2010-11-05

Aj, aj, Irland...

Som en flitig kommentator på mitt senaste inlägg om Irland har uppmärksammat så har räntan på irländska statsobligationer fortsatt att stiga sedan dess. Räntan på de tioåriga ligger just nu på 7,67%, se diagrammet nedan. Det här går upp alldeles för mycket för att kunna ignoreras.
För de tvååriga ligger räntan på 4,86%, se nästa diagram.
Det enda som är lugnande med dessa bilder är att räntan på tvååriga irländska statsobligationer ännu inte hunnit ikapp räntan på de tioåriga. Vad som hände för Grekland i våras var att vi fick en avkastningskurva som i princip var platt, för att sedan bli inverterad. Där är vi inte ännu vad gäller Irland, men alla kriser behöver inte spela ut på samma vis. Vi ska inte heller glömma att obligationsmarknaderna för PIGS-länderna (Portugal, Irland, Grekland, Spanien) är delvis manipulerade av Europeiska centralbanken (ECB).

Kreditswappar på den irländska statsskulden är dock inte manipulerade vad jag vet och de ligger idag på 581 punkter för femåriga CDS:er, vilket är statsbankruttsnivå.

Den rekordtuffa budget som snart ska presenteras innebär rejäla nerdragningar rakt över hela linjen. Man ska dra ner statsbudgeten med 6 miljarder euro, sade Irlands finansminister Brian Lenihan igår. Presentationen av neddragningsplanen för de närmaste fyra åren, som skulle ha kommit snart, kommer dock inte förrän i slutet av november, eftersom man av politiska skäl vill invänta ett fyllnadsval som ska hållas i Donegal. Det blir då också kort tid kvar tills budgeten för 2011 ska presenteras 7 december. Tydligen hoppas man att detta ska minska risken för oenighet inom regeringen.

Räddningen av de irländska bankerna har kostat på. Irland hade 2008 ett budgetunderskott på 7,3% av BNP, förra året var det troligen näst störst i EU med 14,4% av BNP och i år räknar man med att det blir hårresande 32% av BNP p.g.a. engångskostnader för bankerna. Det dyker också upp kreativa lösningar på hur staten ska kunna komma undan så lindrigt som möjligt, t.ex. en "interest holiday (räntesemester) för bankräddningslånen.

Av de fortsatt stigande räntorna och CDS-priserna att döma tycker marknaden inte att de aviserade nedskärningarna räcker. Jag kan inte heller se någon snygg väg ur det skuldhörn som republiken Irland målat in sig i när de räddade sina banker efter den spruckna bostadsbubblan. Sammantaget förväntar jag mig att Irland (liksom Grekland) någon gång framöver måste göra sig av med skulderna på något vis, exempelvis skuldnedskrivning (en eufemism för betalningsinställning). Frågan är bara när. EU-makthavarna ska väl först ställa till en stor räddningsaktion även för Irland.

Igår kunde man också i irländska media läsa om en protest vid finansdepartementet som urartat i våld. Det är första gången jag läser om det från Irland. Men det är ännu inga stora protester som i exempelvis Grekland, utan irländarna tycks ta det hela med fattning.

[Andra bloggar om , , , , ]

12 kommentarer:

 1. Reuters hade någon flash idag om att ryska statsfonden har fråntagits möjligheten att placera i irländska statspapper...

  SvaraRadera
 2. Hallå flöjten (och ni andra), kolla här.

  Irland är tydligen i det närmste utestängda från obligationsmarknaden.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 3. Ger det effekt på aktiemarknaden då? Än tickar det på utan några som helst bekymmer och ingenting verkar bita.

  På sådana här problem ska det egentligen rasa. Förstår inte den omvända flashkraschen vi haft, hur mycket upp ska det?

  SvaraRadera
 4. Morgon Kelly, Irlands Dr Doom talar ut. En skrämande, men san, artikel om irlands närmaste framtid:

  http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2010/1108/1224282865400.html

  SvaraRadera
 5. Den aktuella räntan (irländska tioåriga statsobligationer) fortsätter att stiga mycket snabbt dag för dag. Idag har den gått nästan spikrakt upp till 8.19% (öppningen var på 7.96). Något borde hända snart.

  SvaraRadera
 6. Styrman tidigare "anonym"2010-11-10 14:35

  8,32% and still ticking. Klockan börjar gå fortare nu...Borde bli ännu en chockvåg över EU/världen nu...

  SvaraRadera
 7. 8.768 % idag. Slutet är nära nu!?

  SvaraRadera
 8. 8.946 % Slutet är närmare nu... :-(

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.