2010-07-06

Shoppingrunda och arenabygge

Ibland går Flute ut och shoppar bland vanliga människor. Nej, han shoppar inte som vanliga människor, men han shoppar bland dem. För Flute tar inte bil till köpcentret som de flesta andra, utan åker cykel eller kollektivtrafik. Och Flute shoppar inte riktigt samma saker som andra människor.

Senaste shoppingrundan tog mig till Kungens kurva - ett köpcentrum med härliga kontraster.
(Klicka på bilderna för att förstora dem)
Som de flesta andra köpcentrum domineras Kungens kurva av mer eller mindre fula köplador, stora parkeringsplatser och vägar däremellan. Mest för syns skull finns också gångbanor och övergångsställen. Notera den plundrade vita skåpbilen mitt i bilden ovan. Trots att det var vardagseftermiddag hade den inte plockats bort, fastän den uppenbarligen stått där ett tag. Det satt inte ens några blåvita polisband på den. Vi tar en närbild...
Ingen ratt och inga däck och motorn den är väck. Om jag vore butikschef på Rusta skulle jag nog vilja få bort den skåpbilen snarast. Den förtar ju lite av känslan i reklamsloganen att "handla kungligt i Kungens kurva". Nå, att man handlar kungligt där gäller bara om man kommer med bil. Kommer man med kollektivtrafik blir det en del rätt långa och omajestätiska promenader mellan de olika köpladorna.

En kontrast i Kungens kurva är att det finns så fin natur insprängd här och var. Runt omkring finns vad som en gång måste ha varit några av Södertörns finaste ekdominerade skogar, fast numera fullständigt sönderskurna av vägar. Mitt i området hittade jag också en damm som måste vara något av en oas för traktens groddjur och övriga fauna. Fåglarna sjöng i snåren runt omkring och jag tyckte till och med att jag hörde en näktergal. Tänk vad alla bilburna shoppare missar!
Efter att ha handlat det jag skulle (bland annat ett spett och en lie) traskade jag genom området mot busshållplatsen. Vid varje övergångsställe utspelade sig ungefär samma scen. Jag började gå över och åtminstone en bilist funderade av farten att döma på att tränga sig före - jag var ju bara en enfaldig fotgängare i ett bilanpassat område. Men så fick de syn på spettet och lien som jag gick och kånkade på och tvärnitade - ajaj, de där skulle kunna skada lacken på min fina bil. Med ett schyst stålspett kan man sätta sig i respekt hos de flesta.

Jag oroade mig dock lite för vad busschauffören skulle säga om prylarna jag bar på. Men han blinkade inte ens. Jag tror att busschaffisarna på linjerna från Kungens kurva är rätt härdade av all bråte som folk släpar med sig från Ikea.

Så till nästa äventyr. Igår när jag skulle cykla hem från den kungliga huvudstadens centrum möttes jag strax söder om Globen av ett kraftigt staket tvärs över cykelbanan. Eftersom jag vet att Stockholmsarenan ska byggas där hade jag bara väntat på att denna dag skulle komma. Nu hänvisas alla cyklister och fotgängare ut på det som tidigare var gångbana längs med den tillfälligt omlagda Arenavägen. Cirka 1½ meters bredd ska fotgängare och cyklister i båda riktningar dela på. Dessutom med mötande biltrafik strax bredvid om man cyklar söderut.

Orsaken till avspärrningen är att man håller på att avverka den lilla skogsplätten strax söder om Globenhotellet för att bereda plats för bygget av den nya arenan. På Stockholmsarenans hemsida kan man läsa att "Grönområden kommer även fortsättningsvis att vara en prioriterad utvecklingsfråga i takt med områdets förnyelse", vilket rimmar illa med att hugga bort områdets enda grönområde. Men hemsidan är full av PR-floskler.

