2011-11-27

Två intressanta videor

Zero Hedge tipsar om en mycket intressant intervju med ekonomen Steve Keen på BBC News Hardtalk. Jag har skrivit om Steve Keen förut. Här talar han om skuldkrisen.

Hans radikala lösning är i princip att skriva av skulderna, bankrutta bankerna, tillfälligt förstatliga det finansiella systemet och börja om igen. Några intressanta citat:
- Tror du verkligen att vi är på väg mot ännu en stor depression?
- Vi är redan i en, och samma sak gällde under den förra stora depressionen, att folk inte förstod att det var en förrän den var över.

"man kan få väldigt väldigt dåliga sociala effekter av en kris som denna"

"Jag är emot kapitalism som parasiterar på sig själv, vilket händer när vi låter finanssektorn ta över och skapa mycket mer skulder än vi behöver."

"Ekonomiinstitutionerna [på universiteten] var källan till dessa dåliga tankar."

"Vi måste ändra den politiska maktbalansen nu, eftersom i grunden så har finanssektorn, världens kreditorer, dominerat politiskt och definitivt satt den politiska agendan för de senaste 20-30 åren."

"Hushållen tog inte de dåliga besluten, de dåliga besluten togs av bankerna som lånade ut."
Han föreslår att staten "trycker" en massa pengar som delas ut till alla, men med villkoret att det i första hand ska gå till att betala av individernas lån. Detta kommer att minska skuldbördan, men utan att försätta bankerna i konkurs.

En annan intressant video tipsar Vidsynt om. Det är epidemiologen Richard Wilkinson som berättar om hur ekonomisk ojämlikhet skadar samhällen.

3 kommentarer:

 1. Ja, det borde bli någon form av reset.

  SvaraRadera
 2. Bra att du tar upp Keen. The Automatic Earth senaste innehåller en analys om vilka länder i världen som kan rädda skutan, dvs Ingen.
  http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/11/november-25-2011-deleveraging-there.html
  Och ryker skulder så ryker tillgångar.

  /Freddy

  SvaraRadera
 3. De som gillar Wilkinsons föredrag bör absolut läsa hans bok. Den finns i svensk översättning, nu också i pocket för endast 40 kronor om man beställer direkt från förlaget.
  Richard Wilkinson/Kate Picket: Jämlikhetsanden – Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen
  http://karnevalforlag.se/bocker/jamlikhetsanden-pocket

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.