Tidigare idag skrev jag om hur eurozonens räntor stiger, men att svenska statsskuldsräntor ligger ganska stilla. De låga räntorna visar också att vi knappast kan förvänta oss någon hög inflation i Sverige de närmaste åren, utan snarare deflation. Detta scenario bekräftas av senaste finansmarknadsstatistiken från i fredags, där vi ser att ökningstakten för hushållens skulder fortsätter att sjunka och vi nu även ser detsamma för företagen, se diagrammet nedan. Observera alltså den skarpa vändningen neråt för företagen, vilket dessutom pekar mot recession.
Penningmängden M1 fortsätter också att minska så sakteliga, se diagrammet nedan. M3 är som jag ser det inget relevant penningsmängdsmått, då även penningmarknadsfonder ingår där.
Prisinflationtakten mätt med KPI sjunker också och framförallt ligger KPIX och KPIF (där räntorna inte är medräknade) lågt och sjunker.
Ser man på den harmoniserade HIKP ser man att inflationstakten i Sverige ligger betydligt lägre än EU-genomsnittet och är sjunkande istället för EU-genomsnittets stigande.
Det kan tyckas positivt med sjunkande priser på grund av deflation, men deflation innebär också oftast lågkonjunktur och att företagen drar ner, vilket ger större arbetslöshet. Denna gång lär Sverige inte komma undan så lindrigt som vi gjorde 2008-2009, då vi nu har en mycket högre generell skuldnivå i samhället och dessutom fallande bostadspriser.
2011-11-27
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Man bör ha i minnet att arbetslösheten redan ligger på historiskt höga nivåer. Vid en ev recession undrar man var vi kan landa nånstans. På något sätt tycker jag att allt "beröm" till den nuvarande regimen grumlas av den höga arbetslöshetsnivån.
SvaraRaderaDeflation är inte speciellt farligt, IT-industrin har haft deflation ända sedan dess begynellse och blomstrar praktfullare än nästan allt annat.
SvaraRaderaDet är bara att dra igång sedelpressarna så löser vi alla problem!
SvaraRaderaBosse, delar din åsikt att regeringen fått alldeles för mkt cred för att de klarat av finanskrisen så bra, hittills,
SvaraRaderaSanningen är dessvärre att statsskulden är visserligen under kontroll men hushållsskulderna är rent katastrofala. Sveriges totala skuld är de 6:e största i världen. Och jag menar att regeringen genom mantrat att äga sin egen bostad, utförsäljning av allmännyttan och alla privatiseringar aktivt medverkat till detta nationella skuldmoras.
Lättsinnligheten mot bankernas utlåning har oxå varit allt annat än ansvarsfull, för att inte tala om bristen på investeringar och underhåll av all infrastruktur i Sverige. De skattelättnader på 100 miljarder som pytsats ut till medborgarna har räddat den ekonomiska tillväxten i Sverige tillfälligt efter 2008, men kommer surt efter.
Anders B den bästa finansministern inom EU! Jo, jag tackar. Han avviker knappast från mainstream bland ekonomer och var för anslutning till Euron, bl a. Hoppas att Steve Keen och de oortodoxa ekonomerna får större plats i fortsättningen på bekostnad av mainstreamekonomerna. Som verkar sakna total ekonomisk kompetens, vilket har visat sig framför allt de sista 20-30 åren.
Martin Saar:
SvaraRaderaVisst har Anders Borg en hel del skräp i bagaget (bl a att vara för euron i samband med folkomröstningen), men det verkar också som om han lärt sig en hel del på vägen. Till skillnad från folkpartister som fortfarande envetet håller fast vid euron.
Anders Borg är väl "bäst" jämfört med övriga europeiska finansministrar, men de är å andra sidan rätt dåliga...
HIKP det sista diagrammet. undrar hur det skulle sett ut med hänsyn taget till kronans växelkurs??
SvaraRadera//Bubbla
Lord Metroid:
SvaraRaderaDet är skillnad på sjunkande priser pga effektivisering eller ny teknik och äkta deflation (minskning av penningmängden). Den första varianten är "snäll", den andra är som en brutal benkvarn för hela ekonomin.
Borg vet förstås mycket väl att han varit med och blåst upp en ohållbar skuldbubbla, men det har varit priset för att bli vald till och få sitta vid spakarna…
SvaraRaderaKlart han inte kan sätta igång och argumentera i Keens anda.