2010-11-09

Stoppa FRÖ-lagen

Nu har vi fått åtminstone en dagstidning på vår sida också i kampen mot Jordbruksverkets orimliga förslag till föreskrifter för ovanliga grönsaksfröer. Expressens Johannes Forssberg skriver på ledarplats "Stoppa FRÖ-lagen".
Trädgårdsodlarna får nöja sig med det torftiga sortiment som tillhandahålls av en handfull utsädesimperier. Vi får tråkigare tomater på tallriken och smaklösare sallad. Samtidigt förlorar vi genetisk back-up, som skulle vara värdefull om något hände med våra i dag vanligaste grönsaker.
Jag kommer hädanefter att haka på Forssbergs fyndiga beteckning "FRÖ-lagen".

Sedan igår har ett antal blogginlägg och remissvar tillkommit i ämnet.
På forumet Alternativ.nu finns också en diskussion. Ett bra citat därifrån.
Reglerna har smått absurda konsekvenser. Jag kan gå in i matbutiken och köpa ett kilo bönor. Däremot får samma bönor om de kallas frön bara säljas i småförpackningar under förutsättning att sorten har registrerats.
Ännu fler reaktioner skrev jag om igår (del 1 och del 2) och i förrgår skrev jag mitt remissvar. Tre av de bästa remissvaren jag hittills läst är följande tre.
En av de bästa sammanfattningarna av problemen med förslaget står Runåbergs för.

För den som vill fortsätta att följa utvecklingen kan Facebook-gruppen vara av intresse.

Ett stort problem är att det redan finns ett EU-direktiv om det hela, som ska vara implementerat i alla medlemsländer senast 31 december i år. Jordbruksverket har därmed inte särskilt mycket manöverutrymme. Man kunde dock önska sig att de skulle göra en så liberal tolkning som möjligt av detta idiotiska EU-direktiv.

Kampen mot FRÖ-lagen är dock inte över i och med att remissprocessen avslutas. Då måste vi börja påverka vår jordbruksminister Eskil Erlandsson så att han tar upp frågan på EU-nivå och kanske kan få till ett nytt direktiv. Här skadar det inte heller att söka samarbeten över gränserna med ilskna grönsaksodlare i andra EU-länder.

Lite ironiskt är det att landsbygdsministern i fredags deltog i en konferens i Haag i Holland. "Konferensen syftar till att lyfta fram problematiken med en framtida tryggad livsmedelsförsörjning, samtidigt som vi står inför klimatförändringar som kommer skapa nya förutsättningar för världens länder." EU-direktivet om grönsaksfröerna är ett steg i motsatt riktning.

Ännu mer ironiskt är att Erlandssons partikollega miljöminister Andreas Carlgren för drygt en vecka sedan var på ett FN-möte i Nagoya, där ett avtal om biologisk mångfald skrevs. Den ena handen vet inte vad den andra gör, tydligen. Biologisk mångfald går bra att värna om, bara den inte hotar de stora utsädesföretagens oligopol.

[Andra bloggar om , , , , , ]

13 kommentarer:

 1. FRÖ-lagen. Fniss.

  "nya förutsättningar för världens länder" gäller förstås de där andra. Vår mat kommer ju från ICA, så vi kommer inte påverkas av några klimatförändringar inte.

  SvaraRadera
 2. ... trots allt är det ju mycket noga klimatkontroll som gäller i ICA:s grönsaksdisk så några klimatförändringar blir det ju inte...

  SvaraRadera
 3. Nyss fick de igenom FRA, nu FRÖ
  Whats next?
  Blir det som i USA att det är olagligt att samla regnvatten för eget bruk på sin egen tomt?

  SvaraRadera
 4. Seriöst, när tror ni raset kommer?

  Ska det aldrig komma? Har de tänkt dölja skiten med stimulanser? Hur länge då?

  Skulle gärna vilja se dig skriva nåt om dårskapet som råder på marknaderna.

  SvaraRadera
 5. Anonym 15:43, Man kan nog göra en gissning och den skulle vara lika bra som vilken annan men General Societé:s Albert Edwards sa i april i år att världekonomin skulle "rulla över" inom 6-9 månader och nu är vi vid 6-månadersstrecket och ja, jag kan nog hålla med han att det är rimligt att det händer saker inom de kommande månaderna med tanke på hur det ser ut. Europa ... är en fars och skuldberget liknar inget annat någon sett tidigare. USA kommer att börja "brinna" när fraudclosure får en större spridning.

