 7. Tråkigt att alla kommentarer är så negativa. Det är väl inte fel med lite eftertänksamhet. I mitt fall var det också rätt trevligt med Fia-spel i stearinljus.

  SvaraRadera
 8. Jag säger som Johan Norberg, tänd upp under earth hour!

  http://www.metro.se/nyheter/jag-tander-upp-under-earth-hour/Objjcx!49058/

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte var du fått din information men elen vi använder i sverige kommer till stor del från kolkraftverk i tyskland, så jo, vi förbränner visst en jävla massa kol. Att släcka ned bara för att "rena sitt samvete" är väl ungefär lika dumt som att inte bry sig överhuvudtaget, poängen är att få människor att tänka efter vad de själva kan göra för att inte förstöra miljön, och att symboliskt visa att man bryr sig. Att vara cynisk är bara ett enkelt sätt att slippa bry sig, att påstå att ingenting man gör har någon betydelse när sanningen är den totala motsatsen är bara fegt, precis allting man gör påverkar omvärlden man lever i, och att många gör lite mer medvetna val i sin vardag istället för ingenting gör stor skillnad i längden. Apropå kossor så är det visst vårt fel att de rapar ut så mycket växthusgaser för de skulle inte existera i miljontals om vi inte födde upp dem på det sättet vi gör.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.