2010-11-30

Nu kan Wikileaks bli intressant

Jag läser att Wikileaks har en massa känsligt material om amerikanska storbanker. Mitt tips är att det gäller någon eller några av de amerikanska bankdinosaurierna JP Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo, Bank of America och Morgan Stanley, som alla fick stora statsstöd under finanskrisen. Goldman Sachs nämns också i intervjun. Många har spekulerat i att allt spel inte var rent runt de amerikanska bankdinosaurierna, men det kan vara bra att få bevis på det. Det vore kul om Wikileaks faktiskt kunde hjälpa till att sätta dit några riktiga storfulingar.

Det senaste avslöjandet från Wikileaks innehöll i mitt tycke inget särskilt sensationellt, utan gav bara bekräftelse på saker man redan förstått. Att Saudiarabien och flera andra arabländer är arga på eller oroade av Iran och Hizbollah var knappast någon överraskning. Att diplomater snackar skit om världsledare är väl inte konstigare än att man på de flesta företag snackar skit om sina kunder eller leverantörer.

SvD:s ledare undrar över Wikileaks' opartiskhet.
Wikileaks helgongloria kan lätt hamna på sned. Redan nu finns anledning att undra varför man inte läcker stora mängder ryskt, kinesiskt eller iranskt material.
Bloggaren Svensson kommer med den självklara förklaringen att det finns mycket mer material från USA än från de andra länderna och att det är lättare att komma åt och läcka.
I slutändan är det också så att USA är ett öppnare och mer demokratiskt land än Kina, Iran och Ryssland. Det underlättar när det gäller att komma över material. Det underlättar för att att folk ska våga läcka material till sådana som Wikileaks.
Jag kan väl tillägga att tillgången på material säkert också kan bero på mer datoranvändning i USA. Dessutom kan man fråga sig hur intressanta läckta dokument om Iran eller Kina skulle vara. Regimerna där skulle glatt ignorera sådana läckor, liksom de ignorerar andra länders kritik mot deras dödsstraff och andra överträdelser.

[Andra bloggar om , , ]

9 kommentarer:

 1. Intressant.

  Min kommentar här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/11/wikileaks-vad-sager-man.html

  SvaraRadera
 2. Det intressantaste kanske är maktens motreaktion. Om det bara är lite väntat småskvaller, varför går Bildt o Hillary i taket ? och varför lägger man resurser på stor cyberattack ?

  SvaraRadera
 3. Amerikansk utrikespolitik har ju för många år sedan avslöjats mer grundläggande. Jag tänker främst på John Perkins bok Confessions of an Economic Hitman.

  SvaraRadera
 4. Detta med Wikileaks är bara ZIONIST AGIT-PROP ! Inget annat !
  Snälla Ni, men grundskokebarn vet ju sådana saker som de har "AVSLÖJAT". Det är ett slags informationskrig.

  SvaraRadera
 5. Anonym 2010-11-30 21:07:
  Jag förstår inte?
  Från Wikipedia:
  "Sionism är en nationalistisk rörelse med rötter i 1800-talet som strävar efter att åstadkomma en judisk stat i Eretz Yisrael (landet Israel)."
  Och vad har detta med Wikileaks att göra? Bara en liten del av de läckta dokumenten hade med Israel att göra.
  Ordet agit-prop var jag faktiskt tvungen att slå upp, då jag aldrig hört det förut. Ett intressant och användbart ord.
  "Agitprop är ett uttryck som bildats av orden agitation och propaganda."

  SvaraRadera
 6. Makro e kul2010-11-30 21:23

  http://www.calculatedriskblog.com/2010/11/rumor-wikileaks-to-release-bofa.html

  SvaraRadera
 7. Zionister har under sin kontroll USAs ekonomi, bankväsendet, och militärindustri, bl annat.
  De äger (ROTSCHILD) USAs centralbank, FED och förbäreder världen för världsregering och världsvaluta i digital form.
  Stor majoritet av flesta USA administrationer bestås av zionister: Madelene Albright (riktiga namn JANA KORBELOVA), Rahm Israel Emanuel, Henry KISINGER, Wesli Clarc, Viliem Koen, Hoolbrucke.......Obamas JOE BIDEN är inte jude men har sagt att han är ZIONIST.
  Så jag vet mkt bra vad jag snackar. De har bombat mit land SERBIEN 1999 med kärnavfall och clusterbomber och sedan har de köpt för billig peng vårt land.
  -ALLA JUDAR ÄR DOCK INTE ZIONISTER, DET FINNS ÄRLIGA JUDAR SOM MOTSÄTTER SIG MOT ZIONISTISKA KRIMINELA VERKSAMHET.

  2. AGIT-PROP Agitacija i propaganda, begrepp myntades av första Sovjetregeringen efter kriminela maktövertagandet 1917 och fruktansvärda mördet av Ryska Tsarfamiljen. AGIT-PROPs syftet var att bedriva propagandan mot Kristendomen och sedan började RIVNINGAR AV KRISTNA KYRKOR OCH FOLKMORD mot troende.
  - FÖRSTA SOVJETREGERINGEN bestådes 70% av zionistiska judar.

  SvaraRadera
 8. Nyfiken ickeserb2010-12-01 23:51

  Rev man judiska synagogor i samma utsträckning?

  SvaraRadera
 9. Och varför ska vi tro på dessa s.k. dokument? Hur vet vi att de inte planterats, eller att vissa av dem planterats. Assange kanske är en nyttig idiot?

  FredrikN

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.