Jag hade påpassligt häromdagen dokumenterat hur det såg ut före avverkningen.
Nu ser det istället ut som på bilden nedan.
De som blir mest påverkade av det borthuggna grönområdet är (förutom fåglarna) alkisarna som brukade sitta i denna park efter att de hade köpt sina varor på det närbelägna Systembolaget. Riktigt mysigt har det sett ut när de har setat runt sin brasa i parken och pimplat öl och sprit. Vore jag alkis skulle även jag definitivt ha valt detta ställe, där man fick både naturupplevelse och social samvaro på krypavstånd från Systembolaget. Igår hade de istället (som jag skadeglatt noterade) flyttat sin sociala samvaro till parken runt fontänen framför Quality Globe Hotell - troligen till hotellgästernas och hotelledningens förskräckelse.

Även vad gäller Systembolaget kan man läsa härliga PR-floskler på Stockholmsarenans blogg.
Systembolaget invid Kakelspecialisten är av både närboende och verksamma i området en kär hyresgäst.
Jag antar att alkisarna räknas till "verksamma i området" som ser Systembolaget som en kär hyresgäst. Inte nog med att det är en PR-floskel, Arenabolaget har av meningsbyggnaden att döma inte ens bemödat sig att hyra in någon som kan skriva vettig svenska.

På Arenabloggen kan man även läsa en artikel av Patrik Tengwall, affärsutvecklare på Stockholm Globe Arenas, som bekräftar mina farhågor om arenan, fast det säkert inte är syftet med artikeln.
Här på vår hemmaplan bygger vi Stockholmsarenan för 30.000 sittande åskådare. Känns det mycket? Ja, i många fall är det så. Tittar vi på allsvensk fotboll t ex så snittade vinnarna AIK drygt 17000 besökare förra året… Vad gäller konserter så är det inte ofta vi har så stora världsartister på besök att Ullevi fylls och en kapacitet på uppemot 50.000 besökare behövs. Förra sommaren var exceptionell med Madonna, U2 och AC/DC. 5 stora konserter mot det förra rekordet 3 st 2004. Men… ett vanligt år räcker 40.000 konsertplatser till 90% av de stadionkonserter som vanligen genomförs i Sverige.
Risken att arenan ofta kommer att gapa tom känns överhängande, särskilt som det ungefär samtidigt byggs en ungefär lika stor arena i inte alltför avlägsna Solna - Swedbank arena. För båda arenorna planeras invigning 2012. Som jag sagt förut blir det nog för många arenor för skattepengarna. Men 2,7 miljarder kronor för en arena med osäker publiktillströmning känns ändå som ett högst måttligt slöseri jämfört med 28 miljarder för en vägtunnel förbi Stockholm.

Fast arenabygget är säkerligen budgeterat med glädjekalkyl som alla andra stora byggprojekt, så det lär bli mycket dyrare än 2,7 miljarder. Bara det att man absolut vill bli färdig 2012, samma år som arenan i Solna, får mig att ana tidspress och kraftigt ökade kostnader på sluttampen. Se hur det gick med spårvägsbygget till Sergels torg som var tvunget att vara klart före prinsessbröllopet.

Å andra sidan kanske det blir bra med två jättearenor i Storstockholm för att hålla folket lugna när vi 2012 befinner oss en bra bit in i "The Greatest Depression".

P.S. Läs även Solnapolitikern Johanna Grafs artikel om "Varning för arena-kannibalism".

[Andra bloggar om , , , ]

19 kommentarer:

 1. Du känner rätt mycket förakt för "vanliga människor", eller?

  SvaraRadera
 2. martin:
  Jag skämtar lite om min något udda livsstil och mina konstiga intressen.
  Jag föraktar inte särskilt några människor.

  SvaraRadera
 3. All samhälls- och infrastrukturplanering måste ha som mål att öka skuldsättning och köpenskap. Byt sida och bli lite glad och lycklig.

