2012-03-17

Israel, Iran och hangarfartyg

ZeroHedge noterar att det nu finns en majoritet i det israeliska kabinettet för en attack mot Iran. Viljan finns alltså, men finns möjligheten? SVT:s Bo Inge Andersson gick igenom förutsättningarna i februari. Om inte Israel har någon hemlighållen kapacitet vad gäller räckvidd är det högst tveksamt om de faktiskt kan genomföra en flygräd mot det alltför avlägsna Iran. Utan hjälp från USA är det alltså troligen omöjligt och det handlar isåfall om lika tom retorik från Israels sida som från Irans sida. Att USA skulle vilja sätta igång en militär konflikt med svåröverskådliga konsekvenser i Persiska viken ett presidentvalsår som detta verkar inte heller sannolikt. Visserligen ger det ett politiskt plus att visa konkret militär styrka mot en "ond" fiende, men de potentiella negativa konsekvenserna är såpass stora att det troligen uppväger.

Enligt Stratfors karta befinner sig två amerikanska hangarfartyg i Persiska viken och gamla hangarfartyget Enterprise stävar över Atlanten och kan vara framme snart. Jag bedömer det dock än så länge bara som vapenskrammel i ett politiskt spel.

Om det trots allt skulle bli krigshandlingar i Persiska viken så skulle det leda till en jättespik i oljepriset, då så stor del av världens olja skeppas genom Hormuz-sundet. Detta skulle i första hand drabba de länder som importerar mycket olja därifrån, t.ex. Kina, Indien och USA. De flesta kontrakten på oljeleveranser från övriga världen är redan skrivna, och så länge de löper kommer åtminstone större delen av Europa att få det mesta av sin olja. Trots detta skulle en sådan oljeprisspik påverka även oss mycket negativt, då världsekonomin skulle göra en störtdykning och det mesta idag som bekant är hoplänkat i långa globala produktionskedjor.

Jag ser som sagt ett krig mellan USA och Iran som en mycket osannolik händelse, men ett misstag eller en missbedömning från någondera sidan skulle kunna leda till att det blir verklighet.

Läs även det jag skrev i november om bland annat hur svårintaget Iran är.

8 kommentarer:

 1. Med tanke på vart vi befinner oss ekonomiskt/finansiellt tror jag tvärtom att sannoliketen för en stor väpnad konflikt är oerhört stor. Sedan är fakta att USA/Israel har redan inlett ett lågintensivt mot Iran.

  Vi Svagsinta med Foliehatten på sned följer med spänning hur USS Enterprise närmar sig stormens öga. En perfekt falsk flagga?

  http://vidsynt.wordpress.com/2012/02/08/uss-enterprise-false-flag/

  SvaraRadera
 2. Var det inte Israel som sänkte ett amerikanskt hangarfartyg på 60-talet, USS Liberty var det väl?

  SvaraRadera
 3. Liberty var inte ett hangarfartyg och det sänktes inte. Men ja, Israel anföll USS Liberty, de har hävdat att de tog fel, att de inte visste att det var ett amerikanskt skepp, USA har haft lite svårt att tro på det.

  SvaraRadera
 4. Eftersom alla världens foliehattar redan "outat" Enterprise som falsk flagga vore det ytterst osmart av USA att sänka den; alla skulle ju direkt förstå vem som gjort det. En smartare strategi vore att skicka dit Enterprise, och sedan sänka ett helt annat hangarfartyg. Förvisso mer kostsamt, men å andra sidan skulle ingen tro på falsk flagga längre, och Iran skulle i lugn och ro kunna utsättas för valfri behandling.

  Fast jag är mer inne på Flutes linje, tror inte det blir några allvarliga krigshandlingar. Ingen har råd med det just nu.

  //Pelle

  SvaraRadera
 5. Större delen av Iran ligger väl inte längre bort än Tunis och dit flög man inte heller kortaste vägen och att de skulle ha nedrustat sin lufttankningsförmåga de senaste 25 åren är väl inte belagt?
  Att de kan flyga ganska obehindrat över Syrien och också klarar ha soldater på marken visade de 2007.

  SvaraRadera
 6. Jimmy verkar zion och us lover. att ett fartyg beskjuts,totalförstörs och besättningen dör betyder det att det sänktes ja. Och jo, det var en falsk-flagga och både zionistregimen och us var med på detta. finns MÅNGA dokumentärer och annan fakta om just det.
  För att återgå till ämnet: zion och us attackerar, invaderar och förstör länder först när de har folk inne i landet och är säkra på att det inte skulle bli något större svar. några ex är irak, libyen osv. nu är de på syrien men assads regering kommer varken falla ihop eller ge upp. vet de att ett land kan försvara sig väl och skada några av deras intresse så låter de bli. Iranska krigsmakten är starka och välorganiserade och kommer definitivt svara kraftfullt.

  SvaraRadera
 7. önskar att Iran skall slå till Israel riktigt för sin otroliga storvulna politik endast med hjälp av judelobbyn i USA som stöd, utan detta vore denna storkäftade och skapade nation (1948) utraderat för länge sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de har hotat att svara med kärnvapen mot både anfallaren och europa och länder i området vår det ytterst korkat att anfalla Israel på allvar oberoende om vad man tycker om staten israels beteende.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.