2012-01-31

Bad News

En hel del dåliga nyheter dråsade in idag för alla som tror att faran för världsekonomin skulle vara över. Det var inte bara dåliga nyheter från ett håll, utan från många.
Spänn fast säkerhetsbältena...

9 kommentarer:

 1. Baltic Dry: "Och det beror inte på något plötsligt stort tillskott av fraktfartyg, utan helt enkelt på vikande efterfrågan."

  Intressant, kan du utveckla det lite?

  //Patrick

  SvaraRadera
 2. Kan skiten vända ned nu. Har byggt upp en stor kort position den senaste veckan och vill inget hellre att vi nu får en period med nedgångar framöver.

  SvaraRadera
 3. ja fattar bara inte att börserna är blinda
  men desto större blir väl fallet o grattis till dom som vågade under slutet på 2011
  sälj snabbt som attan

  SvaraRadera
 4. Nedgången i Baltic Index kan också bero på att ett ansenligt antal nya fartyg började byggas för två år sedan.
  Martin

  SvaraRadera
 5. Ursäkta, jag borde ha utvecklat påståendet.
  Orsaken kan vara förutom tillskott av fartygskapacitet, även säsongsmässiga variationer av järnmalmsimporten till Kina och tunga regn i Brasilien med förväntad nedgång i fraktbehov.
  http://www.businessinsider.com/another-reason-the-baltic-dry-index-weak-bellwether-global-economy-2012-1

  Martin

  SvaraRadera
 6. Martin:
  Visst finns det även sådana tillfälliga effekter i Kina och Brasilien, men nertrenden är lång (sedan hösten 2010) och raset var dessutom större än förväntat.
  Du har också rätt i att det finns en överkapacitet inom bulkfraktfartyg, men det är inte så att det plötsligt har tillkommit en hel bunt fartyg, utan de har tillkommit pö om pö de senaste åren.
  Om man bortser från den kortsiktiga volatiliteten i Baltic Dry Index så ser man tydliga trender, som stämmer ganska väl med världsekonomins tillstånd. Idag har dessutom Baltic Dry Index fallit ytterligare till 680, vilket bara är en hårsmån från lågvattenmärket i december 2008. Inget bra tecken för världsekonomin.

  SvaraRadera
 7. Mycket ser väldigt illa ut i världsekonomin, framför allt om man ser på lite längre sikt. Men även nu med alla faktorer du räknar upp. Ingen bra lösning finns på skuldproblematiken. Grekland, Portugal och de andra störst skuldsatta länderna är på fallrepet, för att inte tala om vad som händer när skuldsituationen i Japan äntligen uppmärksammas.
  Men ändå går börsen uppåt. Jag minns 2009 när läget också såg illa ut på många sätt och jag förväntade mig en fortsatt negativ utveckling på börsen. Men den började stiga, och steg och steg. En reaktion på pengatryckningen (QE:arna) i USA förstod jag sedan. Är det samma fenomen nu? De kallar det inte Quantative Easing längre, jag vet inte vad det kallas men trycker pengar gör de visst. Och i Europa får bankerna låna hur mycket pengar de vill av ECB. Är det en sista inandning i den tomma ballongen som snart smäller, eller kommer börsen att fortsätta stiga? Hur länge kan de finansiella marknaderna fungera under ett så våldsamt skuldtryck från alla håll? Hur länge kan USA-dollarn leva på att vara en världsvaluta när värdet urholkas hela tiden? Börsen sägs ligga ett och ett halvt år före den ekonomiska utvecklingen, men det känns inte logiskt att marknadsekonomin skulle se så mycket bättre ut om drygt ett år med tanke på energikris, resurskris och skuldkris.

  SvaraRadera
 8. Eländes elände, att börsen fortsätter spikrakt uppåt har faktiskt övergått mitt förstånd de senaste 2 veckorna. Kan ju vända snabbt men den senaste månadens utveckling känns inte alls motiverad.

  Som vanligt är vi många som sitter och "har rätt", och ett fåtal som "har fel" men som tjänat pengar.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Kom att fundera på en sak ang Baltic Dry Index, det steg i mitten av augusti och en bit framåt till den nedgång vi befinner oss i nu. Hur kommer det sig att det steg när vi var mitt i krisen?

  Sen ni andra som förundras över att börsen fortsätter upp så visst kan banker och sådant låna o kontrollerat mycket pengar och få människor har insikt i följderna. Samtidigt måste marknaden övertyga så många som möjligt att vi för tillfället ska upp och att det skall kännas bra att trycka på köp knappen. Då vänder det.

  Just nu ligger 62 % av avanzas kunder på köp sidan och det kommer öka och vattnas ut rejält! Det svåra är att veta hur mycket det kommer stiga. Men är egentligen är det ingen svårighet i detta om man sparar långsiktigt. Kortsiktigt är det CFD handel eller annan realtids handel som gäller annars är du sopad av banan!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.