2010-04-08

Greklands dödsspiral

Igår skrev jag om Papandreous ofrivilligt ironiska formulering om ett lyckligt slut för Greklands kris. Idag fortsätter dödsspiralen för räntorna på den grekiska statsskulden. Tioåriga grekiska statsobligationer handlas 0,18 procentenheter högre till 7,35 procents ränta. Kreditswappar (CDS) på Greklands statsskuld ökade till 466 punkter idag från 415 punkter igår, och har därmed gått om Islands-CDS:er med god marginal.

Varför "dödsspiral"? Jo, ju högre ränta som Grekland måste betala på sin statsskuld desto mer pengar måste man låna. Och ju mer man lånar, desto större blir budgetunderskottet och därmed förtroendet för Greklands förmåga att minska det. Minskat förtroende leder till högre räntor i en ond spiral.

Det är därför som kreditvärderingsinstitutet Fitch varnar idag för att nödplanen för Grekland måste sjösättas nu. Får räntespiralen fortsätta ett tag till tappar man helt kontrollen. Frågan är om det inte redan är för sent. E24:s Per Lindvall skrev om den risken redan förra veckan.

Samtidigt rasar den grekiska börsen och framförallt bankaktierna, vilket torde bero på den oro som de stora uttagen jag nämnde igår skapat.
Grekiska bankaktier rasade i snitt med omkring 7 procent, vilket innebär att omkring hälften av de grekiska storbankernas börsvärde har raderats under krisen.
Flera grekiska banker fick också nyligen sina kreditbetyg sänkta.

Statslåneräntorna för mer stabila länder sjunker däremot svagt idag, t.ex. på tyska och amerikanska statsobligationer. Portugal däremot följer med Grekland, men är långt ifrån samma problemnivå. Räntan där steg 0,08 procentenheter till 4,34 procent.

Det är Grekland som är fast i dödsspiralen och ju längre man väntar, desto mindre risk att man lyckas ta sig ur.

[Andra bloggar om , , , , , , , ]

3 kommentarer:

  1. "Det är Grekland som är fast i dödsspiralen och ju längre man väntar, desto mindre risk att man lyckas ta sig ur."

    Menar du risk eller ska det stå chans? Freudiansk felsägning? ;)

    SvaraRadera
  2. När Grekland inställer betalningarna, vad händer då? Kan man fortfarande skylla på andra? Vad gör de andra EU-länderna? Det är väl bara Finland som har ekonomin i ordning...

    SvaraRadera
  3. Jag önskar Grekerna lycka till (ironi). Enligt uppgifter från Zero Hedge så ska "stor bank" sälja av sitt innehav av grekiska statspapper till ett värde av 8 miljarder Euro.

    Fram med chipspåsen och en läsk...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.