2011-11-28

Statsbankrutt och eurokollaps för dummies

Martin Saar tipsar om att Sveriges radio har gjort en väldigt bra grafisk överblick över vad som kan hända vid en statsbankrutt i exempelvis Grekland eller Italien och hur det hänger samman med eurokollaps. Pedagogiskt förklarat så att alla kan förstå.

1 kommentar:

  1. Det var väl inte riktigt det som hände när Island gick i KK. De har klarat sig finfint genom att vägra baila ut bankerna. Financial Times verkar alltid lobba för eurons fortsatta vara - till bokstavligt talat vilket pris som helst. Det är münchau som dominerar den tidningens ekonomiska "analys". Vad man istället borde fatta är att den utsvältningspolitik som "rädda-euron"-politiken implicerar kommer garanterat att leda till massarbetlöshet, sjunkande konsumtion ännu mer arbetslöshet samtidigt som skulderna och räntorna på dem hela tiden växer. Grekland har inte blivit mer vare sig solvent eller likvidt genom att "strama åt", tvärtom, skulden har växt, och förmågan att betala tillbaka lånen minskat ännu mer. Till slut blir det statsbankrutt i alla fall, trots alla nödlån, och kraftiga "frivilliga" nedskrivningar. Fast landet har gått i KK redan kommer det att gå i KK en gång till pga att det aldrig tillåts lämna euron och devalvera.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.