2011-11-28

Derivatberget större än någonsin!

Det börjar bli lite väl "intressant" nu i världsekonomin. ZeroHedge tipsar om senaste rapporten från BIS, där det visar sig att mängden finansiella derivat i världen första halvåret i år växt till en ny rekordnivå. De 708 biljoner dollar som det totala underliggande värdet uppgår till kan jämföras med världens totala årliga BNP på cirka 63 biljoner dollar. Även om bara några procent måste betalas ut blir det gigantiska summor. Det rör sig inte bara om den högsta totalsumman någonsin, utan det är den största halvårsvisa ökningen någonsin!

Marknadsvärdet av derivaten har dock sjunkit, se diagrammet nedan, men frågan är vilket värde som är mest relevant vid en systemkris.

Bara marknadsvärdet av derivaten är förresten större än USA:s BNP.

Det enda vi vet är att vi inte vet hur detta kommer att sluta.

Brittiska utrikesministeriet förbereder sig enligt Telegraph förresten för konsekvenserna av en eurokollaps, då deras ambassader i euroländer kan behöva hjälpa britter i dessa länder, då de vid en euro- och bankkollaps kanske inte kommer att kunna komma åt sina pengar. En riktig finanskrasch alltså.

9 kommentarer:

 1. Jag såg på svt:s chatt med cornu att han förutspådde först deflation och sedan inflation. Håller du med? Vad ser du i så fall för tidsperiod för deflationen?
  Om du inte håller med - varför ser du ett annat scenario?

  SvaraRadera
 2. http://news.goldseek.com/GoldSeek/1322414866.php

  Förklarar varför derivatberget behöver växa. I alla dessa trades finns Amerikanska statspapper som den underliggande tillgången vilket skapar en enorm efterfrågan efter dessa och förklarar hur USA kan finansiera sina gigantiska underskott.

  SvaraRadera
 3. Anonym 2011-11-28 08:19:
  Jag håller med Cornucopia om scenariot "först deflation, en inflation", p.g.a. att när skuldberget ska skrivas ner är det en så kraftig deflatorisk impuls att alla försök att "trycka pengar" är förgäves.

  SvaraRadera
 4. Tack för svaret!
  Du skrev: "först deflation, (s)en inflation",
  Vågar du dig på att gissa tidsramarna?

  SvaraRadera
 5. En annan beteckning på det finansiella tillståndet nämligen Global Casino 'R' US. Place your bets ladies and gentlemen.

  SvaraRadera
 6. Kortsiktigt är säkert deflation ett troligt scenario med tanke på att skulder ska lösas.Tryckningen av nya digitala pengar är ju mindre än vad det skulle varit om vi hade haft BAU med 5-6% kreditexpansion.Även om räntan är så låg vill inte folk ta mer kredit utan betalar av på lånen.Men sen när sedelpressen kommer ordentligt igång (digitala dock) så är mitt basis scenario stagflation.Stagnerad ekonomi men höjda priser.

  /Eilertrules

  SvaraRadera
 7. Det är väl bara att hoppas att Steve Keens idéer om privat skuldåterbetalning via sedelpressar blir verklighet. Annars finns varbölden kvar så där 15 -20 år med stagflation, deflation och inflation. Det är bara att välja. Inget vet!
  Vad vi däremot vet är att någon draghjälp upp ur eländet knappast kommer att ske med hjälp av billig fossil energi och billigt obegränsat kapital.

  SvaraRadera
 8. Anonym 2011-11-28 09:33:
  Oerhört svårt att gissa tidsramarna, men det rör sig säkert om årsskala. Man får istället titta på hur skuldberget eller penningmängden krymper eller växer för att hitta vändpunkten.

  SvaraRadera
 9. Har du några tankar om den nya lagen som föreslår att bla derivat skall prioriteras om en bank går omkull? Jag har inte läst mer än bloombergs artikel.

  http://www.bloomberg.com/news/2011-11-29/failing-banks-short-term-creditors-may-be-shielded-from-losses-in-eu-plan.html

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.