Men gratisinformationen räcker för att kunna bilda sig en god uppfattning om framtidsprognoserna för den globala oljeproduktionen. Man måste också läsa mellan raderna för att förstå hur verkligheten ser ut bakom IEA:s inlindade formuleringar och positiva spinn. Redan på sidan 3 i presentationen för pressen kommer dock ett mycket klart meddelande "The age of cheap oil is over". Och vidare från sammanfattningen.
In the New Policies Scenario, the average IEA crude oil price reaches $113 per barrel (in year-2009 dollars) in 2035 - up from just over $60 in 2009. In practice, short-term price volatility is likely to remain high.Höga oljepriser skapar som jag sagt tidigare problem för den globala ekonomin att löpa på som tidigare. Därmed får vi med säkerhet se världsekonomin sacka med jämna mellanrum och oljepriset med den. Däremellan får vi faser med stigande oljepris, så som vi ser just nu. Volatilt oljepris, med andra ord.
Men det mest intressanta är vad IEA säger om produktionen.
Global oil production reaches 96 mb/d, the balance of 3 mb/d coming from processing gains. Crude oil output reaches an undulating plateau of around 68-69 mb/d by 2020, but never regains its all-time peak of 70 mb/d reached in 2006, while production of natural gas liquids (NGLs) and unconventional oil grows strongly.Man säger alltså rakt ut att den globala produktionstoppen för konventionell olja var 2006. Ett sådant uttalande är fullständigt revolutionerande i IEA:s historia. Diagrammet nedan visar IEA:s framtidsprognos.
Notera hur den mörkblå biten av produktionen, alltså konventionell olja från nuvarande fält, sjunker stadigt. För att möjliggöra för världens beslutsfattare att hålla fast vid förnekelse av att det finns ett problem ritar IEA dock in en ljusblå bit som står för oljefält som ska öppnas upp eller hittas framöver. Det är nog inte bara jag som ser ett problem här. För det är fortfarande så att de oljefält som hittas nuförtiden inte på långa vägar täcker upp så mycket som IEA skulle önska. Det nyligen omskrivna fyndet i Brasilien är ett av de större som gjorts på senare år, men täcker bara upp en bit som inte ens skulle synas i diagrammet ovan. Det framstår alltså som helt orimligt att den ljusblå biten skulle kunna bli ens i närheten av så stor som IEA hoppas, om inget mirakulöst jättefynd görs. Men att hoppas på mirakel är inget bra recept för framtidsplanering.
Dessutom kommer en stor del av den ljusblå biten med framtida fynd att befinna sig på svåråtkomliga platser som gör den dyr att få fram, exempelvis djupt under havet i Mexikanska golfen eller utanför Brasilien. Det tar också betydligt längre tid att utveckla sådana oljefält.
Eftersom tillväxt är den rådande religionen i dagens värld och alla försök att ifrågasätta den ses som hädelse och bestraffas med exkommunikation, så måste ändå IEA få till ett diagram som totalt sett lutar uppåt höger. Det duger alltså inte med en mer eller mindre platt linje, som den konventionella oljan (mörkblått+ljusblått) skulle utgöra med IEA:s oerhört optimistiska antaganden. Därför antar IEA att produktionen av icke-konventionell olja (lila+gult) kommer att öka. Detta antagande känns mindre orealistiskt (på en skala från hallucinationer till förhoppningar). Icke-konventionell olja framställs antingen genom att omvandla fossilgas (även kallad naturgas) till olja, eller genom att smälta ut tjockolja ur tjärsand. Jag ställer mig dock frågande till hur denna bit ska lyckas öka så mycket. Utvinningen ur Kanadas tjärsand begränsas till exempel av mängden tillgängligt vatten för att få vattenånga till att smälta kletet.
Följande diagram med titeln "More oil from fewer producers" visar hur IEA hoppas att oljeproduktionen ska kunna öka fram till 2035.
Saudiarabien måste jobba rätt hårt för att lyckas öka sin oljeproduktion med runt 50%, om det ens är möjligt. På senare tid har det också kommit uttalanden därifrån om att de måste hushålla med denna sin enda exportråvara.
Att Irak, ett land som balanserar på gränsen till kollaps, de närmaste 25 åren ska lyckas få igång ny oljeproduktion på 4,5 miljoner fat per dag känns knappast heller realistiskt. Visserligen har Irak jättelika oljereserver i marken, men för att kunna utvinna dem i stor skala krävs ett betydligt fredligare läge än idag, så att nödvändig infrastruktur för jättesatsningen ska kunna byggas upp utan alltför stor sabotagerisk.
Jag skulle kunna fortsätta att älta problemen land för land i denna lista, men det överlåter jag åt experterna på The Oil Drum, som gärna gräver ner sig i detaljerna.
Mer intressant läsning om IEA:s rapport finns hos grannbloggen Cornucopia idag, som kallar rapporten för "IEA World Energy Fantasy 2010". Han tipsar också om en intressant intressant artikel från National Geographic om rapporten.