  S. Hund.

  SvaraRadera
 4. Ännu en cykel och kollektivtrafik broder, kul!
  Även där jag bor bygger dom en nya arena. Likaså har dom våldfört sig på naturen och i detta fall gamla träd. Jag råkade befinna mig på kommunmötet där dom argumenterade för och emot träden. Moderaterna sa givetvis att det är väl inget att ha det kan man bara omplacera. Omplacera vart då när det redan är brist på natur i en av dom mest förgiftade städerna i Sverige.
  Tackar för den rationaliteten som alltid.

  SvaraRadera
 5. Skrivet med mycket humor och allvar på samma gång, underbart!

  SvaraRadera
 6. Som vanligt väl skrivet, men jag fastnade för denna kommentar.

  "Med ett schyst stålspett kan man sätta sig i respekt hos de flesta."

  På något sätt kommer jag att tänka på Socker-Conny och hans signum: "Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad"

  Är jag ensam om att göra denna koppling?
  http://media.ne.se/neimage/1491585.jpgpri

  SvaraRadera
 7. Victor:
  Visst tänkte jag på Socker-Conny!
  Rätt länk till bilden:
  http://media.ne.se/neimage/1491585.jpg

  SvaraRadera
 8. Haha, kul inlägg! Jag bor i närheten av arenabygget och är ganska nojig för hur ljudnivån kommer vara vid konserter etc. Vi hör vrål från fotbollsmatcher idag fast det är absolut inget som stör, men jag kan tänka mig att musikevenemang låter ganska rejält mycket mer. Nån som hört något om ljudnivåer/ljudisolering etc i samband med bygget?

  SvaraRadera
 9. Underbart inlägg!

  Den här kulturen dödar allt i sin väg, tills den faller på eget grepp. Ganska fascinerande att vi, precis som romarna innan deras fall, bygger arenor på mark som skulle kunna ge mat. Högmod går som bekant för fall och just nu är det väldigt mycket högmod. Tragiskt, men samtidigt hoppingivande att vi snart får uppleva slutet på eländet!

  SvaraRadera
 10. "Fast arenabygget är säkerligen budgeterat med glädjekalkyl som alla andra stora byggprojekt, så det lär bli mycket dyrare än 2,7 miljarder."


  hahahaha ! Vänta Du bara tills motorvägen runt Stockholm skall börja byggas, då kan vi börja snacka om "kraftigt ökade kostnader" helt i klass med hallandstunneln - MINST.
  Resultatet av den borgerliga politiken i sitt esse, fy busan vad det kommer att kosta och när skiten väl är färdigbygd till 20% är det för sent att stanna - spare no expenses !

  SvaraRadera
 11. @Martin

  Mark som ger mat, arenan eller motorvägen eller köpcentret? Alla mer eller mindre väl, men arenan måste i så fall vara mindre. En motorväg tar väldigt stora arealer i anspråk. Det är nog inte fel att investera i jordbruksaktier som Black Earth Farming med tanke på hur billig maten är nu samtidigt som efterfrågan bara kommer att öka.

  SvaraRadera
 12. @Flute:

  Ja, det där djävla staketet är faktiskt oerhört irriterande. De har satt upp ett på andra sidan av Nynäsvägen också.

  Jag brukar svänga av vid bron som går mellan Globen och Skärmarbrink så jag har inte sett att de huggit ned de där träden. Typiskt. Det var ju faktiskt den enda platsen i närheten som på något sätt skulle kunna kallas för mysig.

  Ang, tomma arenor så kan man ju undra hur det kommer sig att det är okej att slänga pengar på det men inte på att bygga ut cykelvägar och försöker hitta på lama ursäkter för att fortsätta köra bil:
  http://www.dn.se/sthlm/cyklar-kan-inte-minska-biltrafiken-1.1118368

  Läste dessutom härom dagen att det hittills i år inträffat 22 olyckor med cyklister på Götgatan. Men det är ju inte lika "häftigt" med fungerande cykelvägar som det är med arenor, antar jag. Även fast det antagligen kommer kännas ganska sorgligt att vara på en arena som inte är fullsatt. Det är som att vara på en fest i gigantiska lokaler med få människor, när lika få människor i en mindre lokal skulle skapa en helt annan stämning. Men jag antar att de som planerar sådant inte är särskilt begåvade så de kan inte dra den slutsatsen själva.