  Sedan tycker jag guldpriset skvallrar lite om läget på marknaden. Människor är bokstavligen talat rädda. Politiker vet inte vad de ska göra och central bankerna inser att det som är det keynesianska experimentet lett av huvudpiloten (helikopter så klart) Ben Bernanke är på väg att misslyckas brutalt.

  Minst sagt intressanta tider! När och hur saker utspelar sig vet ingen men ge det några månader så ska du nog bli nöjd med resultatet ;-)

  Om jag får vara så fräck att skämta om det.

  SvaraRadera
 6. Det är bra att han skriver även om FRÖ.....med det är inte så många som förstår att det är SAMMA MÖRKA KRAFTER som står bakom FRÖ-lagar, ekonomiska kolapsen och mkt annat.
  -Det är sataniska krafter som stor bakom EU, USA, NATO, Wall Street BANKSTERS, FN.

  SvaraRadera
 7. Stort och varmt tack, Flute, för att du ägnar kompetens och kraft åt detta.

  S.H.

  SvaraRadera
 8. Förslaget om ny FRÖ-lag innebär en enorm byråkrati, frågan är väl om fröfirmorna inte ger upp bara av det skälet. Är inte det märkligt, med tanke på att en grundtanke i allianspolitiken är att man ska FÖRENKLA REGELVERKEN för små och medelstora företag. Jag har skickat in mitt remissvar, fast där är det odlarperspektivet som gäller. Deadline i morgon alltså.
  lena
  www.pepparochpumpa.se/remissvar.pdf

  SvaraRadera
 9. MFC:

  Hur kan det ö.h.t pågå med vad som sker på börsen?

  Ta räntan i Irland som exempel, hur mycket skit har de räknat in i aktiekurserna? Var går bristningsgränsen liksom?

  Känns ju hela stört att allt bara glider upp enkelt, ingen rekyl på mer än 1% har vi fått men börsen ska gärna fortsätta sin omvända flashcrash.

  Känner rent äckel i utvecklingen i USA, dess myglande och bedrägliga finansmän som styr i spetsen. ECB och dess lakejer som ska föra ett jävla skådespeleri på marknaden och alla följdeffekter som kommer förvärra situationen.

  Orwell sa en tid av enormt svek.

  SvaraRadera
 10. Fick ni nåt svar på remissvaret? Här är ett utklipp av svaret jag fick:
  "Flera missuppfattningar om det nya regelverket har på senare tidcirkulerat på nätet, inklusive vad det skulle kosta att registrera engammal sort. För närvarande finns inte amatörsorter som en kategori iföreskriften som reglerar avgifter i växtsortärenden, så det är intesannolikt att avgiften kommer att bli den samma som för marknadssorter.När föreskriften för bevarandesorter av lantbruksväxter trädde i kraft,sattes avgiften för upptagning på sortlistan till samma som förmarknadssorter (3000 SEK) och den årliga avgiften på 2000 kr som tas utför nya sorter har slopats. Än så länge är det inte klart vad avgifternaför amatörsorter kommer att bli men de kommer inte att bli högre än förbevarandesorterna. Syftet med direktivet är att skapa möjligheter att saluföraamatörsorter på EU:s inre marknad. Därigenom gynnas den odlademångfalden. Med vänliga hälsningar,Linda Qvarnemark"

  SvaraRadera
 11. Fick samma svar

  SvaraRadera
 12. Anonym 21:29, värdet på pengar sjunker, därför stiger börsen. Det är väl så enkelt förklarat som det kan bli, även om det inte är hela sanningen, det finns lite andra faktorer inblandade men sedelpressen har en stor del i detta. Vad gäller Irland så är det med dom som det är med många andra länder. De är uppbackade av ECB. Fast vad jag hört så har ECB inte längre något kapital som kan rädda Irland så man kommer troligen låta Irland falla i händerna på IMF. Det ryktas om IMF-paket för irländska folket (läs: bankerna) och vi vet vad det betyder...

  Se för övrigt länk nedan:

  http://www.businessinsider.com/ireland-imf-bailout-2010-11

  SvaraRadera
 13. Vad hände med lagen? Gick den igenom?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.