De flesta svenska media ser dock ut att svälja betet med hull och hår och DN utropar glatt att det är "25 år kvar till oljetopp". SvD har dock en något vettigare artikel i dagens pappersupplaga. Annars hittar jag mest notiser i SvD, DN, DI 1, DI 2 och Privata affärer. Man förbigår alltså rapporten med tystnad.
Apropå de ekonomiska konsekvenserna av oljetoppen läste jag en intressant notis på Reuters förra veckan.
An oil price range of $70-90 per barrel is needed to stimulate investment in unconventional oil resources, Nobuo Tanaka, executive director of the International Energy Agency (IEA), said on Tuesday.Som jag sagt förut, det blir troligen en guppig resa. Höga oljepriser ger världsekonomin ett klubbslag i huvudet, medan lägre oljepriser gör investeringar i icke-konventionell olja såsom kanadensisk tjärsand olönsamma. Intressant att självaste Tanaka sätter ett frågetecken för hur ekonomin kommer att utvecklas.
"For unconventional oil sources like oil sands, this level ($70-$90) is necessary for corporations to invest," Tanaka told Reuters on the sidelines of a press conference.
"But does this warrant healthy economic growth? It's an interesting question. We don't know the answer."
Faran med IEA:s prognoser är att de tycks tas på största allvar av många av de styrande inom OECD-länderna, trots att prognoserna de senaste åren skrivits ner i en takt som kan få vem som helst att ifrågasätta IEA:s kompetens eller trovärdighet.
- WEO 2005: 115 mb/d in 2030
- WEO 2006: 116 mb/d in 2030
- WEO 2007: 117 mb/d in 2030
- WEO 2008: 106 mb/d in 2030
- WEO 2009: 105 mb/d in 2030
- WEO 2010: 99 mb/d by 2035
- WEO 2005: "$35 in 2010"
- WEO 2006: "$47 per barrel in real terms in the early part of the next decade"
- WEO 2007: "$60 (in year-2006 dollars) by 2015"
- WEO 2008: "These projections are based on the assumption that the IEA crude oil import price averages $100 per barrel (in real year-2007 dollars) over the period 2008-2015 [...]. This represents a major upward adjustment from last year's Outlook"
Men IEA:s dåliga eller önsketänkande prognoser ligger till grund för en mängd viktiga beslut som tas om vår framtid. Vad samhället egentligen behöver investera i är inte det som det investeras i. För varje år som går står samhället ännu mer oförberett för sjunkande oljeproduktion. För även om IEA:s prognos om en topp år 2035 skulle stämma skulle vi ändå behöva påbörja förberedelserna nu. Men "business as usual" ska tydligen bevaras så länge som möjligt.
Till slut ett diagram av hur jordens smutsiga framtid kan komma att se ut - IEA:s prognos för kolförbrukningen de närmaste 25 åren.
Fast det kanske är lika mycket luft i detta diagram som i oljediagrammet. Åtminstone kan vi hoppas det.
[Läs även andra bloggares åsikter om peak oil, iea, oljepris, olja]
2006 där ser man. Trodde faktiskt inte vi hade haft peak oil. Då har experterna rätt då. Minns att många experter förutsåg att det skulle vara runt 2005-2008. Då har turbulensen inte ens börjat. Hepp, spännande tider.
SvaraRaderaOljekonsumtionen har ökat de senaste åren, men andelen energi som kommer från olja har minskat. Jag undrar hur den här typen av diagram förutspår hur stor andel av energikonsumtionen som kommer från olja 2035.
SvaraRaderaDu påstår att vi kommer att konsumera mindre energi 2035?
Visst hade vi sett ett ljusblå fält även om diagrammet gjorts 2005 eller 1990? Det står "fields yet to be developed or found", eller menar du att all oljeproduktion de senaste 20 åren gjorts på redan öppnade oljefält?
SvaraRaderaDet har onekligen varit en modest ökning av oljeproduktion från 1990, särskilt konventionell olja. Detta i en tid av mycket kraftig tillväxt. Om mitt minne inte sviker mig så har det från 70-talets oljekris skett en ökning från 5 till 35% när det gäller andelen energi som kommer från alternativa energikällor. Rätta mig om jag har fel.
Att det går en ljusblå kurva som pekar rakt nedåt från 2010 ser onekligen alarmerande ut, om det nu inte är så att nya fält har öpnnats och utnyttjats ända sedan 1990.
Det känns som att en kurva som innefattade andelen olja från nyöppnade fält från 1990 skulle ge en rättvisande bild av hur realistisk den ljusblåkurvan är den närmaste 3-4 åren.
Ännu mer rättvisande vore kurvan vore det om den visade vår totala energikonsumtion och hur stor andel som kommer från alternativa källor, jag inbillar mig att den kurvan ökar mycket starkt.
Det innebär inte att du har fel om att oljan är oersättlig, men visar kanske mer vad vi kan förvänta oss 2013, snarare än om vi bara säger att den ljusblåkurvan helt enkelt inte finns. För det känns som att du antyder detta.