2010-07-13

Återhämtar sig USA:s bostadsmarknad ?

Det korta svaret är nej.

Det långa svaret hittar man på Housingstory.net med följande diagram över "kontraktsskrivna husförsäljningar" - "pending house sales".
Det snabbaste fallet någonsin till en rekordlåg nivå. När amerikanska staten slutade hålla bostadsmarknaden under armarna föll den ihop. Notera också hur volatil denna indikator varit under 2009-2010. Senaste siffran kom faktiskt redan 1 juli, men jag har inte kommit mig för med att kommentera den förrän idag.

Var läser du om detta i svenska media? Visst nämndes det då, men inte närmare än "oväntat svag statistik om den amerikanska husmarknaden" eller "husmarknaden går trögare". Men det verkar i och för sig av Housingstorys artikel som om amerikanska media försökte begrava denna obehagliga nyhet, så det är inte så konstigt att svenska media missade den.

P.S. Det sista diagrammet i Housingstorys artikel är missvisande. Det är i och för sig intressant, men vänster- och högerskalorna är helt puckat valda, så det ser mycket värre ut än det egentligen är.

5 kommentarer:

 1. Återhämtningen är inte ens nära. Flera år bort och gissningsvis 15-25% bort.
  Vad innebär det för de amerikanska bankerna?
  Ingenting givetvis. De kan klippa och klistra precis hur de vill. Allt är som det skall vara.

  SvaraRadera
 2. USA:s problem nu är ett helt annat, nämligen att de börjar få slut på bl.a. sojabönor och majs, och det är saker som man kan skapa ur tomma intet.

  http://www.brazilintl.com/states/matogrosso/korymelby/blog_korymelby/korymelby.htm

  http://nogger-noggersblog.blogspot.com/2010/07/what-does-usda-stand-for-unreliable.html

  SvaraRadera
 3. det är inte oväntat att hus priser faller i usa och det är till nästan noll ränta,vad händer när dom tvingas höja räntan?

  nästa bubbla är kina och bankerna där,
  och när det kommer upp i media så lär det bli fart på börserna.
  nu har ju kina otrolig mycket pengar i sin kista så dom lär överleva ändå
  men det kommer sätta sina spår hos dom som inte har några pengar i sin kista och just nu så är det bara damm i botten på dom flesta kistorna.

  SvaraRadera
 4. ang,svensk media så är det nog så att man får mer info från olika bloggar så som din och cornucopia
  svenska media är nog lite för mycket svensk dam tidning tycker jag.
  keep the nice work up :)

  SvaraRadera
 5. Gammelmedia är på utdöende, om de inte ändrar sin inställning omgående.
  Bloggar som Cornucopia , Flute, Finansiella insikter mfl har förmåga att skriva verkligheten jämfört med media som skriver det som gagnar dem.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.