2012-03-23

Bra film om systemtänk

Läsaren LeifGB tipsar i en kommentar om en sevärd film på UR Play: "Civilisationens kris".
Finns det ett samband mellan kriserna som skakar världen? Beror klimatförändringarna, finanskrisen och militarismen på ett globalt systemfel? Brittiske säkerhetsforskaren Nafeez Mosaddeq Ahmed menar att den enda möjligheten att hitta lösningar är att se sambanden mellan kriserna som hotar vår civilisation.
Som framgår av titeln på denna blogg ser jag precis likadant på detta - man måste se helheten och inte bara studera kriserna en och en.

Så har du 54 minuter över i helgen är denna film värd att se. Underbara gamla filmklipp från 1950- och 1960-talen har han hittat också att illustrera det hela med.

10 kommentarer:

 1. Det var en bra och sevärd film... fram tills han börjar med snacket om att allt skit som pågår - och kommer ske - beror på nyliberalismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han säger väl inte att allt skit som pågår och kommer förtsätta ske beror på just nyliberalismen. De han säger är att nyliberalismen hjälpt till att påskyndar hela processen!

   Radera
 2. Man måste alltid ifrågasätta material från UR.

  Christopher Hitchens sågar denne vältalige muslim här:
  http://www.vanityfair.com/culture/features/2010/02/nafeez-ahmed-responds-201002

  SvaraRadera
 3. Tycker faktiskt den va rätt kass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tyckte du var dåligt med filmen?

   Radera
 4. Filmen är bra, snubbens röst och dialekt funkar inte riktigt lika bra.

  SvaraRadera
 5. Humm, verkar vara en film för dem som förespråkar klimathotet. Man tar upp Hansen som förespråkar 350 ppm, en enda individ som menar att vi är över tröskeln. Nej det är inte en bra film, det enda den gör är att spela på folkets rädsla över peak oil. Inte sagt att P.O. inte är möjligt, det är det och kanske har det redan inträffat, men att skrämma oss till underkastelse p.g.a. det är löjeväckande. Vi får anpassa oss helt enkelt, svårare än så är det inte.

  Det snackas en massa om ekonomi, dock säger man ingenting om den svarta marknaden som är enorm över hela världen. Ingen vill betala skatt men alla vill ha allt, en omöjlig ekvation. Det finns områden att ta tag i, det viktigaste av dessa är överbefolkningen. Gör man inget åt det så kommer ett nytt världskrig, som ett brev på posten, tragiskt men sant.

  Man försöker också få det att låta som om konflikten mellan islam och kristendomen är något nytt som helt plötsligt dyker upp likt gubben i lådan. Det är en konflikt som vara i närmare 2000 år. Löjeväckande! Felet liberalerna gör att släppa in dessa element i vårt land, rena självmordet.

  En ren skitfilm helt enkelt, bättre än så kan du (att framställa en kobra som ond är ren illvilja, inte din skuld)! (en del poäng har den dock)

  SvaraRadera
 6. Betänk hur vårt penningsystem fungerar, där banker skapar nya pengar i utbyte mot skulder, skulder som skall återbetalas med ränta. På samma sätt som banker skapar nya krediter, så kvittas pengar mot skulder och försvinner när skulder amorteras ned. Men skulder skall återbetalas med ränta, vilket betyder att detta fungerar som ett pyramidspel som ständigt måste växa för att inte kollapsa.

  Runt detta har vi byggt vår politiska ekonomi, banker, och intstitutioner (centralbank, finansinspektion, IMF etc) som skall skydda detta pyramidspel från dess inneboende ohållbara egenskaper. En lång rad maktstrukturer är beroende av att pyramidspelet hålls igång.

  Ställ dig nu frågan om det finns ett incitament att förneka problem som peak oil, global uppvärmning mm.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.