  Jag undrar bara hur det kommer sig att det finns så många idioter som blir politiker och som aldrig verkar ha hört talas om att saker som i längden är bättre för ett samhälle faktiskt är bättre investeringar än sådana som anses positiva en kort stund. För jag har nämligen känslan att ingen kommer att tycka att dessa arenor är fantastiska år 2014, när människor har andra saker att tänka på än en arena. Kanske (med största sannolikhet så blir det just så) tvingas då ännu fler att cykla till arbetet och olyckorna ökar ännu mer. Frågan är då bara vilka pengar vi ska bygga ut cykelvägarna med.

  SvaraRadera
 13. Gillar i mångt och mycket din blogg. MÅnga väl underbyggda tankar och funderingar som ändå oftast lämnar öppet för flera olika scenarion.

  Ofta en något dramatiskt negativ bild av framtiden på många områden men jag skulle faktiskt inte bli förvånad om många av tankarna blir verklighet, framtiden får utvisa......

  Måste dock kommentera motståndet jag kan läsa mig till när det gäller byggen som förbifart Sthlm. Att spendera överdrivet med skattepengar utan förnuft är även jag kraftigt emot. MEN. Förbifarten är inte ett alternativ den är ett måste. Borde fler cykla och åka buss? Säkerligen. Den påberkan som en totalt igenkorkad essingeled har är dock helt oacceptabel. Att bygget dessutom kommer ta minst 10 år att slutföra gör det dags att ta första spadtaget omedelbums. Visa mig vart jag skall hacka så kommer jag dit. Lånar gärna ditt spett.....:)

  Vänligen

  Erik

  SvaraRadera
 14. Erik:
  Och vad hade du tänkt driva bilarna på? Minskar oljetillgången i världen lär det inte vara bensin eller diesel.

  SvaraRadera
 15. Juggen:
  Jo, jag märkte staketet på andra också. Där håller de dock på med något vettigt, nämligen reparation av cykelbanan.

  SvaraRadera
 16. Flute:

  Jodå det kan nog vara så att bilarna inte kan drivas av bensin särskilt länge till. Är ingen expert på det området. Är dock övertygad om att människan kommer lösa det på ett eller annat sätt. Fordon med folk och gods i kommer att rulla på något vis är min gissning.

  Skulle det vara så att det nu inte gick att lösa? Att all bensindriven trafik upphörde? Ja då har vi nog betydligt värre bekymmer att tänka på än att vi råkade bygga en väg för mycket.....

  MVH/

  Erik

  SvaraRadera
 17. @Flute:
  Kors i taket! Kan det vara så väl?

  Jag cyklade nyss förbi platsen som du skriver om och har enbart detta att säga om det hela: Gräsligt, det ser faktiskt helt fördjävligt ut.

  SvaraRadera
 18. @Erik
  Använder man de pengarna som går åt till förbifarten till andra mer framtidssäkra prylar så kanske man kan underlätta att undvika den panik som uppstår om (när) oljan tar slut. Att bygga mer väg är knappast att ställa om samhället på det sätt som behövs. Det är dessutom ett bevisat faktum att mer väg skapar mer biltrafik - dvs investeringen äts upp och ännu mer väg behöver byggas = ohållbart.

  SvaraRadera
 19. Det vettigaste vore att bygga ut tunnelbana, pendeltåg, vanlig järnväg och mera kollektivtrafik i form av bussar som redan idag går på olika typer av diesel, etanol, eller gas beroende på vilket län man bor i.
  Då skulle krashlandningen nu när oljan faktiskt har börjat sina bli så liten som möjligt.
  Vad skall vi med nya motorvägar till när biltrafiken kommer att minska radikalt ?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.